Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

3. tjedan trudnoće

3. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Da bi spermiji prodrli u jajnu stanicu, oslobađaju enzime - tvari kemijskog porijekla što razgrađuju sloj oko jajne stanice - i tako jednom spermiju omoguće da uđe u jajnu stanicu i oplodi ju.

Nakon toga opna oko jajašca očvrsne i postaje nepropusna za ostale spermije. Sve se to događa otprilike 13. do 15. dana prije kraja menstrualnog ciklusa u vrijeme ovulacije.

Nakon toga, oplođeno se jajašce kreće prema maternici gdje će započeti prva dioba. Jedna se jajna stanica stanica dijeli u dvije nove - to se obično događa 30 sati nakon oplodnje, za mogućnost oplodnje i daljnji razvoj zametka kvaliteta jajnih stanica je jako bitna.

Veličina ploda u trećem tjednu trudnoće

Nakon prve diobe, slijedi druga dioba (20 sati nakon prve diobe) i daje četiri nove stanice. Narednim diobama nastaju, 8, 16, 32, 64, 128 stanica i tako dalje. Takva 'loptica' stanica naziva se morula. Morula odlazi iz jajovoda u maternicu otprilike od četvrtog do šestog dana nakon oplodnje gdje se između šestog do devetog dana nakon oplodnje usađuje u stijenku maternice kada se može a i ne mora nužno pojaviti implantacijsko krvarenje.

 

Simptomi trudnoće u trećem tjednu

U trećem tjednu trudnoće najvjerojatnije još nećete primijetiti simptome trudnoće. Razlog tome što je još uvijek razina beta HCG hormona niska, odnosno nedovoljna da bi uzrokovala trudničke simptome. Međutim neke žene koje su imale ovulaciju ranije mogu imati sljedeće simptome:

Implatacijsko krvarenje

Jedan od manje poznatih simptoma trudnoće je lagano krvarenje koje može biti uzrokovano kada se oplođeno jajašce počne usađivati u maternicu i obično se odvija između šestog i devetog dana nakon oplodnje.

Mučnina

Kako hormon trudnoće beta HCG bude rastao možda ćete primijetiti osjećaj mučnine, ponekad mučnine mogu biti toliko jake da dovedu do povračanja. Ako ovaj simptom trudnoće osjećate već u trećem tjednu onda je gotovo sigurno da je ovulacija bila ranije u ciklusu ili možda nosite blizance.

Promjene u grudima

Vaše grudi mogu postati teže i bolne. Bradavice mogu postati osjetljivije i poprimiti tamniju boju što je sve priprema za proizvodnju mlijeka.

Izostanak mjesečnice

Ako je vaš ciklus kraći od 28 dana, i na očekivani termin niste dobili mjesečnicu možete probati s testom za trudnoću, ako test i bude negativan nemojte biti razočarani možda još nema dovoljno beta HCG hormona da bi test pokazao pozitivan rezultat. Ukoliko prođe nekoliko dana i dalje niste dobili mjesečnicu ponovite test za trudnoću.

Rezultat vađenja krvi

U nekim slučajevima ukoliko ste izloženi riziku od pobačaja ili iz nekih drugih razloga vaš liječnik vam može savjetovati da izvadite krv i provjerite vrijednosti beta HCG. Tek analizom krvi i dobivenim vrijednostima možete ustanoviti trudnocu, ovaj način je jedini relevantan kod utvrđivanja trudnoće. Kod kućnog testa za trudnoću iz urina potrebna je veća količina beta HCG da bi se dokazala trudnoća.

 

Preporuka za trudnice

Ako ste saznali da ste trudni najvažnije je da krenete jesti što zdraviju hranu, izbjegavajte konzumaciju pića i hrane iz plastičnih posuda, te krenete piti prenatalne vitamine koje u sebi sadrže najmanje 400mg folne kiseline. Liječnici ne preporučuju povećanje dnevnog unosa kalorija do drugog tromjesečja.