Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Zamrzavanje jajnih stanica - zašto i kada se radi?

Zamrzavanje jajnih stanica - zašto i kada se radi?
bezikus / Shutterstock

Koji su sve mogući razlozi i kako se provodi postupak zamrzavanja jajnih stanica?

Koji su sve razlozi zamrzavanja jajnih stanica?

U postupcima medicinski pomognute oplodnje jajne stanice se zamrzavaju u slučaju kada hormonska stimulacija jajnika rezultira većim brojem zrelih, kvalitetnih jajnih stanica nego ih se zakonski smije oploditi (u Hrvatskoj je to 12 jajnih stanica u jednom ciklusu).

Također, jajne stanice se mogu zamrzavati radi očuvanja plodnosti zbog medicinskih ili socijalnih razloga.

Medicinski razlozi zamrzavanja jajnih stanica mogu biti zbog rada u nepovoljnim uvjetima (izvori zračenja, kemikalije, lakovi…), hitnih medicinski zahvati zbog liječenja endometrioze ili karcinoma, zračenja, kemoterapije, odstranjenje jajnika, genetskih ili autoimunih bolesti te kod genetskih predispozicija za ranu menopauzu.

Socijalni razlozi za odgađanje trudnoće i zamrzavanje jajnih stanica (tzv. Social Oocyte Freezing - SOF) su stil života, edukacija i obrazovanje, karijera, pronalazak primjerenog partnera i sl. Ovi faktori uzrokuju odgađanje prve trudnoće i smanjeni broja potomaka.

Postupak zamrzavanja

Nakon konzultacije s endokrinologom i ginekologom kreće se u postupak hormonske stimulacije jajnika. U postupku se dobiva veći broj folikula s jajnim stanicama na svakom jajniku, u suprotnosti od hormonski nestimuliranog, prirodnog ciklusa u kojem se dobiva jedna jajna stanica u jednom od jajnika.

Kada folikuli narastu do zadovoljavajuće veličine, nakon injekcije hCG-a slijedi aspiracija jajnih stanica. Jajne stanice se čiste od granuloza stanica te im se na sobnoj temperaturi dodaju visoke koncentracije krioprotektanta malih volumena. Kako bi se dodatno spriječilo formiranje ledenih kristala primjenjuje se vrlo brzo zamrzavanje s brzom promjenom temperature, od sobne temperature do -196 °C (tekući dušik).

Kada se partner i partnerica odluče na potomstvo, tada se jajne stanice odmrzavaju, oplođuju i kao rani zametak ili blastocista nakon kultivacije vraćaju u endometrij maternice partnerice.

Jajne stanice se zamrzavaju na do 5 godina, nakon čega se uz zahtjev ovaj period može produljiti još 5 godina (propisano Zakonom o Medicinski pomognutoj oplodnji, NN 86/12).

S obzirom na to da se spolne stanice (kao i zametci) čuvaju u tekućem dušiku, uz pravilno održavanje, rok skladištenja spolnih stanica i zametaka je u teoriji neograničen.
Uvođenjem vitrifikacijskih metoda zamrzavanja spolnih stanica povisila se uspješnost zamrzavanja i odmrzavanja spolnih stanica, a samim time i postotak trudnoća nakon oplodnje istih.

Iako se povećao postotak preživljenja jajnih stanica nakon odmrzavanja, ako je moguće preporučuje se zamrzavanje zametaka zbog boljeg preživljavanja navedenih procesa.

Socijalno zamrzavanje (social oocyte freezing - SOF)

Reproduktivno starenje je postalo važan socijalni i medicinski problem, a trend odgađanja majčinstva u modernim društvima dovodi do povećanih problema sa začećem.

Starenje jajnika uzrokuje smanjenje potpunog broja i kvalitete jajnih stanica, zbog čega se sve više žena koje bi htjele ostvariti trudnoću kasnije u životu, posebno u razvijenim zemljama, odlučuju na zamrzavanje jajnih stanicama u ranijim godinama.
Zamrzavanje jajnih stanica se preporučuje do 35. godine zbog eksponencijalnog smanjenja broja i kvalitete jajnih stanica nakon tog perioda. Također planiranje trudnoće, odmrzavanje i oplodnja jajnih stanica se preporučuju prije 45 godine zbog mogućih rizika tijekom trudnoće i poroda.

Vrlo bitna informacija u slučaju zamrzavanja jajnih stanica je činjenica da se na procese zamrzavanja, odmrzavanja, oplodnje i razvoja zametka ne može u potpunosti utjecati. Stoga postoji mogućnost da neke od jajnih stanica jedan od navedenih koraka ne prežive te u konačnici ne nastanu adekvatni zametci koji bi rezultirali trudnoćom i rođenjem djeteta.

Postoje debate oko socijalnog zamrzavanja jajnih stanica te koliko je ono prihvatljivo (!!), što je potpuno besmisleno. Ako je žena u potpunosti informirana o svim rizicima i mogućim komplikacijama zahvata, trudnoće i poroda u slučaju odgode majčinstva, tada o njenim spolnim stanicama (kao što je to slučaj s muškim spolnim stanicama) odlučuje jedino ona.