Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus

Menstruacija je redovito krvarenje iz maternice koje pod utjecajem žlijezda s unutarnjim lučenjem nastaje kao posljedica ljuštenja endometrija (sluznice maternice) ukoliko nije došlo do oplodnje jajne stanice.

Što je menstruacija

Menstruacija je redovito krvarenje iz maternice koje pod utjecajem žlijezda s unutarnjim lučenjem nastaje kao posljedica ljuštenja endometrija (sluznice maternice) ukoliko nije došlo do oplodnje jajne stanice. Naime, ukoliko oplodnja izostane de Grafov folikul jajne stanice puca, nivo hormona opada i nastaje ljuštenje sluznice maternice.

Tako se oljuštena sluznica i krv izbacuju krvarenjem kroz vaginu. Dešava se obično svakih 28 do 29 dana, s time da taj razmak može biti različit i kretati se od 21 do 35 dana. Samo krvarenje može trajati između tri do sedam dana. U prosjeku se tijekom svakog ciklusa krvarenjem izgubi između 50 i 100g krvi.

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus je razmak između dvije menstruacije. Kao početak menstrualnog ciklusa računa se prvi dan krvarenja, a kraj menstrualnog ciklusa je dan prije početka sljedećeg krvarenja. Menstrualni ciklus počinje u pubertetu i ta se prva menstruacija naziva menarha. Obično nastupa u dobi od 12 do 13 godina, s time da novija ispitivanja pokazuju da danas djevojčice ranije ulaze u pubertet. Prekomjerna težina rizični je faktor za rani početak puberteta. 

Menstrualni ciklus završava menopauzom (nastupa u dobi od oko 51. godine života) a prethodi mu predmenopauza, u kojoj intervali između krvarenja postaju sve duži.

Faze menstrualnog ciklusa

GnRH (gonadotropin releasing hormon - gonadotropin oslobađajući hormon) je hormon hipotalamusa koji stimulira hipofizu koja započinje sa sintezom povećanih količina FSH (folikulstimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon) hormona. Povećana količina FSH (folikularna faza - označena žutom strelicom na dijagramu) stimulira sazrijevanje jajnih stanica u jajniku. Istovremeno, počinje lučenje LH koji ulazi u krvotok, dolazi do jajnika i stimulira ih da luče hormon estrogen (na dijagramu prikazan maslinasto zelenom bojom).

Estrogen sa svoje strane utječe na promjenu i rast endometrija  pripremajući ga za primitak oplođenog jajašca i stvaranje svih preduvijeta za daljnji razvoj maternice i dojki ukoliko dođe do začeća (početak promjena na sluznici maternice na dijagramu je označen brojem 2). Pod utjecajem LH i estrogena jajna stanica sazrijeva i oslobađa se, a taj se proces naziva ovulacija (C na dijagramu). Tu započinje lutealna faza (označena svjetloplavom strelicom na dijagramu) menstrualnog ciklusa. Obično se oslobađa samo jedna jajna stanica, mada se može desiti da se oslobodi i više njih. Ako u tom slučaju dođe do oplodnje nastaju blizanci, trojke ili višestruke trudnoće.

Nakon ovulacije, bazalna temperatura organizma (na dijagramu označena brojem 1 i ljubičastom bojom) naglo raste (A na dijagramu) a folikul u kojem se nalazila jajna stanica pretvara se u privremenu endokrinu žlijezdu - žuto tijelo - koje izlučuje progesteron (djelovanje progesterona na dijagramu označeno svjetloplavom bojom). Djelovanje progesterona i estrogena potiče sluznicu maternice na pripremu gustog sloja krvnih žilica na koje se oplođeno jajašce može pričvrstiti i dalje razvijati.

Ako je jajna stanica oplođena, taj sloj žilica pretvara se u posteljicu ili plancetu. U tom trenutku embrij započinje s proizvodnjom beta hCG-a (humani korionski gonadotropin) koji djeluje na žuto tijelo produžujući njegovu funkciju koja osigurava nesmetan razvoj trudnoće i izostanak menstrualnog krvarenja (vidi trudnoća po tjednima za više detalja što se dešava s vama i vašom bebom tijekom trudnoće).

Ukoliko do začeća ne dođe, smanjuje se lučenje oba hormona (B na dijagramu), žuto tijelo prelazi u bijelo tijelo, propada i nestaje, a zbog nedostatka progesterona dolazi i do ljuštenja endometrija koji iz organizma odlazi menstrualnim krvarenjem (na dijagramu označeno ružičastim isječkom od 5 dana), označavajući tako kraj trenutnog i početak novog ciklusa.