Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Porođajni znaci

Porođajni znaci
Natalia Deriabina / Shutterstock

Mislite li da je porod započeo? Pročitajte ovaj članak kako bi dobili odgovor na vaša pitanja.

Postoji li neki način da predosjetim kada će krenuti porod?

U stvari ne postoji. Stručnjaci još u potpunosti ne mogu naći koji su to okidači koji dovode do porođaja i još ne postoji niti jedan način da se točno predvidi početak porođaja.

Vaše se tijelo počinje pripremati za porođaj kroz cijeli period trudnoće, a najintenzivnije zadnji mjesec trudnoće. Možete biti sretno nesvjesni što se sve događa ili će vam se pojaviti neki simptomi prije nego li se počne približavati dan porođaja. Ovdje je nekoliko simptoma koji se mogu pojaviti u tjednu ili danima prije samog početka porođaja.

"Spuštanje" bebe

Ako je ovo vaša prva trudnoća možete osjetiti kao lagano bockanje nekoliko tjedana prije poroda. Osjetit ćete težinu u donjem dijelu trbuha koja radi manji pritisak ispod rebranih kostiju. Kad se beba spusti u porođajni kanal osjetit ćete olakšanje pri disanju.

Češće primjećivanje Braxton-Hicksovih kontrakcija

Braxton-Hicksove kontrakcije postaju sve češće kako se približava termin poroda. One najavljuju da vaša rodnica dozrijeva i da postaje spremna za porođaj. Neke žene osjećaju grčeve, slične onima za vrijeme menstruacije.

Ponekad kad se približava porođaj Braxton-Hicksove kontrakcije postaju bolnije, pojavljuju se skoro svakih 20 minuta i čini vam se da je porođaj već započeo. Međutim, ako kontrakcije ne traju dugo i ako nisu jače/duže i ako se cerviks ne proširuje vjerojatno se radi o lažnim trudovima.

Cerviks se počinje mijenjati

U danima i tjednima prije porođaja promjene u vezivnom tkivu vašeg cerviksa su uobičajene, on postaje mekši. Štoviše Braxton- Hicksove kontrakcije mogu preliminarno pomoći u omekšavanju i stanjivanju tkiva i možda malo pomoći pri otvaranju cerviksa ako ćete se prije poroditi. Vaš će se cerviks vjerojatno otvoriti za centimetar ili dva prije samog početka porođaja ali imajte na umu da, iako ste u 40 tjednu trudnoće s prvim djetetom čak i 1 centimetar ako je cerviks otvoren to još ne znači da je porođaj započeo.

Kada ste blizu datuma porođaja ili ste ga već prošli na redovnom ginekološkom pregledu vaš ginekolog će učiniti vaginalni pregled i ustanoviti stanje vašeg cerviksa i da li dolazi do njegovih promjena.

Izbacivanje mukusnog čepa – "krvava predstava"

Možete izbaciti mukusni čep - malu količinu zadebljale sluzi koja je zatvarala vaš cervikalni kanal tijekom 9 mjeseci trudnoće i to znači da će se vaš cerviks znatno raširiti što se više približava termin porođaja.

Ovaj čep može izaći van i izgledati poput manjeg ugruška ili kao vaginalni iscjedak nekoliko dana prije početka porođaja. Mukus može poprimiti smeđu ili crvenkastu boju i zato se zove 'krvava predstava'. Ponekad, spolni odnosi ili vaginalni pregled mogu dovesti da krvarenja i da pomislite da se radi o mukusnom čepu.

Pucanje vodenjaka

Kada prsne vrećica ispunjena amnionskom tekućinom koja okružuje bebu, amnionska se tekućina cijedi kroz vaginu i ako se ispušta u većoj količini ili manjim kapljicama trebali biste se svakako javiti svom liječniku.

Većina žena dobije uobičajene trudove prije negoli pukne vodenjak ali nije neuobičajeno da prvo pukne vodenjak. Kada se to dogodi porođaj vrlo brzo uslijedi, ako ne dobijete i osjetite svoje kontrakcije u nekom određenom vremenu, morat će vam inducirati porođaj jer vaša beba bez amnionske tekućine nije zaštićena protiv infekcije i zaraznih klica.

Kako mogu znati da je porođaj počeo?

Često nije moguće točno odrediti kada počinje porođaj jer lagane Braxton-Hicksove kontrakcije možete osjetiti puno prije samog porođaja (tijekom trudnoće). Vjerojatnost da je porođaj na pomolu znat ćete po tome što će vaše kontrakcije postajati duže, jače, i počinju se pojavljivati svakih 10 minuta i neće prestajati ili popuštati bez obzira na to što radili, s vremenom će postati još bolnije i češće. Kontrakcije ili trudove možete pratiti preko našeg trudomjera. Trudomjer je alat pomoću kojeg možete bilježiti trajanje truda i razmak između trudova.

U nekim slučajevima ipak pojava jakih pravilnih kontrakcija dolazi bez nekih najava ili vrlo malih nagoviještanja. To se razlikuje od žene do žene i drugačije je u svakoj trudnoći.

Kada se trebam javiti u bolnicu?

Pred kraj vaše trudnoće liječnik će vam dati kompletne upute kako bi se znali pripremiti za odlazak u bolnicu ili rodilište.

Ako je vaša trudnoća prošla bez komplikacija primalja će vjerojatno trebati sačekati dok ne dobijete kontrakcije koje traju po minutu i koje dolaze svakih pet minuta unutar jednog sata, vrijeme između intervala kontrakcije počevši od jedne i završavajući na kraju iduće. Ako ste u rizičnoj trudnoći onda ćete primalju pozvati i ranije, prije porođaja.

Nemojte se ustručavati nazvati bolnicu iako niste potpuno sigurni u početak porođaja ali mislite da bi on mogao nastupiti. Liječnici i primalje već su naviknuti da im se javljaju žene koje još nisu sigurne hoće li doći do porođaja ili ne, a žele dobiti korisna uputstva. Telefonskim će razgovorom liječnik ili primalja moći dobiti dodatne informacije od vas poput, koliko često imate trudove, koliko traju a može opaziti i druge simptome koje možda vi u toj situaciji ne primjećujete. Zato, ne ustručavajte se nazvati!

Bez obzira jeste li imali komplikacije tijekom trudnoće ili ne, i ako mislite da je porod krenuo i da imate neke od niže navedenih simptoma javite se u bolnicu:

  • Puknuo vam je vodenjak! Obavijestite vašeg liječnika ako je boja vode žuta, smeđa ili zelenkasta jer je to znak prisustva mekonija u njoj - Prvi znak bebine stolice koji je nekada znak bebinog stresa. Također je važno upozoriti liječnika ili primalju ako je voda krvava.
  • Primjećujete da je beba manje aktivna nego prije
  • Imate vaginalno krvarenje (osim ako se ne radi o 'krvavoj predstavi' ili mukusu s točkastim ili trakastim krvarenjem), stalne bolove u trbuhu, groznicu.
  • Jaki trudovi započinju prije 37. tjedna trudnoće ili ako imate neke druge znakove prijevremenog porođaja
  • Imate jake ili stalne glavobolje, promjene u vidnom polju, jake bolove ili mekanost u gornjem dijelu trbuha, nenormalno oticanje i sl.

Neke žene su uvjerene da su različiti simptomi samo dio paketa koji se zove trudnoća dok druge brinu da svaki simptom donosi neki problem. Ako znate koje znakove u trudnoći ne smijete nikada ignorirati, to vam može itekako pomoći da odlučite sami kada trebate pozvati liječnika.

Zato kažemo da je svaka trudnoća različita na svoj način i ne možemo staviti na popis sve situacije i stoga ako niste sigurni koji je simptom ozbiljan ili ako se drugačije osjećate nego obično ili ste neraspoloženi, vjerujte svojim instinktima i pozovite stručnu pomoć, ako se pojave problemi dobiti ćete adekvatnu pomoć, a ako je sve u redu bit ćete mirniji i zadovoljniji.

Najbitnije je da ste vi spremni za svaku situaciju. Neka vam je torba za bolnicu spremna 4 tjedna prije termina tako da kad vam zatreba, bude uvijek pri ruci. (Popis bolničkih stvari smo već ranije popisali za vas) :)