Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Punkcija folikula - aspiracija jajnih stanica

Punkcija folikula - aspiracija jajnih stanica

Aspiracija jajnih stanica iz folikula u jajniku je postupak kojim se dobivaju jajne stanice za izvantjelesnu oplodnju spermijima u embriološkom laboratoriju.

Kad se radi aspiracija jajnih stanica?

Aspiracija jajnih stanica iz folikula u jajniku je postupak kojim se dobivaju jajne stanice za izvantjelesnu oplodnju spermijima u embriološkom laboratoriju.
Punktirati se može jedan folikul u jednom jajniku (u prirodnom ili blago stimuliranom ciklusu) ili više folikula na oba jajnika (stimulirani ciklus). Punkcija se obavlja oko 36 sati nakon injekcije hCG-a, takozvane „štoperice“.

 

Punkcija folikula pod anestezijom

Aspiracija jajnih stanica najčešće se obavlja u kratkoj intravenskoj anesteziji propofolom uz nadzor vitalnih funkcija i dubine anestezije koja se procjenjuje klinički (vitalne funkcije, vegetativni znakovi sna i budnosti uz istovremenu potrebnu potporu - asistirana ili kontrolirana ventilacija, održavanje krvnog tlaka). Šest sati prije anestezije pacijentica ne smije ništa jesti ni piti.

 

Pripreme za punkciju folikula i anesteziju

Većinu detalja oko pripreme, izvođenja punkcije, oplodnje, transfera i ostalih zahvata ginekolog objašnjava pacijentima na konzultacijskom razgovoru i na folikulometrijama prije samog postupka.

Na sami dan punkcije, nakon identifikacije partnera i partnerice, partnerica se upućuje u sobu za pacijente kako bi se iz civilne odjeće presvukla u sterilni mantil sa sterilnom kapom i maskom za punkciju. Pacijenticama se savjetuje pražnjenje mokraćnog mjehura. Medicinska sestra također još jednom objašnjava pacijentici tijek izvođenja postupka i ostavlja vremena za dodatna pitanja i odgovore.

Prije anestezije informirani razgovor s pacijenticom obavlja i specijalist anesteziologije koji objašnjava postupak anestezije i moguće rizike.

Prije zahvata pacijentica ispunjava određene obrasce pristanka na zahvate u kojima se, između ostalog, traže podatci o mogućim bolestima srca, jetre, krvnih žila, pluća, štitnjače, hematološkim i neurološkim bolestima. Bitni su podatci o pušenju, konzumiranju alkohola, postojanje drugih ovisnosti, alergijama, terapiji lijekovima, fizičkoj aktivnosti i komplikacija kod prijašnjih operacija.

 

Postupak punkcije folikula i anestezije

Pacijentica se uvede u operacijsku salu, polegne na operacijski stolu u položaj za pregled odnosno punkciju.

Anesteziolog pripremi i pacijenticu uvede u narkozu.

Ultrazvučna sonda uvede se u rodnicu i na monitoru se prikaže jajnik. Vaginalna sonda se sterilno prekrije i na nju se učvrsti odgovarajuća vodilica za punkcijsku iglu. Prihvati se sterilna igla s pripadajućim sistemom cjevčica i epruvete, te se spoji na aspiracijsku pumpu i uvede u vodilicu. Sistem cjevčica ispere se posebnim medijem. Na monitoru se prikaže punkcijska linija koja leži na istoj liniji s folikulima.

Stražnja stijenka rodnice prema forniksu probije se iglom, uđe u jajnik i uz negativni tlak iz aspiracijske pumpe aspirira se folikularna tekućina zajedno s jajnom stanicom iz svakog folikula u svakom jajniku.

Dobivena folikularna tekućina tijekom aspiracije odmah se predaje u epruvetama embriologu radi daljnje obrade, traženja jajnih stanica, procesa kultivacije i  embriotransfera. Epruvete s folikularnom tekućinom i jajnim stanicama se neprekidno drže na grijanim površinama na oko 37 stupnjeva C. Igla se izvuče iz vodilice te se posebnim medijem ispere cijeli sistem.

Nakon postupka aspiracije provodi se ultrazvučna kontrola slobodne tekućine u trbušnoj šupljini. Ako postoji krvarenje, isto se zaustavlja kompresijom sterilnim tupferom.
Nakon obavljenog postupka pacijentica se nakon nekoliko minuta spontano budi uz nadzor vitalnih funkcija (disanje, krvni tlak, puls, bol…).
Pacijentica ostaje pod nazorom najmanje 1-2 sata. Prije otpusta sestra skida intravensku kanilu, i pacijentica dobiva upute (potrebna moguća analgezija, unos hrane, pića, upravljanje motornim vozilima i sl.)

 

Rizici i moguće nuspojave punkcije folikula i intravenske anestezije

Ozljede unutarnjih organa ili struktura (crijeva, krvnih žila, mokraćnog sustava) mogu nastati od punkcije iglom. Rizik je veći kod žena koje imaju neobične anatomske strukture.

Različite jačine krvarenja se mogu javiti zbog ozljede iglom. Ponekad je potrebna transfuzija krvi i krvnih pripravaka. Također, vrlo rijetko, nedostatna opskrba krvlju može nastati zbog ozljede ili začepljenja krvnih žila te može iznimno dovesti do propadanja tkiva ili organa čak i nakon dužeg vremena poslije zahvata.

Iznimno rijetko može se prenijeti infekcija zbog kontaminacije patogenim bakterijama tijekom aspiracije jajnih stanica ili embriotransfera.
Uslijed primjene lijekova protiv boli vrlo rijetko je moguća pojavnost mučnina i povraćanja.

Smetnje disanja i opasnost izlijevanja želučanog sadržaja u pluća s razvojem upale pluća posebno izražena, kada se ne poštuje zabrana jela, pića i pušenja u svezi s anestezijom.

Moguće su alergijske reakcije na anestetike i druge lijekove koje se izražavaju poput nagona na povraćanje, svrbeža, kožnog osipa, otok sluznice grkljana, zatajivanjem srca i krvotoka, smetnjama disanja i grčevima.

Izuzetno rijetko moguće je stvaranje krvnih ugrušaka ili začepljenje krvnih žila njihovim širenjem sa smetnjama prokrvljenosti i oštećenjima organa. U slučaju korištenja lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi može nastupiti pojačano krvarenje.