Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Povećajte šanse za začećem nakon tridesete

Povećajte šanse za začećem nakon tridesete
wavebreakmedia / Shutterstock

Kako starimo šanse za začećem mogu biti malo teže, donosimo što to povećava šanse za trudnoćom u tridesetima.

Na internetu ćete pronaći jako puno informacija o tome što vam potencijalno može pomoći da ostvarite začeće u tridesetima, ali što zapravo je stvarno istinito i koliko sami možete utjecati na plodnost s obzirom na to kako se približavate četrdesetima?

Ono što je jedino sigurno i istinito da se žene rađaju s ograničenim brojem jajnih stanica, kako žena stari, tako količina i kvaliteta jajnih stanica opada. To znači da ciklusi kod žena mogu postati manje redoviti i da postoji šansa da imate cikluse u kojima se ne oslobađa jajna stanica. Također može postojati problem s kvalitetom jajnih stanica, što može otežati začeće.

Bez obzira na to što ne postoji način da povećate količinu jajnih stanica, postoje stvari koje možete poduzeti kako biste pokušali poboljšati svoju plodnost.

 

Donosimo nekoliko općih savjeta o tome kako potencijalno povećati plodnost u tridesetima:

 

Vodite evidenciju o svom ciklusu

Ako prije niste pratila svoj ciklus, a planirate začeće dobro je da krenete s evidencijom i praćenjem simptoma ovulacije. Menstrualni ciklus žene može se promijeniti kad uđete u tridesete. Praćenje menstrualnog ciklusa krećete s prvim danom mjesečnice koji je ujedno i prvi dan menstrualnog ciklusa, a posljednji dan ciklusa je zadnji dan prije sljedeće mjesečnice. Za većinu žena ovulacija se općenito događa 12 do 14 dana prije početka sljedeće mjesečnice. Optimalno vrijeme za začeće je dva do tri dana prije početka ovulacije i sam dan ovulacije. Pratite svoju bazalnu temperaturu, koja će pasti, a zatim naglo porasti kada nastupi ovulacija.

 

Pokušajte se približiti idealnom BMI

Usredotočite se da budete što bliže idealnom BMI. U istraživanjima se pokazalo da je ženama s niskim ili visokim BMI trebalo više vremena da ostvare trudnoću u odnosu na one s idealnom BMI-om. Savjetujte se nutricionistom koji će vam pomoći da napravite plan da na zdrav način dođete do idealne tjelesne težine.

 

Zdrava prehrana

Prehrana bogata nezasićenim masnoćama, cjelovitim žitaricama, povrćem i ribom povezana je s boljim ishodima plodnosti za žene i muškarce. Važno je zapamtiti da je potrebno dvoje kako bi se ostvarilo začeće i oboje partnera trebaju paziti na prehrambene navike kako bi povećali šansu za začeće.

 

U svoju prehranu dodajte folnu kiselinu

Folna kiselina je ključna za razvoj ploda od samog začeća. Tijekom trudnoće, optimalna količina folne kiseline može pomoći u smanjenju rizika od oštećenja neuralne cijevi. Preporuka je da dodatnu količinu folne kiseline unosite kroz hranu koja je bogata folatom poput jaja, lisnatog povrća, graha, mahunarki i bobičastog voća.

 

Smanjite svoju dnevnu dozu kofeina

Nije nužno da se odreknete jutarnje šalice kave, ali ako ih kroz dan popijete nekoliko i uz to još druge napitke koji sadrže kofein to svakako nije dobro i treba ih smanjiti. Studije su otkrile da pretjerivanje s kofeinom može utjecati na začeće.

 

Prestanite piti alkohol

Istraživanja su pokazala da dugotrajna i konstantna konzumacija žestokih alkoholnih pića može utjecati na pokretljivost spermija kod muškaraca. Osim što utječe na slabiju pokretljivost kod muškaraca, kod žena je svakako dobro da izbjegavaju alkohol pogotovo je to važno za prve rane tjedne trudnoće kada možda još ne znate da ste trudni, ali embrij se počinje razvijati.

 

Izbacite stres

Često se može čuti kako stres loše utječe na plodnost. Da bi smanjili stres nije dovoljno reći da se nećete više stresirati, nažalost stres se ne smanjuje tako. Morate naći način što kod vas utječe da se opustite i svoje tijelo dovedete u zen, samim time će se i stres smanjiti. Sami postupak liječenja plodnosti može biti stresno zato je važno da nađete što vas opušta, bilo to: meditacija, hodanje, masaže,...

 

Uske muške gaćice

Neka su istraživanja otkrila da muškarci koji nose široke bokserice imaju veću koncentraciju spermija i ukupni broj spermija od onih koji ih ne nose. Također je važno da vaš partner izbjegava korištenja prijenosnog računala u krilu i provođenje previše vremena u vrućim kupkama, zato što toplina može smanjiti stvaranje i kvalitetu sperme.

 

Vježbanje da ili ne?

S vježbanjem treba biti oprezno, ono ima jako puno pozitivnih učinaka na cijelo tijelo, ali ipak treba paziti da se ne pretjera jer su neke studije pokazale da intenzivna tjelovježba može uzrokovati preskakanje ovulacije ili neuspjeh implantacije. Ako više vremena provodite sjedeći i to negativno utječe na plodnost važno je naći balans.

 

Imajte odnos svaka dva dana

Ako pokušavate zatrudnjeti u tridesetima, pokušajte imati odnos svaka dva dana. Ako ciljate samo dane kad vam je ovulacija može se dogoditi da baš propustite plodne dane jer u nekim ciklusima do ovulacije može doći nekoliko dana ranije ili kasnije od onih predviđenih.