Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Faktori koji utječu na uspješnost medicinski potpomognute oplodnje

Faktori koji utječu na uspješnost medicinski potpomognute oplodnje
Monkey Business Images / Shutterstock

Postupci medicinski pomognute oplodnje su međusobno ovisni, komplicirani procesi.

Svi postupci moraju biti pravilno vremenski koordinirani. Kako bi krajnji rezultat postupaka bio uspješan, različiti uvjeti moraju biti zadovoljeni. Postotak uspješnosti MPO postupaka ovisi o nekoliko faktora.

 

Dob pacijentice

Korelacija između godina i uspješnosti MPO postupka je vrlo važan faktor. Godine utječi i na kvalitetu ejakulata kod partnera, ali ne u istoj mjeri kao na kvalitetu i mogućnost začeća kod partnerica.
Pacijentice u dobi od 24 do 34 godine imaju najveće šanse za trudnoću u MPO postupku, iznad 33%, dok se taj postupak za žene iznad 40 godina smanjuje na oko 14%.

 

Kategorija, trajanje i ozbiljnost neplodnosti

Liječenje neplodnosti uvelike ovisi o samom uzroku iste. U pacijentica kod kojih je razlog neplodnosti neprohodnost jajovoda, a svi ostali faktori su uredni, očekuje se da će liječenje biti kratkotrajno i vrlo uspješno.

Kod pacijentica kod kojih su prisutni hormonski disbalansi, endometrioza, tanki endometrij, malformacije uterusa, niski AMH, neplodnost partnera i partnerice trajanje liječenja će najvjerojatnije biti produljeno, a vjerojatnosti za začeće smanjene. Također, trajanje neplodnosti i period u kojem par potraži medicinsku pomoć za začeće uvjetuju samu uspješnost MPO postupka; što se kasnije par odluči na neki od MPO zahvata, kvaliteta jajnih stanica i spermija te receptivnost endometrija su manji.

 

Kvaliteta spolnih stanica i zametaka

Kvaliteta spolnih stanica i zametaka ovisi o nekoliko faktora; dobi partnera i partnerice, hormonskom statusu, rezervi jajnika, protokolu stimulacije, preboljenih bolesti, načinu života, suplementima, uvjetima oplodnje i kultivacije u IVF laboratoriju i sl.
Što je veća kvaliteta spolnih stanica i zametaka uspješnost MPO postupaka je viša.

 

Protokol stimulacije i IVF laboratorij

Ishod MPO postupaka uvelike ovisi o izboru centra za liječenje neplodnosti, odnosno izbor tima embriolog-liječnik. Pacijenti bi trebali s velikim oprezom i vrlo kritično birati tko će ih pripremati za postupak i planirati protokol stimulacije jajnika te tko će učiniti oplodnju, kultivaciju, transfer i zamrzavanje spolnih stanica i zametaka.

Protokoli stimulacije su detalji o vrsti lijekova i vremenu njihovog apliciranja kako bi u jednom ciklusu bilo prisutno više zrelih i kvalitetnih jajnih stanica za oplodnju. Ako se protokol stimulacije ne prilagodi svakoj pacijentici individualno ili se vremenski okviri aplikacije lijekova pogriješe, neće biti kvalitetnih ni zrelih jajnih stanica za oplodnju.

Sama oplodnja jajnih stanica i njihova kultivacija do stadija ranih ili kasnih zametaka koji se odvija u IVF laboratoriju je ključan proces u MPO postupcima. Svi koraci u IVF laboratoriju moraju biti prilagođeni svakom paru posebno, svi parametri kulture pomno i precizno kontrolirani kako bi svaki korak razvoja bio optimalno izveden. To su uvjeti koji osiguravaju visoki postotak oplodnje i razvoja zametaka, uspješno zamrzavanje spolnih stanica i zametaka, transfer i pozitivan ishod MPO postupka.

 

Receptivnost endometrija i transfer zametka

Bitan faktor koji utječe na ishod MPO postupka je usklađivanje razvojnog stadija zametka i receptivnosti endometrija maternice. Ako receptivnost endometrija nije optimalna (ovisi o debljini endometrija, imunološkim faktorima, protokolu stimulacije, estrogenskoj potpori i sl.) odabrani zametak se neće moći implantirati i rezultirati trudnoćom.

Sam postupak transfera bi trebao biti atraumatski,  s čim manje krvarenja i mehaničkog oštećenja cerviksa i sluznice.

 

Način života

Zdrav način života će omogućiti perspektivan okoliš za razvoj zametaka nakon transfera. Na veći broj faktora pacijenti bez većih intervencija ne mogu utjecati, ali na način života i postupanje prema svom tijelu mogu.

Pušenje i često konzumiranje alkohola negativno utječu na kvalitetu spolnih stanica te na sami ishod MPO postupka. Tjelesna težina i udio masnog tkiva također smanjuju šanse za uspješnost postupka. Pacijenti s BMI višim od 30 ne bi trebali ići u postupak prije smanjenja tjelesne težine.

Prije ulaska u MPO postupak, u rutinu bi bilo poželjno uvesti neki oblik umjerenog vježbanja, zdraviju prehranu temeljenu na voću i povrći, izvoru vlakana i složenih ugljikohidrata, proteinima te zadovoljavajućem omjeru masnih kiselina. U prehranu bi također trebalo uvesti i suplemente poput vitamina, minerala i antioksidansa radi što boljeg funkcioniranja tjelesnih sustava.

Veliki utjecaj na homeostazu tijela i ishod MPO postupaka ima i izloženost stresu. Vrlo je teško pacijente savjetovati na koji način da smanje stres pošto su sami MPO postupci veliki izvor stresa. Pri tomu im mogu pomoći boravak u prirodi, umjereno vježbanje, meditacija, opuštanje i druženje s dragim ljudima te godišnji odmori.