Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Folna kiselina i trudnoća

Folna kiselina i trudnoća
A. and I. Kruk / Shutterstock

Jedan od najvažnijih sastojaka kako bi fetus pravilno rastao i razvijao se je folna kiselina. Unos dovoljne količine folne kiseline će smanjiti mogućnost urođeninh mana kod djeteta.

Kada početi s unosom folne kiseline ako planirate trudnoću?

Jedna od prvih stvari koje će vam liječnik reći ako pokušavate zatrudnjeti ili ako ste nedavno saznali da ste trudni je ta da bi u organizam trebali unositi dovoljnu količinu folne kiseline.

Pravilnom i zdravom prehranom bogatom folnom kiselinom osigurat ćete sve što je potrebno da bi se fetus pravilno rastao i razvijao i na taj način smanjiti mogućnost urođenih anomalija kod vaše bebe.

Prije začeća, većina žena uzima folnu kiselinu u obliku tableta kako bi u trenutku začeća u organizmu bila dovoljno folne kiseline za zdravlje i razvoj vaše bebe.

Što je folna kiselina?

Folna kiselina, ili često nazivan još i folacin, je zapravo vitamin B koji se može naći u lisnatom zelenom povrću kao što je kelj, špinat ali i soku od naranče, telećoj jetri, leći, grahu, špinatu i blitvi.

Folna kiselina je inače vrlo kompleksni kemijski spoj koji se upravo zbog svoje kompleksne strukture, u crijevima uspije apsorbirati samo oko 50% ukupno unesene količine folne kiseline.

Koliko folne kiseline je potrebno unositi prije i za vrijeme trudnoće?

Preporučena dnevna doza unosa folne kisenile je 400 mikrograma (ili 0,4mg). Unosom preporučene dnevne količine folne kiseline dnevno prije začeća, značajno smanjujete rizik od određenih oštećenja neuralne cijevi.

Folna kiselina pored toga što sprječava gorenavedene deformacije, ima i vrlo važnu funkciju u proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik u sve stanice i tkiva u tijelu.

Manjkom folne kiseline, crvena krvna zrnca rastu bez diobe, i time prestaje njihova funkcija nositelja kisika (makrocistična anemija). Druga važna funkcija folne kiseline jest blokada homocisteina (proteina u krvi), koji je odgovoran za pojavu bolesti krvnih žila.

Jedna od najčešćih urođenih mana je spina bifida (rascjep kralježnice), koja je nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. Uzimanje folne kiseline može pomoći znatnom smanjenju ovog problema.

Osim toga, anencefalija (teška nerazvijenost mozga) i encefalocela (kada tkivo mozga izlazi iz kože kroz otvor), mogu se smanjiti kroz unos dovoljne količine folne kiseline.

Sve te abnormalnosti pojavljuju se u prvom mjesecu trudnoće, što je obično i prije nego što žena sazna da je trudna. Stoga, uzimanje folne kiseline prije začeća je od najveće važnosti za cijelu trudnoću i razvoj bebe.

Kako se samo oko 50% trudnoća planiraju, imajte na umu da je folna kiselina iznimno važna za normalan razvoj bebe i zato je redovito uzimajte bilo u obliku hrane, bilo u obliku tableta koja sadrže i folnu kiselinu.