Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što su lažni trudovi ili Braxton Hicksove kontrakcije?

Što su lažni trudovi ili Braxton Hicksove kontrakcije?
Africa Studio / Shutterstock

Lažni trudovi ili Braxton Hicksove kontrakcije su nepravilne kontrakcije maternice, koje u pravilu trudnica ne osjeća kao bol već kao blažu nelagodu ili stezanje u trbuhu.

Kontrakcije su način na koje se vaše tijelo priprema za porod i ne znači da je porod počeo, ili da će uskoro početi. Lažni trudovi se mogu pojavljivati kroz cijelu trudnoću, no oni su najčešći pred kraj drugog tromjesečja i tijekom cijelog trećeg.

Uglavnom se sve češće javljaju što se termin poroda bliži. Mogu se pojaviti u bilo koje doba dana i noći, i do nekoliko puta dnevno. Ne osjećaju ih sve trudnice. Ove kontrakcije mogu biti zbunjujuće, posebice ako se radi o prvorotkinjama koje ne znaju razlučiti prave od lažnih kontrakcija.

 

Uzroci lažnih trudova

Brojni su uzroci lažnih kontrakcija. Iako nije u potpunosti jasno što ih inicira, njihova je funkcija priprema tijela na porod.

Neki od uzroka lažnih trudova su: rast maternice zbog rasta djeteta, pojačana aktivnost majke ili djeteta, položaj tijela majke, okretanje djeteta kao priprema za porod, dehidracija majke, te prepuni mokraćni mjehur koji može pojačati osjećaj pritiska. Također mogu se češće pojaviti nakon vježbanja i spolnog odnosa.

 

Kakav je osjećaj lažnih trudova?

Lažni trudovi se razlikuju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće. Neke žene ih imaju više puta kroz dan, dok ih druge uopće nemaju. Mnoge žene opisuju Braxton Hicksove kontrakcije poput uobičajenih menstrualnih grčeva, dok ih druge opisuju kao blažu napetost ili nelagodu u trbuhu, koja dođe i prođe kroz par minuta.

Kontrakcije mogu biti neugodne, ali su potpuno bezopasne i ne dovode do poroda i otvaranja vrata maternice. Simptomi i znakovi lažnih kontrakcija su mnogobrojni.

Karakteristični simptomi su ti da su takve kontrakcije najčešće bezbolne, ne pojavljuju se u regularnim intervalima tj. neredoviti su i nepravilni razmaci između kontrakcija, te nema napretka u intenzitetu kontrakcija. Također nestaju uslijed promjene položaja tijela i mirovanja, te ne traju dugo.

 

Razlika između pravih i lažnih trudova

Ponekad nije jednostavno razlikovati prave od lažnih trudova, pogotovo ako je žena u trećem tromjesečju trudnoće. Postoje neki znakovi pomoću kojih možemo razlikovati lažne od pravih trudova.

Najznačajnija razlika između pravih i lažnih trudova je u tome što se lažni trudovi pojavljuju nepravilno – oni su sporadični i ne pojavljuju se u regularnom uzorku, na način na koji se pojavljuju pravi trudovi.

Sljedeće prema čemu ih možemo razlikovati je sve veća učestalost pravih trudova, kako se bliži porod tako se i trudovi javljaju sve češće. Kod lažnih trudova to se ne događa. Lažni trudovi traju manje od 30 sekundi do najviše 2 minute, dok pravi trudovi traju 30 do 70 sekundi.

Zatim ih možemo razlikovati prema bolnosti. Lažni trudovi su najčešće bezbolni, a ako nisu, onda se bol pojavljuje u prednjem dijelu abdomena ili zdjelice. Pravi trudovi su bolni, te bol najčešće počinje u donjem dijelu leđa i širi se duž cijelog trbuha u područje male zdjelice. Također mogu se razlikovati i prema jačini same kontrakcije.

Kod lažnih trudova kontrakcije su slabe i ne jačaju, a kod pravih trudova kontrakcije postaju sve jače i jače. Još jedna od značajnih razlika je u tome što lažni trudovi mogu prestati promjenom položaja tijela ili hodanjem, a pravi trudovi se nastavljaju unatoč promjeni položaja tijela ili hodanja.

Također, s vremenom, kod pravih trudova vrat maternice se širi i puca vodenjak, te počinje porod, a lažni trudovi prođu sami od sebe bez ikakvih posljedica na sam porod.

 

Što učiniti kada se pojave lažni trudovi?

Kada osjetite lažne trudove, te ako vam oni stvaraju nelagodu, postoje neki načini koji ih mogu umanjiti. Važno je da ostanete mirni i opušteni. Ako ste dulje vrijeme bili u istom položaju, pokušajte ga promijeniti. Prošećite, lažni trudovi najčešće prestaju hodanjem. No ako ste bili previše aktivni, naspavajte se i odmorite se.

Također možete si olakšati dubokim disanjem i relaksacijom. Pojava lažnih trudova često je uznemirujuća za svaku buduću majku, bez obzira na iskustvo koje možda već ima. Bitno je da je trudnica informirana, te da ima na raspolaganju ginekologa koji će joj u svakom trenutku biti spreman odgovoriti na sva pitanja i nedoumice.

 

Pravi trudovi kako ih prepoznati?

Pravi trudovi se pojavljuju kada dođe do otpuštanja hormona oksitocina, koji stimulira maternicu na kontrakcije. Oni su znak da se tijelo priprema na porod. Uobičajeno je da počinju između 37. i 40. tjedna trudnoće.

Pravi trudovi kontrahiraju gornji dio maternice, kako bi dijete došlo u porođajni kanal. Osjećaj pravih trudova se opisuje kao val. U početku je bol slaba, zatim jača do vrhunca, te ponovno slabi.

Prepoznaju se po tome što su kontrakcije ravnomjerno raspoređene, a vrijeme između njih postaje sve kraće i kraće. Prave kontrakcije također postaju intenzivnije i bolnije s vremenom.

Na početku porođaja pojavljuju se svakih 30 minuta, zatim svakih 20 minuta uz daljnje skraćenje razmaka između trudova i njihovo sve duže trajanje. Pred kraj prvog porođajnog doba javljaju se 2-3 puta u 10 minuta i traju 50-60 sekundi.

 

Kada se obratiti liječniku?

Važno je na početku trudnoće razgovarati sa svojim ginekologom o tome što je normalno, a što nije normalno tijekom trudnoće, kako biste znali pravovremeno reagirati na potencijalne opasnosti u trudnoći.

Poznavanje razlike između pravih i lažnih trudova će vam sigurno pomoći jer ćete lakše procijeniti kada se trebate obratiti svome ginekologu. No, ako niste sigurni, svakako se konzultirajte s vašim ginekologom.

Obavezno se javite liječniku u bilo koje vrijeme ako imate neke od sljedećih simptoma i znakova: vaginalno krvarenje, puknuće plodovih ovoja i istjecanje plodove vode, snažne kontrakcije koje su sve učestalije i ne prestaju, kontrakcije koje ne možete samo tako „prehodati“, ako primijetite da više ne osjećate pokrete vašeg djeteta ili bilo koje simptome koji su uobičajeni za porod a trudni ste manje od 37 tjedana.