Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Endometrioza

Endometrioza
LJNovaScotia / Pixabay

Endometrioza je stanje kada endometrij (tkivo koje obavija unutrašnjost maternice), počne rasti izvan maternice. Koji su simptomi? Kako se liječi? Može li se prevenirati? Samo su neka od pitanja na koja donosimo odgovore u ovom specijalu...

Što je endometrioza?

Vaša maternica je obavijena tkivom koje se naziva ednometrij. Kada tkivo počne rasti izvan maternice, najčešće u reproduktivne organe (jajnike, jajovode), crijeva, rektum ili mjehur, stvara se stanje koje se naziva endometrioza.

Vaše endometralno tkivo je dio stijenke maternice koja krvari tijekom menstruacije. Komadiće stijennke izbacujete tijekom perioda, no ako komadići ostanu u maternici, to može uzrokovati endometriozu. U abdomenu će se početi razvijati ciste, lezije, a ožiljci na tkivu će dovesti do zgrušavanja. Kod nekih žena su male ili uopće nema nelagode uzrokovane endometriozom, ali kod drugih može uzrokovati velike bolove prije, čak i za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Liječnici procjenjuju endometriozu koristeći sistem baziran na broju i veličini izraslina pronađenih tijekom laparoskopije (mali kirurški postupak koji se koristi da bi se dobili uzorci vaših unutarnjih organa). Rezultati izvršeni na uzorcima nakon toga se klasificiraju:

 • Minimalni (1-5)
 • Blag (6-15)
 • Srednji (16-40)
 • Ozbiljan (preko 40)

Zašto žene dobiju endometriozu?

Nitko još sa sigurnošću nije ustvrdio zašto žene dobiju endometriozu. Neki stručnjaci smatraju da se dio stijenke maternice povuče tijekom menstruacije. Drugi vjeruju da imunitet razara abnormalno tkivo prije nego što se poveže sa stijenkom maternice. Imunološki sustav se tada ne može riješiti tog tkiva i tako nastaje endometrioza.

Koji su simptomi?

Neke žene nemaju simptome, neke imaju par upozoravajućih znakova koji mogu biti od blagih do izražajnijih:

 • Jako bolni menstrualni grčevi
 • Bolan spolni odnos
 • Teško dolazi do začeća
 • Bolovi u zdjelici za vrijeme menstruacije
 • Proljev tijekom menstruacije
 • Bolno i učestalo mokrenje tijekom menstruacije

Kako se dijagnosticira endometrioza?

Liječnik će procijeniti simptome, razgovarati s vama o vašoj zdravstvenoj prošlosti, te će izvršiti pregled zdjelice kako bi ustvrdio da nema cisti, neuobičajene mekoće ili pak da nema zadebljanja na području zdjelice. Također može izvršiti ultrazvuk kako bi otkrio ciste na jajnicima. Ako se pojavi sumnja na endometriozu, izvršit će laparoskopiju kako si ustvrdio dijagnozu prije početka liječenja.

Laparoksopija je gotova u jednom danu. Liječnik će vam dati anesteziju, napraviti mali rez u blizini pupka te umetnuti cijev sa svijetlom (laparoskop) u tu rupicu. Vaš će abdomen napuniti s ugljik-dioksidom, koji će vaše organe učiniti vidljivima i na taj način odredio veličinu, lokaciju i broj izraslina endometrioze. Svakako će uzeti od vas i komadić tkiva kako bi sa sigurnošću ustvrdili dijagnozu.

Kako se liječi endometrioza?

Iako ne postoji lijek kojim se endometrioza liječi, postoji nekoliko opcija kako se tretira. Vaša terapija će ovisiti o ozbiljnosti problema, lokaciji, veličini izraslina, i vaših planova uz začeće i obiteljski život. Vaša starost također je jedan od faktora jer bi se vaši simptomi mogli pogoršavati kako starite. Poslije menopauze, naime simptomi će se povući.

Terapija ako pokušavate zatrudnjeti

Ako imate minimalni ili blagi stadij endometrioze, imate 30% - 60% šanse da ćete zatrudnjeti kroz dvije godine nakon završetka terapije. Ako imate srednji stadij, tada imate 60% šanse, no ako imate ozbiljan stadij tada su vaše šanse oko 35%.

Jedna od opcija je ta da vaš doktor ukloni abnormalne izrasline i tkivo laserskim ili kirurškim putem tijekom laparoskopije, i to je relativno jednostavan zahvat. Nakon koje ćete imati 40% šanse da zatrudnite. Vaše šanse da ostanete u drugom stanju će se povećavati ovisno o dužini tretmana, kako se endometrioza unatoč operaciji vraća. Ako imate blagi slučaj endometrioze i pokušavate začeti vaš bi liječnik mogao predložiti tretman od 6 do 12 mjeseci. No ako ne zatrudnite u tom razdoblju, vaš liječnik bi mogao promijeniti tretman.

Terapija ako ne pokušavate zatrudnjeti

Ako nemate u planu zatrudnjeti, a pojavili su se simptomi, trebate ići na kontrole kako bi imali uvid u razvoj bolesti, no možda nećete trebati liječničku pomoć.

Vaša će endometrioza nestati kako budete ulazili u menopauzu i kada prestane ovulirati te dobivati mjesečnicu. Ako osjećate blage bolove za vrijeme mjesečnice a niste trudni ili ne pokušavate zatrudnjeti, u tom slučaju možete uzeti tablete protiv bolova kako bi se riješili nelagode.

Kontracepcijske pilule ili progestroni također mogu ukazati na vaše simptome blokirajući ovulaciju, tako da stijenka maternice prestane izlučivati krv svaki mjesec. To sprječava nastanak novih cisti i ožiljaka na tkivu, što dovodi do toga da sprječava progresiju endometrioze bez da se liječi. No ako pokušavate začeti, uzimanje kontracepcijskih pilula ili progestrona kako bi tretirali endometriozu će samo produžiti vrijeme prije nego što dođe do začeća.

Drugi lijekovi koji otkrivaju simptome endometrioze također su dostupni. Na primjer GnRH (gonadotropin releasing hormon - gonadotropin oslobađajući hormon) oponaša hormonske promjene koje se događaju tijekom menopauze, smanjuju razinu estrogena, uzrokujući smanjenje vaših endometrijalnih izraslina, što dovodi do smanjenja simptoma. Loša strana ovih tretmana je to što sprječavaju da se endometrioza širi bez da se izliječi. Jednom kada prestanete uzimati ove lijekove bolest se može povratiti. Ovi lijekovi su također skupi te stvaraju stanje kao da ste u menopauzi, iznenadna navala topline, vaginalnu isušenost i gubitak jačine kostiju. Vaš liječnik će vjerojatno preporučiti tretman na 6 mjeseci ili manje. Ove lijekove ne uzimajte kao želite ostati trudni jer mogu ugroziti razvoj bebe.

Vaš liječnik također može otkriti simptome tako da izvrši laparoskopsku operaciju (koristeći laser ili neke druge kirurške instrumente) kako bi uklonio endometriozu bez da ukloni oštećene organe.

No ako je vaše stanje ozbiljno, vaš bi liječnik mogao predložiti odstranjivanje organa zahvaćenih endometriozom, kao što su jajovodi, jajnici ili maternica. Ako je vaša maternica uklonjena, nećete više moći ostati u drugom stanju.

Koliko će dugo biti učinka?

Svi tretmani mogu zaliječiti endometriozu, no niti jedan dosad otkriveni ne može ju izliječiti. No čak i kako uzimate lijekove ili podvrgnete se operaciji, vaša endometrioza može se vratiti i proširiti.

Kako mogu ublažiti moje simptome?

Kroz tri mjeseca bilježite vaše simptome na kalendar. Vodite zabilješke o problemima i kako je su utjecali na vaš rad i druge aktivnosti. Podijelite ove zabilješke s vašim liječnikom kako bi dobili brzu te prije svega točnu dijagnozu bolesti. Ovdje smo naveli nekoliko prijedloga kako olakšati vaše bolove odmah:

 • Odmorite se na udobnom ležaju ili krevetu kada se bol pojavi
 • Okupajte se u toploj kupki
 • Stavite bocu tople vode na vaš abdomen
 • Relaksirajte se uz jogu i duboko disanje
 • Neka vam liječnik prepiše tablete protiv bolova

Što mogu učiniti kako bi izbjegla endometriozu?

Iako tretmani mogu pomoći da imate kontrolu nad simptomima endometrioze, ne možete napraviti ništa kako bi ju izbjegli ili izliječili.