Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Blijede linije na testu za trudnoću

Blijede linije na testu za trudnoću
Ami Parikh

Korištenje kućnog testa na trudnoću je vrlo jednostavno. Dvije linije znače da ste trudni, jedna linija da niste, no što u slučaju da se pojave tanke, slabo vidljive linije? Igraju li se vaše oči s vama ili ste doista trudni?

U mnogim slučajevima ukoliko slijedite sva uputstva i blijeđa linija znači da ste trudni i svakako da to znači da u urinu ima hCG, ali ukoliko imate bilo kakvu sumnju i nesigurnost ponovite još jedan put ili dva puta test da biste dobili točne rezultate.

Razlozi za pojavu svijetlijih linija

Razrijeđeni urin
Preporučuje se, da se za test uzima prvi jutarnji urin za dokazivanje trudnoće. Danas ima mnogo različitih vrsta testova koji se mogu koristiti u bilo koje vrijeme tijekom dana  ali ako već koristite test onda je najbolje koristiti jutarnji urin jer je koncentriraniji.

Rano testiranje
Kućni testovi ukazuju na nivo hCG-a u urinu tijekom trudnoće  i njegova količina se udvostručuje svaka 2-3 dana, tako da jako rano testiranje može dati lažne i netočne rezultate zbog niske razine hCG-a zato je puno bolje testirati se 10-ak dana nakon ovulacije ili ubrzo nakon izostanka mjesečnice.

Valjanost testa
Kada kupujete test provjerite njegov rok valjanosti inače možete dobiti pogrešne rezultate testa. Jako je važno i gdje držite test jer i to pridonosi točnim rezultatima testiranja i valjanosti testa.

Preračunali ste termin iduće menstruacije
Još jedan uobičajen problem je isčekivanje kada će se pojaviti mjesečnica a da biste izbjegli ovu nedoumicu koristite se tablicom mjerenja bazalne temperature ili vodite jednostavno dnevnik svojih mjesečnica.

Rezultati nakon preporučenog roka valjanosti testa
Ona druga svijetlija linija na testu može se pojaviti i nakon roka do kada je preporučeno iskoristiti test a  neki testovi mogu i dalje reagirati ali se kao rezultat tada pojavljuje svijetlija linija, stoga provjerite valjanost roka upotrebe testa.

Linija isparavanja
Pojavljuje se nakon isparavanja urina u testiranju i ova se linija obično pojavljuje tamo gdje bi se trebala pojaviti linija za potvrđivanje testa tj trudnoću. Linija isparavanja nema određenu boju i izgleda poput sjene.

Osjetljivost testa na trudnoću
Postoji nekoliko vrsta testova za trudnoće i neki su osjetljiviji od drugih. Postoje i testovi koji potvrđuju trudnoću s čak 20mlU hCG-a u urinu, dok ostali zahtijevaju i do 100mlU. Čak i u rezultatima, boje linija se znatno razlikuju.

Lijekovi
Neki lijekovi uključujući Thorazine i lijekovi za liječenje steriliteta koji sadrže hCG. Konzumiranje takvih lijekova može dati lažno pozitivne rezultate testiranja.

U slučaju da vam se pojave svijetlije linije na testu svakako se naručite i za pregled kod vašeg liječnika. On će vam reći da li je svjetla linija lažna ili... stvarna.