Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je endometrij i koja mu je funkcija?

Što je endometrij i koja mu je funkcija?
Jetsadaphoto / Shutterstock

Endometrij je unutrašnji epitelni sloj maternice sisavaca te sprečava sljepljivanje suprotnih zidova miometrija. To je organ koji pod hormonskim utjecajem mijenja svoju veličinu i prokrvljenost tijekom fertilnog razdoblja žene.

Sastoji se od bazalnog i funkcionalnog sloja. Funkcionalni sloj zadebljava i u slučaju da ne dođe do implantacije zametka, ljušti se u obliku menstruacije (mjesečnice). U slučaju trudnoće žlijezde i krvne žile u endometriju dodatno se povećavaju.

Vaskularni prostori se spajaju i povezuju te stvaraju posteljicu koja dovodi kisik i hranu zametku i kasnije plodu.

 

Cikličko zadebljanje endometrija kroz ciklus

Tijelo svaki mjesec priprema endometrij za primitak zametka (blastociste) i implantaciju. Tijekom menstrualnog ciklusa endometrij se povećava i smanjuje. Početna proliferacija endometrija je pod utjecajem estrogena u folikularnoj fazi menstrualnog ciklusa dok je kasnija proliferacija pod utjecajem progesterona iz žutog tijela. Nastaje sekrecijski, trolinijski endometrij koji je sposoban podržati implantaciju zametka.

Kada zametak implantira u endometrij maternice tada raste razina HCG-a (human chorionic gonadotropin) koji dodatno podržava žuto tijelo čime se osigurava kontinuirano lučenje estrogena i progesterona i održavanje debljine endometrija.

Ako ne dođe do implantacije zametka, funkcionalni sloj endometrija se ljušti, dolazi do pucanja malih krvnih žila te konačno do gubitka tkiva i krvi kroz vaginu u obliku menstruacije uz grčenje maternice. Kod ljudi ciklus rasta i ljuštenja endometrija traje oko 28 dana.

 

Debljina endometrija

Normalna debljina endometrija se mijenja kroz život žene od djetinjstva kroz zrelu, fertilnu fazu do menopauze.

Endometrij je u najmanjoj fazi za vrijeme menstruacije, 2 do 4 milimetra. U prvoj fazi proliferacije endometrija, nakon menstruacije, a prije ovulacije, endometrij počinje rast i debljina je između 5 i 7 milimetara.

Endometrij raste prema fazi ovulacije i debljina raste do oko 11 milimetara. U sekretornoj fazi endometrija, u vrijeme ovulacije, debljina endometrija doseže i do 16 milimetara. Zadebljanje endometrija kroz menstrualni ciklus je individualno za svaki ciklus i ženu.

Donja granica za uredno zadebljani endometrij u vrijeme ovulacije je 7 milimetara te u slučajevima kada je on tanji, u postupcima medicinski pomognute oplodnje se najčešće odustaje od transfera.

 

Kako zadebljati endometrij?

Ako ne dolazi do prirodnog i urednog zadebljanja endometrija tijekom menstrualnog ciklusa, na zadebljanje je moguće utjecati nekim medicinskim pripravcima.

Prokrvljenost funkcionalnog sloja endometrija se može povećati upotrebom Aspirina, Estrofema, vaginalnog Sildenafila (oblik Viagre), intrauterinom aplikacijom Pentoxifyllin-a ili G-CSF-a (granulocyte-colonz stimulation factor).

U zadnje vrijeme je sve veća upotreba intrauterine aplikacije PRP (platelet-rich plasma) pripravaka. U tom pripravku je visoka koncentracija trombocita koji u aktivacijskom okolišu kao što je endometrij maternice izlučuju određene faktore rasta koji dalje utječu na proliferaciju samog endometrija.

Zadnju metodu koristimo u Poliklinici Škvorc kod pacijentica kod kojih se druge metode zadebljanja endometrija nisu pokazale učinkovite.