Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10. tjedan trudnoće

10. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Sada kad ste u desetom tjednu trudnoće sigurno se trudnićki trbuščić nazire i vrijeme je da prilagodite odjeću trenutnom stanju. Ako planirate u kupovinu odjeće nemojte pretjerati jer će se vaše tjelo još puno promijeniti do kraja trudnoće.

Po vašem tijelu počinju izbijati mreža sićušnih vena koje isprepliću vaše bolne grudi, ali i vaš struk, koji već polagano počinje nestajati. Iako vam se možda ne sviđa vaš novi izgled, te vene nose dodatnu krv potrebnu za hranjenje vaše rastuće bebe.

 

Koliko je dugačka i teška beba u desetom tjednu trudnoće?

Vaša beba u desetom tjednu trudnoće veličine je jagode, dužine oko 3 cm i teška oko 4 grama. Dužina vašeg djeteta od deset tjedana gotovo će se udvostručiti u sljedeća tri tjedna. Sad su svi vitalni organi razvijeni i počinju imati svoju funkciju. Počinju se pojavljivati ​​nokti i kosa. Hrskavice se počinju okoštavati i vaša beba počinje dobivati prave kosti. Isto tako gotovo svi vitalni organi su stvoreni (istina, tek su nastali ali sada započinje proces njihovog razvoja).

Vaša beba je do sada napravila veliki napredak u svojem rastu i razvoju ali će u iduća tri tjedna gotovo udvostručiti svoju dužinu. Na rukama i nogama se stvaraju zglobovi (uskoro će se u vašoj maternici pojaviti mali nogometaš ili nogometašica - stiže prvi udarac vaše bebe...)

 

Simptomi trudnoće u desetom tjednu trudnoće

Pitate se što vas čeka u desetom tjednu trudnoće? Kako beba raste, vaši ligamenti i mišići počinju se rastezati, vaše grudi postaju sve veće, a moguće su i neke druge promjene u ovom razdoblju, evo neke koje su najčešće za ovo razdoblje:

Bol u trbuhu

Nemojte se iznenaditi ako počnete osjećati bolove u trbuhu, jer se on rasteže kako raste vaša beba da bi ona imala dovoljno potrebnog prostora. Neke trudnice ih nemaju dok su kod nekih jače izražene. Ako nosite blizance bol može biti izraženija. Kontakirajte vašeg liječnika kako bi bio upoznat sa stanjem.

Grudi

Grudi su u desetom tjednu trudnoće vjerojatno već povečale jer se već tjednima pripremaju na dojenje.

Mučnine

Mučnina i povraćanje su prilično česta pojava u desetom tjedanu trudnoće. Dobra vijest je da će vjerojatno uskoro nestati nakon što završi prvo tromjesječje.

Umor

Vaše tijelo trenutno intenzivno sudjeluje u rastu i razvoju vaše bebe i možete se osječati umorno, pogotovo ako ne možete spavati.

Vaginalni iscjedak

Povećana količina sluzi iz vagine je posljedica povećanog protoka krvi u vašoj vagini zajedno s povećanjem proizvodnje estrogena, ona je bez mirisa, te je ona prirodan način da se riješimo bakterija. Ako je vaginalni iscjedak popračena krvlju i neugodnog mirisa javite se svom liječniku i savjetujte se s njim što trebate poduzeti.

 

Kako izgleda trbuh u desetom tjednu trudnoće

Trbuh u desetom tjednu trudnoće se nazire i dalje nastavlja rasti. Još uvijek na prvu ne izgledate trudno, pogotovo u nekoj širokoj odjeći, ali vi sebe najbolje poznajte i vidite da vam vaša stara odjeća više ne odgovara i potrebno je uzeti nešto širu i ugodniju odjeću.

U ovom periodu prosjek dobivenih kilograma je 1,5 kg do 2 kg kod trudnica koje su imale prosječan BMI index. Kod trudnica koje nose blizance težina je u većini slučajeva veća u odnosu na trudnice koje nose jednu bebu. Težina može varirati, pa čak biti i niža od početne ako ste imate intenzivne mučnine.

 

Pretrage koje se rade u desetom tjednu trudnoće

U desetom tjednu trudnoće možete napraviti genetsko testiranje. Danas na tržištu postoji nekoliko neinvazivnih testova (Harmoni, Nifty,...) koji se mogu napraviti već od desetog tjedna trudnoće i oni nemaju nikakv rizik od spontanog pobačaja, za analizu je potrebna samo uzorak krvi trudnice. Osjetljivost testova je izrazito visoki čak 99%, te se s njima mogu otkriti trisomije kromosoma npr. Downov sindrom.
Genetsko testiranje nije obavezno, vaš liječnik će u dogovoru s vama i na temelju vaše obiteljske povijesti bolesti savjetovati što je najbolje za vas.

Mjerenje nuhalnog nabora je prenatalni pregled koji se izvodi pomoću ultrazvuka kako bi se otklonile sumnje na moguće genetske malformacije kod bebe zbog rizika od Downovog sindroma i nekih drugih kromosomskih anomalija i obično se izvodi između desetog i četrnaestog tjedna trudnoće. Uz mjerenje nuhalnog nabora uzima se i uzorak krvi i vaš rizik se procjenjuje na temelju rezultata ultrazvuka i krvnog testa.

Postoji još i test amniocenteza koji je invazivan i sve se manje provodi u praksi, a može se također koristiti za dijagnosticiranje abnormalnosti. Obično se izvode ako rezultati testiranja neinvazivnih testova pokazuju veliki postotak mogućnosti anomalija radi se najkasnije u osamnaestom tjednu. Liječnik koristeći ultrazvuk kao vodič kroz cerviks ili kroz trbuh iglom uzima stanice iz posteljice i šalje ih na genetsko testiranje na anomalije.

 

Deseti tjedna trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

U desetom tjednu trudnoće trudni ste 2 mjeseca i jedan tjedan.