Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Hematomi u trudnoći

Hematomi u trudnoći

Koliko je pojava hematoma opasna u trudnoći i nosi li povećani rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja?

Hematomi u trudnoći su relativno česta pojava o kojima se također često govori i piše na različitim portalima. Ako su povezani sa sukrvicom ili krvarenjem u trudnoći hematomi mogu biti velikim izvorom frustracije, čak i ukoliko su maleni i na lokacijama koje ne znače veći rizik od gubitka trudnoće.

Po definiciji hematom znači nakupljanje krvi u nekom prostoru, a u trudnoći je to između plodovih ovoja i stijenke maternice, unutar korionskog tkiva od kojeg će se razviti posteljica ili između posteljice i maternice. Svaki od navedenih hematoma ima svoje posebnosti nastanka, razvoja i rizike za nastavak trudnoće.

 

Hematomi u ranoj trudnoći

Razvojem ultrazvučnih aparata detekcija hematoma postala je učestala u kliničkoj praksi. Ako uzmemo u obzir da je implantacija oplođenog jajašca vrlo agresivan proces nagrizanja sluznice maternice, uz transformaciju majčinih krvnih žila, postaje nam jasno kako je malo moguće da se u takvom procesu ne stvore barem malene nakupine krvi, tj. hematomi.

Većina takvih hematoma će se resorbirati poput ostalih masnica koje nastaju na našem tijelu, ali se veći hematomi koji su smješteni blizu grlića maternice mogu izliti što žena primjećuje kao vaginalni sukrvavi iscjedak. S obzirom na to kako krv stajanjem hematinizira, stariji hematomi će se očitovati tamnosmeđim ili crno-ljubičastim iscjetkom, dok će mlađi hematomi biti jarkije crveni.

 

Kolika je učestalost pojave hematoma?

Simptomatski hematomi s krvarenjem se pojavljuju u oko 25% trudnoća, češće nakon postupaka medicinski potpomognute oplodnje, kod trudnica s trombofilijom, povećanim krvnim tlakom i nakon uporabe različitih droga. Traume i aktivno bavljenje sportom također povećavaju rizik stvaranja hematoma.

 

Savjetuje li se mirovanje kod pojave hematoma?

Kada ginekolog primijeti hematom obično trudnici savjetuje mirovanje i prestanak bavljenja sportskim aktivnostima i suzdržavanje od spolnih odnosa. Prava terapija za hematom ne postoji, iako će većina ginekologa dati utrogestanske pripravke, magnezij, te preparate s alfa-lipoičnom kiselinom, omega-3-nezasićenim kiselinama i vitaminom B.

 

Mogu li hematomi uzrokovati gubitak ploda?

Obzirom kako se prijeteći pobačaj najčešće manifestira sukrvicom, većina trudnica će biti uplašena upravo navedenim ishodom iako će većina krvarenja proći samo od sebe i neće biti praćeno gubitkom trudnoće. Jako je važno da trudnica i njen liječnik znaju njezinu krvnu grupu, kako bi se u slučaju Rh negativne krvne grupe mogao primijeniti anti-D imunoglobulin.

 

Hematomi u uznapredovaloj trudnoći

Potencijalni rizici subkorionskih hematoma nađenih kasnije u trudnoći ovise o njihovoj veličini i lokalizaciji. Veliki hematomi mogu biti povezani s većom učestalosti prijevremenog porođaja, zastoja u rastu ploda i infekcija.

Radi navedenog je važno slušati upute liječnika i redovito se kontrolirati. Najopasniji su hematomi koji nastaju naglo i lokalizirani su iza posteljice jer mogu odljuštiti posteljicu od svog ležišta i uzrokovati mnoge komplikacije. Navedena pojava se zove abrupcija posteljice i češće se događa kod visoko-rizičnih trudnoća, naročito kod trudnica s nekontroliranim krvnim tlakom i debljinom.

Nagla ljuštenja posteljice su praćena obilnim krvarenjem i bolovima, radi čega se pacijentice trebaju žurno javiti na hitni prijem. Kada se dijagnosticira abrupcija posteljice, nužno je što prije poroditi dijete, najčešće carskim rezom. Bitno je naglasiti kako različiti oblici trauma kod trudnica, a posebice prometne nesreće, mogu biti uzrokom nastanka hematoma, radi čega je bitno takve trudnice dobro ultrazvučno pregledati, a naročito područje oko posteljice.

U zaključku možemo reći kako su hematomi praćeni vaginalnim krvarenjem učestali u trudnoći, ali je većina njih ipak bezopasna i ne nosi povećani rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja.