Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što su cervikalni brisevi?

Što su cervikalni brisevi?
bezikus / Shutterstock

Glavni cilj citološke analize cerviko-vaginalnog razmaza obojenog po Papanicolaou je otkrivanje intrastaničnih i početnih invazivnih promjena vrata maternice.

Istovremeno, detekcija prisutnih mikroorganizama u citološkom razmazu (PAPA testu) u određenim slučajevima može imati iznimnu klinički važnost. Citološki se govori o miješanoj flori koja se konačno može odrediti tek primjenom specifičnih mikrobioloških testova.

Cervikalni bris je naziv za uzorke s vrata maternice koji se u transportiraju u posebnim podlogama u mikrobiološki laboratorij u svrhu otkrivanja točnog uzročnika infekcije vrata maternice. Za uzimanje cervikalnih briseva nije bitno u kojoj se fazi menstrualnog ciklusa pacijentica nalazi. Uzorak se uzima tijekom ginekološkog pregleda, nakon postavljanja spekuluma, s grlića maternice, sam postupak uzimanja je bezbolan.

Ginekolog prosljeđuje uzorak u laboratorij, te ako je nalaz pozitivan i ima kliničko značenje, određuje se daljnje liječenje. Dvije su najčešće metode dijagnostike koje se primjenjuju kod uzoraka s vrata maternice. Kultivacija na podlogama uz testiranje osjetljivosti na antibiotike, te molekularna metoda tzv. PCR koja je visoko specifična i osjetljivija od metode kultivacije, ali se ne može testirati osjetljivost na određeni antibiotik.

Kada se rade cervikalni brisevi?

Cervikalni brisevi se najčešće rade kod sumnje na spolno prenosivu bolest. Prateći simptomi su obično pojačani iscjedak neugodnog mirisa, crvenilo, svrbeža ili peckanja, nelagoda i bolnost za vrijeme spolnog odnosa, urinarne smetnje. Također se rade ako PAPA test pokazuje jaku upalu, atipične ili abnormalne stanice.

Kod zdravih žena uzimaju se rutinski u trudnoći, kako bi se prevenirale sve moguće štetnosti za dijete. Uzimaju se i prilikom obrade neplodnosti, kod žena s prethodno neuspjelom trudnoćom te prije bio koje ginekološke intervencije (operacije, kiretaže maternice, postavljanja intrauterinog uloška).

Koje su vrste cervikalnih briseva?

Uobičajeno se uzimaju tri plus jedan uzorak (HPV tipizacija) i analiziraju na sljedeće mikroorganizme i viruse:

  •  Aerobi (streptococcus, enterococcus, klebsiela, esherichia, proteus..)
  •  Chlamydia trachomatis
  •  Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis
  •  HPV (humanog papilloma virusa)

Ako liječnik sumnja na druge mikroorganizme koji se ne određuju rutinski, može uzeti ciljano bris na njih. Tako postoji bris na gonoreju (Neisseria gonorrhoeae), genitalni herpes (Herpes simplex), sifilis (Treponema pallidum), Trichomonas vaginalis i drugi. Rezultati briseva čekaju se 3 do 10 radnih dana.

Kod opravdane sumnje na infekciju liječenje se može započeti odmah nakon uzimanja uzorka, a prije rezultata. Također, liječiti se moraju oba spolna partnera, uz opasku da se u trudnoći smiju koristiti tek određeni lijekovi.

Klamidijske upale

Chlamydia trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika spolno prenosivih bolesti. Opasnost klamidijske infekcije je u tome što u većini slučajeva izaziva tihu upalu, bez simptoma. Ponekad se prezentira simptomima poput gnojnog i sluzavog iscjetka, peckanja prilikom mokrenja i krvarenja nakon spolnog odnosa. Simptomi klamidijske infekcije se pojavljuju nakon 7 do 14 dana od spolnog odnosa sa zaraženim partnerom. Ne liječena klamidijska infekcija može trajno oštetiti spolne organe i dovesti to neplodnosti. Povezuje se i s prijevremenim porođajem, novorođenačkim konjuktivitisom i upalom pluća. Zbog svega navedenog važno je pravovremeno otkrivanje i liječenje klamidijske upale. Liječenje se provodi antibioticima, te se uvijek istodobno liječe oba partnera.

Genitalne mikoplazme

Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealytcum se zadnje vrijeme vrlo često nalaze u donjemu spolnom sustavu žene. Njih u rodnici i vratu maternice možemo naći u 30 do 90% asimptomatskih žena. Nije točno razjašnjena njihova uloga u upalama spolnog sustava. Povezuje ih se s neplodnošću i komplikacijama u trudnoći. Testiranje se preporučuje ako pacijentica planira trudnoću, zbog mogućih komplikacija poput prijevremenog porođaja, spontanog pobačaja i infekcija novorođenčeta.

HPV

Genitalne infekcije uzrokovane HPV-om su jako česte. Pretpostavlja se da je zaraženo između 60 i 80% spolno aktivnih žena. Virus se širi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom tijekom spolnog odnosa. Postoji više od 150 različitih tipova HPV-a, a oko 40 ih uzrokuje infekcije genitalne regije. Većina infekcija je asimptomatska i otkriva se prilikom rutinskog uzimanja PAPA testa, dok tek 30% žena ima simptome. HPV niskog rizika uzrokuje pojavu genitalnih bradavica, dok visokorizični tipovi uzrokuju promjene na epitelu vrata maternice, koje mogu dovesti do karcinoma. Zbog malignog potencijala virusa, iznimno je važno na vrijeme uzeti obrisak vrata maternice, kako bi se odredio rizik samog virusa i daljnje liječenje.

Cervikalni brisevi i trudnoća

Ako pacijentica planira trudnoću, preporučuje se prije trudnoće učiniti cervikalne briseve. Tako pravovremeno preveniramo moguće komplikacije. Također cervikalni brisevi čine rutinsku pripremu za liječenje neplodnosti i pripremu za postupak medicinski pomognute oplodnje.

Rezultati cervikalnih briseva

Iza liječenja radi se ciljano kontrola, te s urednim nalazom potvrđeno je izlječenje genitalne infekcije. Ako se u ponovljenim nalazima ponovno dokaže isti uzročnik, liječenje se može ponoviti, što ovisi o procjeni liječnika s obzirom na prisutnosti subjektivnih smetnji ili razloga zbog čega je testiranje obavljeno.

Iza liječenja se preporučuje korištenje probiotika i sredstva za intimnu higijenu u svrhu obnavljanje vaginalne fiziološke flore i sprječavanja novih genitalnih infekcija.

Iz svega navedenog, važno je naglasiti da je najvažnije na vrijeme otkriti uzročnika koji je doveo do infekcije, kako bi se pravovremeno započelo liječenje, te tako komplikacije poput neplodnosti ili problema u trudnoći, svele na minimum.