Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je i kako se pripremiti za OGTT test

Što je i kako se pripremiti za OGTT test
Maria Sbytova / Shutterstock

Test tolerancije na glukozu, poznat i kao oralni test tolerancije na glukozu, je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera (glukoze).

Test tolerancije na glukozu OGTT može se koristiti za provjeru dijabetesa tipa 2. Češće se modificirana verzija testa tolerancije na glukozu koristi za dijagnosticiranje gestacijskog dijabetesa (GDM) - vrste dijabetesa koji se razvija tijekom trudnoće.

Gestacijski dijabetes

Američko društvo opstetričara i ginekologa preporučuje provođenje testa za testiranje glukoze u krvi radi provjere gestacijskog dijabetesa kod trudnica niskog rizika između 24. i 28. tjedna trudnoće.

Vaš liječnik može preporučiti raniji skrining ako imate povećan rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa. Čimbenici rizika mogu uključivati:

  • Gestacijski dijabetes u ranijoj trudnoći
  • Obiteljska povijest dijabetesa
  • Pretilost
  • Ako je vaše zdravstveno stanje povezano s razvojem dijabetesa, poput metaboličkog sindroma ili sindroma policističnih jajnika.

Na samom početku trudnoće mjeri se šećer u krvi (GUK). Ako je vrijednost manja od 5.1 mmol/L nalaz je uredan, tada spadate u skupinu niskog rizika za razvoj GDM te ćete ponovno testiranje na šećer u obliku OGTT testa raditi između 24. i 28. tjedna trudnoće.

Ako liječnik utvrdi da ste u riziku ili imate sumnjivu vrijednost na početku trudnoće, možda će vam savjetovati da napravite test tolerancije na glukozu OGTT i ranije.

Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u laboratoriju.
Mjeri se razina glukoze u krvi u određenim vremenskim razmacima - kod trudnica u vremenu: 0 min,  60 min, 120 min

 

Priprema za testiranje OGTT

Javite se u laboratorij natašte, u jutarnjem terminu. Uzet će Vam se uzorak krvi natašte. Polako, u malim gutljajima, popit ćete čašu glukoze otopljene u vodi. Točno 60 i 120 minuta nakon što se popili glukozu, javite se u laboratorij na drugo i treće uzimanje krvi.

  •    3 dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje uobičajene obroke, bez promjena u unosu količine i vrste hrane i pića.
  •    24 sata prije izvođenja testa zabranjena je jača fizička aktivnost (plivanje, teretana, vožnja bicikla)
  •    Večer prije izvođenja testa, od 23 sata nadalje, zabranjen je unos hrane i pića. U navedenom periodu smijete piti samo običnu vodu.
  •    Ujutro, na dan izvođenja testa, zabranjena je konzumacija hrane i pića (osim obične vode)
     

Referentne vrijednosti za OGTT kod trudnica

Trudnice Serum natašte <5,1 mmol/L
Nakon 60 min ≤10,0 mmol/L
Nakon 2h ≤8,5 mmol/L

Ako je jedan od rezultata viši od normalnog, dijagnosticirat će vam se gestacijski dijabetes. Bit ćete upućeni endokrinologu na daljnju dijagnostiku i liječenje (edukaciju o pravilnoj prehrani). Prema uputama endokrinologa, u određenim vremenskim intervalima testirat će se glukoza ponovno kroz trudnoću (OGTT i/ili GUK profil).

Ako vam je dijagnosticiran gestacijski dijabetes, možete spriječiti komplikacije pravilnom prehranom mediteranskog tipa, više manjih obroka dnevno, u skladu sa preporučenim vrijednostima dnevnog unosa kalorija  te pažljivim održavanjem razine glukoze u krvi tijekom ostatka trudnoće.