Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je to trudnička hiperemeza?

Što je to trudnička hiperemeza?
Africa Studio

Prva asocijacija na jutarnje mučnine je trudnoća, ali nisu mučnine rezervirane samo za jutarnje sate. Mogu biti prisutne tijekom čitavog dana ili samo navečer.

Trudnička hiperemeza

Gotovo dvije trećine trudnica osjeća povremene ili stalne mučnine, dok je kod jedne trećine trudnica uz  mučnine prisutno i povraćanje. Ako su ta povraćanja obilna, učestala i intenzivna klasificiraju se u stanje koje zovemo Hyperemesis gravidarum ili trudnička hiperemeza.

Mučnine i povraćanja u trudnoći javljaju se od 4. tjedna trudnoće i najčešće završavaju po završetku prvog tromjesečja, a rijetko se mogu zadržati do kraja trudnoće.

Vjerojatnost da su mučnine i povraćanja povezana s trudnoćom je manja ako se prvi put javlja nakon 9. tjedna trudnoće ili ako je popraćeno s abdominalnom boli, proljevom, febrilitetom, glavoboljom. Tada treba osvrtom na druge organske sustave tražiti uzrok mučnine i povraćanja nevezanih za trudnoću. Bolesti jetre i štitnjače također mogu biti uzroci teških i dugotrajnih mučnina i povraćanja.

Ponekad mučninu izazivaju vitaminski pripravci koji sadrže željezo, osobito ako se uzimanju  natašte kao i uzimanje hormonskih  pripravaka za održavanje trudnoće. Rijetko, jako  trajno  povraćanje nastaje zbog hidatiformne mole.

Zašto dolazi do mučnina i povraćanja u ranoj trudnoći nije do kraja razjašnjeno premda vjerojatno  ulogu imaju metabolički, endokrini, gastrointestinalni i psihološki čimbenici. Jedna od najzastupljenijih teorija zašto dolazi do mučnina i povraćanja u trudnoći jest da je to rezultat reakcije tijela na nagli porast hormona estrogena, progesterona i  BHCG-a.

Da psihološki čimbenici igraju ulogu potvrđuje činjenica da su hiperemeze češće kod neželjene i  neplanirane trudnoće te kod trudnica koje su  izložene većem emocionalnom naporu.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, laboratorijskih nalaza te na temelju anamnestičkih  podataka dobivenih od trudnice.
Laboratorijska dijagnostika je potrebna kod trudnica  s jakim povraćanjem, znakovima dehidracije ili i jednim i drugim. Kod trudničke hiperemeze mjere se ketoni u mokraći i elektroliti u serumu.

Povraćanje povezano s trudnoćom može se ublažiti čestim uzimanjem manjih količina pića i  hrane (5 - 6 malih obroka na dan). Pomaže BRAT dijeta (Bananas-banane, Rice-riža, Applesauce- sok od jabuke, dry toast - suhi tost). Prazan želudac pojačava mučnine. Može pomoći uzimanje obroka prije ustajanja. Konzumacija čajeva dobar je način za smirivanje želuca, a mučninu smanjuju čajevi od đumbira, kamilice i metvice. U smanjivanju mučnina i povraćanja može pomoći akupunktura i akupresura. Vitamin B6 se rabi kao monoterapija, a ako se simptomi ne ublaže može se primijeniti kombinacija s doksilaminom.

Hospitalizacija je potrebna kod trudnica kod kojih  se pojave znakove dehidracije zbog dugotrajnog iscrpljujućeg povraćanja. Kod tih trudnica se provodi intravenska hidracija radi korekcije tekućine i  elektrolita. Radi poboljšanja općeg stanja kod hiperemeze važan je uredan način života uz puno sna i odmora kao i izbjegavanja stresnih situacija.