Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je doula i koji je njezin posao?

Što je doula i koji je njezin posao?
FamVeld / Shutterstock

Tiha pratnja kroz trudnoću, na porodu i u danima babinja

Tko je Doula?

U Hrvatskoj postoje dvije vrste doula, porođajna doula i postporođajna doula. Porođajna Doula prati ženu u trudovima i pomaže joj osigurati informirano, sigurno i lijepo iskustvo rađanja. Postpartum doula pomaže ženi u periodu od šest tjedana nakon poroda oko rodilje same i oko bebe.

Doula svojim znanjem i iskustvom pruža informativnu i emocionalnu potporu, te fizički komfor rodiljama i dojiljama. Doule trudnicama i rodiljama daju  drugačiji pogled na trudnoću, porod i babinje, te savjete kako olakšati bolne trudove, pomoći u opuštanju, te kako si olakšati dane babinja kada s djetešcem dođete kući.

Kroz trudnoću

Doula je tiha pratnja kroz trudnoću, nenametljiva, a uvijek tu za svoje mame i njihove obitelji. Za početak se najčešće ostvaruje prvi kontakt između doule i trudnice na opuštajućoj kavici ili čaju kako bi se što bolje upoznale, te se na idućim susretima kroz  opuštajući razgovor prolaze svi događaji koji se mogu zbivati kroz trudnoću, informiranja o okvirnom terminu poroda i priprema za porod i sve ono što vas zajedno čeka kada porod zaista i krene, što treba ponijeti u bolnicu i kako postupiti kada se pojave trudovi. Zajedno s trudnicom napravi se i plan poroda. Nakon što prođe najišćekivaniji trenutak - porod, doula dolazi kod vas doma i pomaže vam praktičnim savjetim, toplim obrokom i riječima podrške.

Rodilja treba biti potpuno spremna i informirana o svemu što je čeka, treba biti upoznata sa svim mogućnostima za olakšavanje bolnih trudova i svime što nas čeka u bolnici.

Doule su najčešće i same majke koje s novopečenom majkom razgovaraju o majčinstvu, što ih sve čeka, kako si olakšati, kako dojiti, kako postupati s bebom i kako brinuti o sebi i partneru.

Kada trudovi krenu

Trudnica će douli javiti sve što se događa, a njoj je neuobičajeno. Trudovi ne počinju intenzivno i jako kao na filmovima, trudovi kreću polagano, neredoviti su i slabi ponekad i nekoliko dana prije poroda. Kada se trudovi nastavljaju i postaju sve su duži i razmak između truda je sve kraći i kraći to nam daje znak da se nešto ozbiljnije događa i da se ne radi o lažnim trudovima.

Kod kuće

Doula vam je podrška i kod kuće i bit će uz vas ako želite šetati, gibati se na lopti, disati, tuširati se, masirati, opuštati se u poznatom i toplom okruženju i na sve moguće načine olakšati vam bolne trudove. Zajedno možete šetati izvan doma ili odmarati ako vam tako bolje odgovara. Kod kuće možete ostati sve dok zajedno s doulom ne procijenite da su trudovi ulovili ritam i da je vrijeme za odlazak prema bolnici.

U bolnici

Doule vam pomažu prilikom prijave u rodilište, a vi u tome trnutku možete već biti na pregledu kod doktora. Nakon što trudnici naprave obradu i smjeste je u porođajni odjeljak doula će joj se pridružiti. Ovisno od bolnice do bolnice doule rade sve da trudnici olakšaju i da joj bude što ugodnije, te da joj trudovi prolaze opušteno i manje bolno.

Tata i Doula u bolnici

Ovisno o dogovoru i o uvjetima u bolnici tata može biti kod kuće, na poslu ili u čekaonici rodilišta. Ukoliko je tako dogovoreno tatu mogu nazvati i informirati o skorom dolasku djeteta te on može krenuti prema bolnici i po rođenju zamijeniti mjesto s doulom u boksu kako bi proveo Zlatni sat s tek rođenom bebom i suprugom. U nekim bolnicama dozvoljeno je prisustvo tate i doule u prostoriji za rađanje.

Poslije poroda

Doula obično ostajem s majkom nakon poroda, sve dok obitelj ne bude spremna za tiho zajedničko druženje. Doula će vam pomoći oko prvog dojenja, te biti uz vas dok obrada i porod ne budu u potpunosti gotovi.

Po povratku kući

Između trećeg i petog dana nakon poroda majka i novorođenče doći će kući, smjestiti se i međusobno upoznati. Kada odlučite da to želite doula vam je na raspolaganju za davanje odgovora o porodu, bebi, dojenju, međusobnom odnosu i svemu o čemu roditelji žele razgovarati.

Što Doula ne radi:

Doula NE izvodi bolničke zadatke: mjerenje krvnog tlaka, fetalnih otkucaja srca, vaginalnih pregleda, davanje terapija itd. Uz vas je kako bih vam pružila fizički komfor i emocionalnu podršku.

Doula NE donosi odluke za vas. Pomaže vam da dobije sve potrebne informacije kako bi mogli donositi odluke, ali ne i donositi odluke umjesto vas.

Doula NE razgovara s osobljem u majčino ime. S vama će raspraviti sve vaše brige i odgovoriti na sva pitanja, no s osobljem ćete razgovarati vi.

Posebne okolnosti

U doba Corone stvari su se promijenile no i za taj problem ima riješenje; ostaćete što duže kod kuće, u bolnicu idete kada treba i nakon što trudnica bude u sigurnim rukama liječnika, primalja i bolničkog osoblja doula ide kući. Daljnju podršku trudnice mogu iamti putem video poziva i telefona.