Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kad se najranije može otkriti spol djeteta?

Kad se najranije može otkriti spol djeteta?
Andrey_Popov / Shutterstock

Spol djeteta je određen začećem - ako u jajnu stanicu uđe spermij s X kromosomom beba će biti curica, ako je spermij nosilac Y kromosoma bit će dečko.

Spol djeteta je određen začećem

Ako u jajnu stanicu uđe spermij s X kromosomom beba će biti curica, ako je spermij nosilac Y kromosoma bit će dečko.

Vjerojatno ne postoji trudnica kojoj netko nije proricao spol djeteta prema obliku trbuha, promjenama kože, kose ili promjenama ponašanja i prehrane.

Također veliki broj budućih roditelja želi prije poroda saznati spol djeteta kako bi pripremio prostor i potrebnu opremu za dijete. Samo manji broj partnera želi dodatno iznenađenje spoznaje spola na porodu.

 

Na koji način se može odrediti spol djeteta?

Razvojem ultrazvučnih strojeva visoke rezolucije kao i razvojem testova za rano otkrivanje kromosomskih problema kod djeteta (NIPT testovi) moguće je u ranoj
trudnoći odrediti spol djeteta.

 

U kojem tjednu trudnoće se najranije može saznati spol djeteta?

Neinvazivnim testovima u trudnoći (Non Invasive Prenatal Testing) se iz krvi majke mogu izdvojiti stanice djeteta već od 9. do 10. tjedna trudnoće a iz kojih se može dobiti sigurna informacija o spolu djeteta.

Razvoj ultrazvučnih aparata kao i bolja edukacija onih koji taj pregled obavljaju unaprijedio je praćenje trudnoće od početnih tjedana kada je moguće sigurnije odrediti čekate li dječaka ili djevojčicu.

U prvom trimestru trudnoće tj. oko 11. tjedna moguće je prema usmjerenosti tzv. spolne kvržice u odnosu na kralježnicu bebe pretpostaviti, s velikom vjerojatnošću (do 95%), da li se radi o curici ili dečku.

Kod dječaka ta kvržica je usmjerena prema gore dok kod curica prema dole i paralelna je s kralježnicom.

 


 

Od 16. do 19. tjedna je svakako moguće prilikom pregleda odrediti spol djeteta jer je vanjsko spolovilo u potpunosti razvijeno. Ako želite možete zamoliti liječnika da pokuša prikazati spolovilo djeteta.

Ponekad je to otežano prikazati radi položaja bebe ili drugih dijelova tijela npr. pupkovine koje mogu prikriti prikaz spola.

Ženski spol (znak zrna kave)           Muški spol