Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Maturacijski okidač ili štoperica - što je, kada se daje i koja mu je funkcija?

Maturacijski okidač ili štoperica - što je, kada se daje i koja mu je funkcija?
Jetsadaphoto / Shutterstock

Maturacijski okidač jajne stanice ili popularno zvana štoperica je otopina koja sadržava humani korionski gonadotropin (hCG) koji je po svom biokemijskom sastavu sličan luteinizirajućem hormonu (LH).

Što je maturacijski okidač ili štoperica?

Maturacijski okidač jajne stanice ili popularno zvana štoperica je otopina koja sadržava humani korionski gonadotropin (hCG) koji je po svom biokemijskom sastavu sličan luteinizirajućem hormonu (LH). Ta sličnost u strukturi omogućuje primjenu hCG u obliku injekcije, a hCG se zatim u ženinom organizmu ponaša poput LH i potiče završnu maturaciju jajne stanice, te prsnuće folikula i otpuštanje jajne stanice, tj. ovulaciju.

 

Važnost uloge štoperice u liječenju neplodnosti

Navedena primjena u liječenju neplodnosti je jako korisna, obzirom da se na navedeni način ovulacija može očekivati za 36 do 38 sati. Preparati u ljekarnama koji sadržavaju hCG razlikuju se po svojem farmakološkom obliku, pa su neki već pripremljeni u obliku otopine, dok je druge potrebno smiješati, a razlikuju se i po koncentraciji hCG tako da imamo preparate od samo 1500 internacionalnih jedinica (IU) hCG-a, ali i preparate po 6500 IU hCG. Također su neki lijekovi pripravljeni za potkožnu primjenu dok se neki moraju davati duboko u mišić. Radi određenih stanja se ponekad pacijenticama mogu primijeniti i veće doze hCG, čak do 15 000 IU.

 

Kada se koristi štoperica?

Štoperica je našla široku primjenu u liječenju neplodnosti, tj. u struci koja se zove humana reprodukcija. Najpoznatija je njena primjena u postupcima in vitro fertilizacije (IVF), kada se ona koristi za izazivanje završnog sazrijevanja jajne stanice i njenog odvajanja od stijenke folikula čime ona postaje dostupna aspiraciji.

U postupcima kontrolirane ovarijske hiperstimulacije jako je važno da se aspiracija obavi prije očekivane ovulacije što nam također omogućuje primjena štoperice.

U ciklusima s blažom stimulacijom jajnika, kao što su ciklusi inseminacije, štoperica također ima funkciju izazivanja ovulacije, ali tada se navedeno tempira nakon odlaganja sjemena u maternicu. U prirodnim IVF ciklusima, tj. u ciklusima bez stimulacije jajnika, štoperica je također neizostavan dio postupka prije prikupljanja jajne stanice jer nam ona opet omogućuje bolje vremensko planiranje zahvata.

Dio neplodnih parova ne želi prihvatiti IVF postupke u liječenju neplodnosti, već se u takvim slučajevima služimo blažim stimulacijama jajnika i preciznijim tempiranjima spolnih odnosa. U navedenim je slučajevima štoperica jako važna jer parovima omogućuje bolje planiranje vlastitog spolnog života, a dio istraživanja je i dokazalo bolje prsnuće folikula u slučaju primjene hCG, tj. štoperice.

 

Primjena štoperice kod sindroma policističnih jajnika

Pacijentice sa sindromom policističnih jajnika koje često imaju probleme s neredovitim i odsutnim ovulacijama će imati najviše koristi od blaže stimulacije jajnika i primjene štoperice što se često i dokazuje u praksi.  Za takve je parove uvijek bolji navedeni prirodniji pristup nego IVF, naravno uz druge zadovoljene parametre plodnosti.

Podrška žutom tijelu ili hormonska podrška luteinskoj fazi menstruacijskog ciklusa je također nešto što se često spominje među pacijenticama. Navedeno se obično postiže različitim progesteronskim pripravcima, ali su istraživanja potvrdila i odlične rezultate primjene injekcija hCG u drugoj fazi ciklusa, svakih nekoliko dana, koje hormonski potiču žuto tijelo na produkciju hormona i na bolje održavanje rane trudnoće.

Koristan učinak hCG se potvrdio i na poticanje rane implantacije, pa se nerijetko koristi na dan embriotransfera i nekoliko dana poslije njega. Obzirom na manju cijenu preparata hCG u odnosu na standardne lijekove za stimulaciju jajnika, ponekad se manje doze štoperice mogu koristiti i za stimulaciju jajnika, naročito kada ne očekujemo pretjeranu reakciju jajnika.

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako je štoperica neizostavan i učinkovit dio mnogih protokola za liječenje neplodnosti. Bitno je spomenuti kako je ona siguran lijek dokazane učinkovitosti, te kako rijetko uzrokuje neželjene i alergijske reakcije.