Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

12. tjedan trudnoće

12. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Mučnina, umor, promjene raspoloženja, i česti odlasci u toalet bi uskoro trebali nestati, ali na žalost glavobolja i vrtoglavica će vjerojatno postati intenzivnije.

Dvanaestim tjednom trudnoće stižete na sami kraj prvog tromjesječja što opet donosi velike promjene. Vaši će se hormoni sad malo dovesti u normalu i nadamo se da ćete osjećati manje simptome trudnoće. Kako tjedni odmiču vjerojatnost za spontani pobačaj je sve manja. Nakon 12. tjedna trudnoće vjerojatnost da dođe do spontanog pobačaja je postotno gledajući jako mala, možete malo odahnuti i početi uživati u trudnoći. Ako već niste sad je pravo vrijeme da s obitelji i prijateljima podijelite sretne vijesti.

 

Koliko je dugačka i teška beba u dvanaestom tjednu trudnoće?

Vaša beba u dvanaestom tjednu veličine je šljive, velika oko 5 centimetra i teška 14 grama i dalje velikom brzinom raste i razvija se. Nakon tjedana u ovoj kritičnoj fazi razvoja, gotovo svi organi vaše bebe su u potpunosti formirani i dalje se nastavljaju razvijati. Sada kada dijete ima gotovo sve važne organe, njegov je glavni zadatak da nastavi rasti.

Vaša beba kad napuni dvanaest tjedana pri samom je kraju s razvijanjem važnih sustava i dijelova svoga tijela. Sada slijedi faza rasta i sazrijevanja u kojoj će organi i tkiva brzo rasti i razvijati se.

Bebe u ovom periodu razvija reflekse, još uvijek ju ne možete osjetiti ali na ultrazvuku se može jasno vidjeti kako se beba u svom trenutnom prostoru vrti i ne možete vjerovati da to malo čudo može biti tako brzo. Ako nosite blizance moći ćete vidjeti dva mala gimnastičara :)

Prilikom ultrazvučnog pregleda možete vidjeti da je to sad pravo malo biče koje je dobilo svoj pravi oblik i više nije točkica. Sad ona mala točkica s početka trudnoće ima gotovo sve funkcije razvijene. Ako niste do sad ovo će vas sigurno ponukati da svijetu kažete najljepše vijesti.

 

Simptomi trudnoće u dvanaestom tjednu trudnoće

Napokon dobre vijesti o simptomima trudnoće u dvanaestom tjednu trudnoće: jutarnje mučnine i umor će kod većine trudnica početi slabiti, jer hormoni konačno dolaze u ravnotežu. U ovom periodu mogu se pojaviti drugi simptomi trudnoće poput glavobolje ili vrtoglavice. U nastavku možete pročitati što je još karakteristično za dvanaesti tjedan trudnoće.

Vaginalni iscjedak

Pojačan vaginalni iscjedak normalan je za ovaj period trudnoće i ima svoju svrhu da zaštiti vaginu od infekcije. Ako iscjedak žute, zelene, tamnije boje i ima neugodan miris obavezno se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate poduzeti.

Blago krvarenje

Ako vam se pojavi lagano krvarenje ili čak intenzivnije pokušajte ne paničiti. Krvarenja u trudnoći se znaju pojaviti jer je vrat maternice osjetljiviji tijekom trudnoće. Spolni odnos može biti uzrok krvarenju, ali to je najčešće bezopasno. Bez obzira što je najvjerojatnije sve u redu svako krvarenje trebate javiti svom liječniku, pogotovo ako je popračeno grčevima.

Glavobolje

Glavobolja se mogu početi češće javljati oko dvanaestog tjedna. Mogu biti uzrokovane: hormonalnim promjenama, padom šećera u krvi, dehidracijom, nedostatkom sna ili stresom. Kako bi glavobolje držali koliko toliko pod kontrolom pokušajte saznati što im je uzrok i utječite barem na neke uzročnike; unosite dovoljno tekućine, vodite računa da unosit dovoljno šećera, što više odmarajte. Ako vam glavobolje budu jako intenzivne savjetujte se sa svojim liječnikom, on će znati što je najbolje za vas.

Vrtoglavica

U dvanaestom tjednu trudnoće promjene hormona i promjene krvnog tlaka mogu uzrokovati vrtoglavicu. Pokušajte ju držati pod kontrolom konzumacijom dovoljno tekućine i unosom manjih, ali čestih obroka. Sve je to normalno, ali svakako obavijestite svog doktora da zna ukoliko vrtoglavice postanu intenzivne.

Trudnice koje nose blizance u dvanaesto tjednu mogu još imati izražene mučnine jer je kod njih razina hormona još visoka, ali i za vas će se uskoro stvari stabilizirati.

 

Kako izgleda trbuh u dvanaestom tjednu trudnoće

Trudnice u dvanaestom tjednu trudnoće teško mogu skriti trbuščić, sad je on već lagano zaobljen i nazire se ispod odjeće. Nosite odjeću u kojoj se osjećate udobno i da vas ne stišće.

 

Pretrage koje se rade u dvanaestom tjednu trudnoće

U ovom period se rade genetska testiranja o kojima smo govorili još od desetog tjedna, a radi se o testiranju na kromosomske anomalije ploda. Danas najčešće testiranje koje se provodi su neinvazivni testovi iz krvi mjake (Nifty ili Harmoni). Svakako se savjetujte sa svojim liječnikom koji će vas dalje uputiti ovisno o vašoj anamnezi i genetskoj predispoziciji.

 

Dvanaesti tjedan trudnoće koji je to mjesec trudnoće?

Sa zadnjim danima dvanaestog tjedna prešli ste prva tri mjeseca trudnoće.