Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koliko je kilograma preporučljivo dobiti u trudnoći

Koliko je kilograma preporučljivo dobiti u trudnoći
barbaradudzinska

Trudnoća je razdoblje promjena za svaku ženu. Tijelo žene se mijenja i važno je znati koliko je optimalno da se promijeni u kojem periodu trudnoće.

Jako je bitno naglasiti da je pravilna prehrana jako važna, zbog majke i zbog djeteta. Samim time, izreka da „trudnica treba jesti za dvoje“, nije u potpunosti točna. Trudnica bi trebala jesti dvostruko kvalitetnije, ali ne i dvostruko količinski.

Tijekom trudnoće dobit ćete na težini, ali bitno je da je porast težine umjeren. Ukoliko je porast prevelik ili trudnica gubi na težini, potrebno je posjetiti liječnika, jer to može značiti prisutnost metaboličke bolesti. Ako trudnica ima povišen šećer ili trudnički dijabetes, bitno je posjetiti dijabetologa koji prepiše posebnu prehranu i kalorijski unos.

Ovo je preporučeno dobivanje na težini kroz različite periode trudnoće:

U prvom tromjesečju žene se nerijetko bore s mučninama, pa težina zna i padati, ali tada se plod može hraniti i sa zalihama i pravilno napredovati uz dodatke prehrani kroz prenatalne vitamine.

Nakon prvog tromjesečja, bitno je da je prehrana što zdravija i raznovrsnija, jer ju dijete kreće primati preko posteljice. Teško je reći koliko kilograma je optimalno dobiti u trudnoći, jer je svaka trudnica posebna i drugačija. Međutim preporučeni porast težine kroz trudnoću je 11-13 kg.

Trudnica čiji je prirast tjelesne težine veći od preporučene, rizičnija je za pojavu gestacijskog dijabetesa, povišenog krvnog tlaka te je samim time ugroženo zdravlje nje, kao i djeteta.

Ukoliko su rutinski trudnički laboratorijski nalazi uredni, kao i nalaz test opterećenja sa šećerom (OGTT), tada nije potrebna nikakva dodatna obrada. Međutim ako nalazi odstupaju od preporučenih, tada se trudnicu treba uputiti specijalisti (dijabetologu, internisti, endokrinologu), radi eventualne daljnje terapije.