Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Problemi sa začećem

Problemi sa začećem
Kurhan / Shutterstock

Problem sa začećem ne dešava se samo vama! Naime, problem sa začećem česta je pojava. Kako bi vam pomogli da uzrok tog problema što prije ustanovite ili da ga riješite što prije, pripremili smo specijal u kojem se nalaze odgovori na najčešće postavljena pitanja.

Dogovorili ste pregled kod specijaliste. Koji je vaš idući korak?

Vaš partner, liječnik i vi ste sada tim koji otkriva uzrok vašeg problema. I muški i ženski reproduktivni sustavi su jako kompleksi, no današnja medicina je toliko uznapredovala i specijalisti su toliko usavršeni da vam mogu pomoći odrediti uzrok problema i u velikom postotku i otkloniti ga.

Kako je problem sa začećem zajednička stvar, vaš partner i vi bi trebali skupa ići na prvi pregled. Svakako pošaljite kopije vaših zdravstvenih kartona (povijest bolesti) prije termina kako bi se i liječnik mogao pripremiti s vašim slučajem. Time ćete znatno skratiti vrijeme prvog pregleda.

Pripremite se na detaljno ispitivanje o vašim reproduktivnim organima, menstruaciji, i sličnim temama. Liječnik će vam svakako postaviti pitanja o vašoj seksualnoj povijesti, tako da se pripremite podijeliti sa njime većinu osobnih stvari.

Koji nas testovi čekaju?

Nakon anamneze vaše seksualne prošlosti (detalje možete pronaći u specijalima "Anamneza ženske neplodnosti" i "Anamneza muške neplodnosti"), vaš će liječnik odrediti koje ćete testove obaviti (neke od testova ćemo spomenuti i ovdje). Obratite pozornost na činjenicu da se većina ovih analiza obavlja u ranoj fazi menstrualnog ciklusa pa si pokušajte reorganizirati vrijeme tako da ubacite ove testove u svoj raspored.

Pretrage za žene

Pretraga krvi: nekoliko puta ćete vaditi krv kako bi vaš liječnik mogao provjeriti vaše hormone uključujući TSH (tireostimulirajući hormon), FSH (folikulostimulirajući hormon), LH (luteinizirajući hormon), estogen, prolaktin, ponekad androgene ili proglestrone.

Test klomifenom: ovaj test ukazuje liječniku koliko uspješno vaši jajnici funkcioniraju, te kako reagiraju na lijekove za plodnost.

Treći dan ovulacije liječnik će vas podvrgnuti krvnim pretragama kako bi ustvrdio razinu folikostimulirajućeg hormona i estradiola. Nakon toga peti dan ciklusa uzimat ćete klomifen citrar (klomid) narednih pet dana.

Liječnik će desetog dana vašeg ciklusa ponovno izvršiti pretrage hormona. Rezultati će mu pokazati koliko je uspješna terapija bila.

Evidencija bazalne temperature: liječnik bi vas mogao zatražiti da vodite bilješke bazalne temperature vašeg tijela tijekom nekoliko menstrualnih ciklusa. Cijeli mjesec ćete bilježiti temperature, kada vaše tijelo otpusti progesteron, temperatura će blago porasti. To znači da je nedavno nastupila ovulacija. Za ovu svrhu također možete koristiti trakice za ovulaciju koje uspješno determiniraju luternizirajući hormon u urinu prije ovulacije.

Endometrijalna biopsija otkriva kvalitetu uterina te ga određuje. Nekada popularna biopsija, sada se rijetko koristi iako pomaže ženama koje su izgubile bebu dajući korisne informacije kako liječiti neplodnost. Liječnik će prilikom ove biopsije odstraniti mali djelić edometralne maramice iz vaše maternice. Ovaj postupak se obavlja neposredno prije menstrualnog ciklusa. Postupak je neugodan, i često se mora ponoviti više puta.

Histerosalpingografija (HSG): ovim postupkom liječnik će pomoću rendgenskih zraka moći vidjeti jesu li jajnici otvoreni, također otkriva konturu i pokazuje da li su se u unutrašnjosti maternice pojavile polipe, fibroidi (izrasline vezivnog tkiva koje nastaju na mišićnom zidu maternice ili cerviksa), ili neke druge maternične abnormalnosti koje mogu utjecati na plodnost.

Vaš liječnik će ubrizgati plavu boju kroz cerviks u maternicu i jajovode, te pratiti kretanje boje pomoću X-zraka. U novije se vrijeme obavlja Histerosalpingosonografija (HSSG) koja se od gorenavedene razlikuje u tome što se sve prati preko ultrazvuka (umjesto rentgena).

Laparoskopija: ova operacija izvodi se pod općom anestezijom, vaš liječnik će pregledati prsne organe da nema ožiljaka ili endometrioze. Laparoskopija se najčešće radi ako ste imali abnormalnu histerosalpingografiju (HSG), bolove u prsima, ili rizične faktore prsnih bolesti, kao što su infekcije.

Ultrazvuk: vaš doktor će koristiti ovaj bezbolan postupak kako bi provjerio debljinu vaše endometrije, ustvrdio da li folikula raste u očekivanju ovulacije i determinirao probleme zdjelice i jajnika, kao što su ciste na jajnicima ili fibroidi.

Post koitalni test (PCT): liječnik će koristiti ovaj postupak za procjenu interakcije između vaše cervikalne sluzi i sperme vašeg partnera. Liječnik će vam savjetovati da spolni odnos imate određeni dan prije menstrualnog ciklusa. Nakon toga u roku 24 sata liječnik će uzeti uzorak vaše sluzi radi testiranja. Time će ustvrditi kvalitetu cervikalne sluzi, te kako se sperma kreće. Kretanje sperme može značiti da antitijela u vašem tijelu ometaju napredak sperme.

Histeroskopija: liječnik može koristiti ovaj test ako HSG pokaže potencijalni problem. Tijekom ovog postupka liječnik će postaviti malu sondu sa kamerom u maternicu kako bi ustvrdio imate li fibroide, polipe, ili neke druge abnormalnosti koje utječu na vašu plodnost. Ovaj postupak daje jasnu sliku liječniku kako bi uspješno liječio problem sa plodnosti.

Pretrage za muškarce

Spermiogram: biti ćete zamoljeni da date uzorak sjemena, najčešće masturbacijom i ejakulacijom u čašu za uzimanje uzoraka. Nakon toga doktor će preko mikroskopa vidjeti broj, oblik, izgled i kretnju spermija.

Post koitalni test: liječnik će koristiti ovaj postupak za procjenu interakcije između cervikalne sluzi vaše partnerice i vaše sperme. Liječnik će vam savjetovati da spolni odnos imate određeni dan prije ovulacije. Nakon toga u roku 24 sata liječnik će uzeti uzorak sluzi vaše partnerice za testiranje.

Kakve su šanse da se otkrije uzrok problema?

U puno slučajeva je više od jednog uzroka problema sa začećem, a i neke je teže otkriti od drugih, tako da jasna dijagnoza nije uvijek moguća. U 10-15% testovi ne otkriju nikakve abnormalnosti. Doktori karakteriziraju to kao "neobjašnjivi" problemi. Srećom, čak i neobjašnjivi problemi mogu biti tretirani kako bi dobili pozitivne rezultate.