Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Urinarne infekcije u trudnoći

Urinarne infekcije u trudnoći
Odua Images / Shutterstock

Sa urinarnim infekcijama bore se mnoge žene, a ono što je bitno znati je da se urinarne infekcije pojavljuju češće u trudnoći.

Otprilike 10% trudnica suočit će se s urinarnim infekcijama, pogotovo između 6. tjedna i 24. tjedna trudnoće.

Zbog čega dolazi do urinarnih infekcija?

Ženska mokraćna cijev je kratka te je njen otvor puno bliži vagini i anusu zbog čega bakterije mogu brže doći do mjehura. Za vrijeme trudnoće, povećava se razina progesterona što opušta mokraćovod, a s druge strane rastom maternice mjehur i mokraćovod se pritišće što otežava prolazak urina.

Obzirom da urinu treba više vremena da prođe kroz mokraćovod u mjehur, veća je vjerojatnost nakupljanja bakterija. Do infekcije ne dolazi svaki puta kada bakterija dođe u mjehur, jer se kod uriniranja mnoge bakterije isperu. Ono što smanjuje otpornost na infekciju su promjene u pH kiselosti.

U preko 90% slučajeva uzročnik urinarnih infekcija je bakterija Escherichia coli. To je bakterija koja inače obitava u debelom crijevu, međutim stvara problem kada dođe u urinarni trakt. Osim toga postoje i druge vrste bakterija koje uzrokuju infekcije (Stafilok, Chlamidia, Ureaplasma itd.)

Koji su simptomi urinarne infekcije u trudnoći?

Simptomi su najčešće učestalo i bolno mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha, osjećaj pritiska u zdjelici, neugodan miris mokraće, zamućena mokraća, pečenje pri mokrenju. Svakako se kod sumnje na urinarnu infekciju javite ginekologu koji će vam predložiti daljnje korake. Potrebno je napraviti urinokulturu te se nakon dobivenog nalaza posavjetovati s liječnikom.

Ukoliko se radi o infekciji (cistitisu) ili imate pozitivne bakterije u urinu, najvjerojatnije ćete dobiti kuru antibiotika, ovisno o povijesti bolesti i tipu bakterije. Liječnik će vam pripisati antibiotik koji je siguran za uzimanje tijekom trudnoće. Bitno je lijek potrošiti u cijelosti, ali se i pridržavati drugih uputa.

Svakako pijte puno tekućine, barem 2 litre vode na dan i nezaslađeni sok od brusnice, mokrite kad god osjećate potrebu za mokrenjem kako biste potpuno ispraznili mjehur, otiđite na dogovorenu kontrolu kod liječnika, brinite o higijeni intimnog područja, izbjegavajte jake sapune i parfimirane proizvode. Izbjegavajte rafiniranu hranu, šećer, kavu i uvin čaj.