Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Vaginalni iscjedak u trudnoći

Vaginalni iscjedak u trudnoći
Stock-Asso / Shutterstock

Pitanja o pojavnosti i izgledu vaginalnog iscjetka jedno je od češćih pitanja trudnica upućenih njihovim ginekolozima.

Normalna je pojava da se vaginalni iscjedak mijenja već od početka trudnoće, a ponekad i prije izostanka menstruacije.

Što uzrokuje vaginalni iscjedak?

Taj se sekret inače stvara pod utjecajem spolnih hormona, tako da i u trudnoći na količinu i izgled iscjetka utječu najviše ženski spolni hormoni, tj. estrogeni i progesteron. Kako u trudnoći stijenka grlića maternice, kao i cjelokupne vagine postaje deblja i bolje opskrbljena krvlju, tako i žlijezde u toj stijenci produciraju više sekreta koje trudnica opaža kao pojačani vaginalni iscjedak.

Takav je iscjedak obično sluzav i mliječnobijele ili prozirne boje, te nema pretjerano neugodan miris. Prema kraju trudnoće pritisak fetalne podležeće česti na grlić maternice može još dodatno pojačati rad žlijezda čime se povećava njegova količina.

 

Vaginalni iscjedak - kada se javiti liječniku?

Iako se vaginalni iscjedak često mijenja u trudnoći, te je često obilniji nego u razdoblju prije trudnoće, neke njegove promjene mogu upućivati i na različita patološka stanja. Promjene s kojima bi trudnica trebala upoznati svog liječnika su promjene boje u sivu, zelenu ili žutu, naročito ako je promjena praćena i pojavom neugodnog mirisa. Uz takve se promjene mogu pojaviti i simptomi u vidu crvenila, peckanja i/ili naticanja spolovila.

Takve promjene upućuju na moguću vaginalnu infekciju koja bi se trebala dokazati obriskom sluznice i daljnjom mikrobiološkom analizom. Navedeno može biti opasno jer se uzlaznim širenjem infekcije na maternicu može izazvati unutarmaternična infekcija i prijevremeni porođaj sa svim komplikacijama koje on potencijalno nosi. Važno je da se u slučaju infekcije odredi i antibiogram kako bi se odredilo najučinkovitije antibiotsko liječenje, naravno s antibioticima čije je korištenje dozvoljeno u trudnoći.

 

Koje su najčešće infekcije u trudnoći?

Jedna od češćih infekcija u trudnoći su gljivične infekcije, koje su znatno manje opasne od bakterijskih, ali utječu na kvalitetu života trudnice. Gljivične infekcije stidnice i rodnice se razmjerno lako liječe, iako se mogu ponavljati u trudnoći, naročito kod trudnica opterećenih sa šećernom bolešću.

 

Kako smanjiti pojavu gljivičnih infekcija u trudnoći?

Kako bi se smanjila učestalost takvih gljivičnih infekcija preporučuje se nošenje isključivo pamučnog donjeg rublja koje nije preusko, pranje spolovila isključivo s neutralnim sapunima, kao i uporaba probiotika.

 

Krvarenje u trudnoći

Događaji koji prethode porođaju, kao što su omekšavanje i širenje cervikalnog kanala mogu izazvati slabašna krvarenja koja se u obilnijem iscjetku vide poput smeđih niti. Takva se pojava u narodu zove sluzni čep, te može služiti za orijentacijsku procjenu početka porođaja.

Za razliku od takvih oskudnih znakova krvarenja, pojava svježeg obilnog krvarenja, naročito ako se pojavljuje uz bolnost, može upućivati na hitna stanja u porodništvu kao što su previjalna posteljica ili prijevremeno odlupljivanje posteljice. U oba slučaja trudnica se treba što hitnije javiti u rodilište. Bitno je naglasiti kako i oskudna krvarenja tijekom trudnoće kod trudnica koje su Rh negativne zahtjeva primjenu injekcije koja će spriječiti imunizaciju takve trudnice i nepovoljne ishode u idućim trudnoćama.

 

Otjecanje plodne vode

Trudnice se svojim liječnicima također učestalo javljaju radi zabrinutosti kako pojačani iscjedak možda predstavlja otjecanje plodove vode. Rijetki su slučajevi da otjecanje plodove vode bude jako oskudno, te je obično obilnije i vodenastije, te je kao tako lako raspoznatljivo od običnog vaginalnog iscjetka.

Ipak je bitno naglasiti da je svakako bolje posjetiti liječnika u slučaju nedoumica, koji ima na izbor nekoliko dijagnostičkih testova kojima može isključiti otjecanje plodove vode. Bitno je naglasiti kako u posljednjem tromjesečju trudnoće veliki broj žena može doživjeti epizodu nevoljnog otjecanja urina što se također može zamijeniti s otjecanjem plodove vode.

U zaključku možemo reći kako bi svaka trudnica već na početku trudnoće trebala biti upoznata s promjenama u vaginalnom iscjetku koje se normalno pojavljuju u trudnoći kako bi mogla prepoznati potencijalno opasne simptome povezane s vaginalnim iscjetkom koji zahtijevaju daljnju obradu i liječenje.