Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kvaliteta jajnih stanica

Kvaliteta jajnih stanica
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Postoje mnogi uzroci neplodnosti, od kojih je vrlo značajan i smanjena kvaliteta jajnih stanica.

Kvaliteta jajnih stanica je vrlo bitna za mogućnost oplodnje i daljnji razvoj zametka. Kvalitetna jajna stanica je ona koja je nakon ovulacije zrela, odnosno nalazi se u metafazi druge mejotske diobe te su zrelosti jezgre i citoplazme koordinirane. Također, uredna jajna stanica posjeduje jezgru u kojoj se nalazi haploidni broj kromosoma (DNA) te citoplazmu u kojoj se nalaze svi organeli i energija potrebni za rast i razvoj zametka do 3. dana razvoja. Membrana koja obavija jajnu stanicu (zona pelucida) mora biti intaktna kako bi uspješno regulirala propuštanje samo jednog spermija u jajnu stanicu u procesu oplodnje.

 

Koliko dob žene utječe na kvalitetu jajnih stanica?

Faktor godina u procesu začeća je vrlo bitan, ponajprije dob žene. Spermiji muškaraca također gube kvalitetu, broj i pokretljivost s godinama, ali se u slučaju jajnih stanica to događa eksponencijalnom brzinom.

U trenutku rođenja svaka žena ima oko milijun primordijalnih folikula. Do puberteta broj folikula padne na oko 300 000 – 400 000 te će tijekom života žene samo 300-400 jajnih stanica u folikulima dozreti do krajnjeg stadija spremnog za oplodnju.

Sve žene posjeduju neki postotak abnormalnih jajnih stanica i taj se postotak povećava s godinama. Većina stanica s nepravilnom DNA se ne oplodi, dok manji postotak koji ih se oplodi nakon implantacije dovede do pobačaja ili do rođenja djeteta s genetskim poremećajima.

Dakle s godinama, a posebno nakon 30. godine, broj, kvaliteta i genetska stabilnost jajnih stanica se smanjuje čime se posljedično smanjuje i plodnost i mogućnost začeća.

Na kvalitetu jajnih stanica ne utječe samo dob žene, nego i genetika te vanjski utjecaji poput prehrane, zračenja, kemoterapije, pušenja, debljine i bolesti poput endometrioze.

Analizom FSH (Follicle-stimulating hormone), LH (Luteinizing hormone) i AMH (Anti-Müllerian hormone) iz krvi te ultrazvučnim pregledom jajnika možemo dobiti uvid u folikularnu rezervu jajnika te ovulatorni status, što nam indirektno daje odgovor o potencijalnoj kvaliteti jajnih stanica.

 

Kako poboljšati kvalitetu jajnih stanica?

Ne postoji način na koji se sa sigurnošću može poboljšati kvaliteta jajnih stanica ,ali postoje parametri za koje se smatra da pridonose boljoj kvaliteti jajnih stanica;

  •   Poboljšanje sveukupnog zdravlja tijela povećanjem fizičke aktivnosti te uvođenjem nutritivno bogatih namirnica poput voća, povrća, zdravih masti, ribe i vlakana u prehranu
  •   Izbjegavanje nezdravih navika poput konzumacije procesuirane hrane sa zasićenim masnim kiselinama i jednostavnim šećerima, smanjenje pušenja i konzumiranja alkohola
  •   Uvođenje dodataka prehrani poput koenzima Q10, mio-inozitola, folne kiseline, D vitamina, raznih antioksidansa
  •   Smanjenje tjelesne težine što dovodi do smanjenja oksidativnog stresa i hormonske ravnoteže
  •   Smanjenje stresa čime se smanjuje razina hormona kortizola i prolaktina koji mogu utjecati na stvaranje jajnih stanica i  njihovu kvalitetu (joga, meditacija, provođenje vremena u prirodi, druženje s ljubimcima, odmaranje i spavanje)