Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoći
Africa Studio / Shutterstock

Jedan od najčešćih razloga komplikacija u trudnoći upravo je pušenje. Komplikacije koje mogu nastati kod trudnica koje puše su: prijevremeni porod, rađanje djece s manjom težinom, pa sve do onog najgoreg mrtvorođene djece.

Stručnjaci ističu da bi trudnoća prošla bez problema i da bi se što više smanjile mogućnosti komplikacije u trudnoći sugeriraju prestanak pušenja barem za vrijeme trudnoće.

Liječnici prate trudnice i mogu pomoći kod visokog tlaka ili trudničkog dijabetesa,  ali trudnicu koja puši ne može ništa zaštiti od štetnih tvari koje dolaze s pušenjem.

Cigarete sadrže više od 4.000 različitih spojeva. Neki od spojeva koji su jako opasni su cijanid, olovo, nikotin, ugljikov monoksid... Pušenjem tijekom trudnoće unosite te štetne spojeve direktno u vaš krvotok, koji je izvor kisika i hranjivih tvari vašem nerođenom djetetu. Nikotin i ugljikov monoksid su najopasniji za vas i vaše dijete, oni uzrokuju sve komplikacije u trudnoći koje su povezane s pušenjem.

Najteže komplikacije kao što su prijevremeni porod, dijete rođeno s manjom težinom ili mrtvorođeno dijete povezuju se upravo s činjenicom da ugljikov monoksid i nikotin sprječavaju dotok kisika vašem nerođenom djetetu.

Smanjeni dotok kisika može imati velike posljedice na rast i razvoj vašeg djeteta. Svakom cigaretom povećavate rizik da trudnoća prođe uredno i da rodite zdravo dijete.  

Kako pušenje utječe na vaše dijete

Pušenje utječe na težinu i visinu, te onemogućava pravilan rast i razvoj što za posljedicu može imati trajno oštećenje koje će ga pratiti cijeli njegov život.

Djeca koja se rode puno manja od standardne veličine i težine često imaju problema s nedovoljno razvijenim organima u tijelu. Prvi organ koji je najčešće nedovoljno razvijen su pluća i postoji velika vjerojatnost da će dijete u prvim danima svog života morati koristiti respirator za pomoć pri disanju. Ovaj problem se najčešće događa upravo zbog utjecaja nikotina.

Majke koje su pušila tijekom prvog tromjesečja imaju puno više mogućnosti da im se dijete rodi s urođenom srčanom manom.

Na razvoj mozga djeteta tijekom trudnoće također negativan utjecaj ima pušenje. Kod djece žena koje su pušile tijekom trudnoće mogu se javiti problemi s pamćenjem, problemi s ponašanjem i manji kvocijent inteligencije.

U periodu između četrnaestog i šesnaestog tjedna trudnoće beba počinje dobivati na težini većim intenzitetom, ako ste još tada pod utjecajem nikotina i svih ostalih štetnih spojeva rast i razvoje će biti usporen.

Nakon niza činjenica koje nam govore koliko pušenje ima loš utjecaj na dijete pokušajte se odreći ove loše navike. Preporuka je da prestanete pušiti i prije nego dođe do začeća, jer postoje istraživanja koja su pokazala da pušenje smanjuje mogućnost začeća čak do 40% jer utječe na kvalitetu jajnih stanica.

Nije lako odreći se ove loše navike, pogotovo ako ste pušač duži period. Nikotinska ovisnost može biti jako jaka, ali ipak bi trebao prevladati razum i želja da iznesete trudnoću do kraja i rodite zdravo dijete. Zamolite partnera i svoje bližnje, da vam pomognu i olakšaju prestanak pušenja, jer ipak malo biće koje raste u vama računa na vas.

Ako niste prestali pušiti prije nego je došlo do začeća, potrudite se da nakon što dobijete tu najljepšu vijest, da nosite život u sebi prestanete pušiti i u prvim danima i mjesecima mu pružite sve najbolje što možete.  

Postoji mit da nagli prestanak pušenja nije dobar za mamu i bebu. Niti jedno znanstveno istraživanje nije dokazalo da nagli prestanak može imati iti jedan loš utjecaj. Sve studije su potvrdile da trudnoća i pušenje nikako ne bi trebali ići zajedno i preporuka je svih liječnika da žena najkasnije kad sazna da je trudna prestane pušiti.