Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Folna kiselina i trudnoća

Folna kiselina i trudnoća
Algecireño

Ako želite zdravo dijete, morate osigurati folnu kiselinu jedući zdravu hranu. Jedna od najvažnijih stvari zbog kojih je folna kiselina važna je ta da će dovoljne količine folne kiseline spriječiti urođene defekte djeteta.

Jedna od prvih stvari koje će vam liječnik reći ako pokušavate zatrudnjeti ili ako ste nedavno saznali da ste trudni je ta da bi u organizam trebali unositi više folne kiseline. Folna kiselina se može naći u velikom broju stvari, uključujući i žitaricama ali i drugim prehrambenim proizvodima. Ako želite zdravo dijete, morate osigurati folnu kiselinu jedući zdravu hranu. Jedna od najvažnijih stvari zbog kojih je folna kiselina važna je ta da će dovoljne količine folne kiseline spriječiti urođene defekte djeteta.

Brokula - bogat izvor folne kiseline
Algecireño / Shutterstock.com

Prije začeća, većina žena uzima folnu kiselinu u obliku tableta kako bi u trenutku začeća u organizmu bila dovoljno folne kiseline za zdravlje i razvoj vaše bebe. Pa što je onda folna kiselina? Folna kiselina, ili često nazivan još i folacin, je zapravo vitamin B koji se može naći u lisnatom zelenom povrću kao što je kelj, špinat ali i sok od naranče, telećoj jetri, leći, grahu, špinatu i blitvi. Folna kiselina je inače vrlo komplicirani kemijski spoj koji se upravo zbog svoje komplicirane strukture, u crijevima uspije apsorbirati samo oko 50% ukupno unesene količine folne kiseline. Unosom 400 mikrograma folne kiseline (ili 0,4 mg) dnevno prije začeća, značajno smanjujete rizik od određenih oštećenja neuralne cijevi.

Folna kiselina pored toga što sprječava gorenavedene deformacije, ima i vrlo važnu funkciju u proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik u sve stanice i tkiva u tijelu. Manjkom folne kiseline, crvena krvna zrnca rastu bez diobe, i time prestaje njihova funkcija nositelja kisika (makrocistična anemija). Druga važna funkcija folne kiseline jest blokada homocisteina (proteina u krvi), koji je odgovoran za pojavu bolesti krvnih žila.

Jedna od najčešćih urođenih mana je spina bifida (rascjep kralježnice), koja je nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine. Uzimanje folne kiseline može pomoći znatnom smanjenju ovog problema. Osim toga, anencefalija (teška nerazvijenost mozga) i encefalocela (kada tkivo mozga izlazi iz kože kroz otvor), mogu se smanjiti kroz unos dovoljne količine folne kiseline. Sve te abnormalnosti pojavljuju se u prvom mjesecu trudnoće, što je obično i prije nego što žena sazna da je trudna. Stoga, uzimanje folne kiseline prije začeća je od najveće važnosti za cijelu trudnoću i razvoj bebe.

Kako se samo oko 50% trudnoća planiraju, imajte na umu da je folna kiselina iznimno važna za normalan razvoj bebe i zato je redovito uzimajte bilo u obliku hrane, bilo u obliku tableta koja sadrže i folnu kiselinu.