Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Blijede linije na testu za trudnoću

Blijede linije na testu za trudnoću
Ami Parikh

Korištenje kućnog testa na trudnoću je vrlo jednostavno. Dvije linije znače da ste trudni, jedna linija da niste, no što u slučaju da se pojave tanke, slabo vidljive linije? Igraju li se vaše oči s vama ili ste doista trudni?

U većini slučajevima ako ste radili testiranje prema uputstvima i blijeda linija znači da ste trudni, odnosno da u urinu imate hormon beta hCG. Ako niste sigurni ponovite test kako bi otklonili sumnju.

Mogući razlozi za blijedu liniju na testu za trudnoću

Manja koncentracija beta hCG

Preporuka je da se testiranje provodi s prvim jutarnjim urinom koji sadrži najveću koncentraciju beta hCG hormona jer je upravo beta hCG hormon koji dokazuje postojanje trudnoće. Danas se na tržištu nudi puno različitih vrsta testova koji se mogu koristiti u bilo koje doba dana,  ali ako već radite testiranje onda je najbolje koristiti prvi jutarnji urin.

Prerano testiranje

Kućni testovi ukazuju na nivo hCG-a u urinu tijekom trudnoće  i njegova količina se udvostručuje svaka 2-3 dana, tako da prerano testiranje može dati lažne i netočne rezultate zbog niske razine beta hCG-a. Današnji testovi su dosta osjetljivi i već se 12 dan nakon ovulacije može raditi kućni test za dokazivanje trudnoće, ali ono što gotovo svaki proizvođač kućnog testa za dokazivanje trudnoće sugerira da se test radi kad vam je izostala mjesečnica.

Valjanost testa

Kada kupujete test provjerite njegov rok valjanosti inače možete dobiti pogrešne rezultate testa. Jako je važno i gdje držite test jer i to pridonosi točnim rezultatima testiranja i valjanosti testa, vlaga i izloženost jakoj toplini može utjecati na ispravnost testa.

Preračunali ste termin iduće menstruacije

Još jedan uobičajen problem je iščekivanje kada će se pojaviti mjesečnica a da biste izbjegli ovu nedoumicu koristite se tablicom mjerenja bazalne temperature ili vodite jednostavno dnevnik svojih mjesečnica.

Rezultati nakon preporučenog roka valjanosti testa

Ona druga svjetlija linija na testu može se pojaviti i nakon roka do kada je preporučeno iskoristiti test a  neki testovi mogu i dalje reagirati ali se kao rezultat tada pojavljuje svjetlija linija, stoga provjerite valjanost roka upotrebe testa.

Linija isparavanja

Pojavljuje se nakon isparavanja urina u testiranju i ova se linija obično pojavljuje tamo gdje bi se trebala pojaviti linija za potvrđivanje testa tj trudnoću. Linija isparavanja nema određenu boju i izgleda poput sjene.

Osjetljivost testa na trudnoću

Postoji nekoliko vrsta testova za dokazivanje trudnoće i neki su osjetljiviji od drugih. Postoje i testovi koji potvrđuju trudnoću s čak 20mlU beta hCG-a u urinu, dok neki zahtijevaju i do 100mlU. Čak i u rezultatima boje linija se znatno razlikuju.

Lijekovi

Neki lijekovi poput Thorazine i lijekovi koji se koriste prilikom liječenja neplodnosti a sadrže beta hCG mogu dati lažno pozitivne rezultate testiranja.

U slučaju da vam se pojave svjetlije linije na testu, pričekajte nekoliko dana i ponovite testiranje. Kako bi bili sigurniji da se radi o trudnoći možete iz krvi provjeriti razinu beta hCG-a tako ćete odmah znati radi li se o trudnoći, a nakon toga se svakako naručite na pregled kod svog liječnika.

Neke žene imaju prve simptome trudnoće i prije izostanka mjesečnice.