Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Probavne smetnje u trudnoći

Probavne smetnje u trudnoći
Elnur / Shutterstock

Trudnoća je razdoblje u kojem se svi organski sustavi buduće majke mijenjaju i prilagođavaju na novonastalo stanje, tj. na trudnoću.

Što uzrokuje probavne smetnje u trudnoći?

Progesteron koji je dominantni hormon u trudnoći djeluje relaksirajuće na svo glatkomišićje u tijelu, a pogotovo na crijevnu muskulaturu, uzrokujući usporavanje peristaltike i usporavanje svih probavnih procesa. Duže zadržavanje hrane i fecesa u crijevima povećava apsorpciju vode što stolicu čini još tvrđom i težom za izbacivanjem iz debelog crijeva.

Pritisak trudne maternice na susjedne organe, prije svega na debelo crijevo dodatno objašnjava češću pojavu opstipacija, otežane defekacije i pojavu hemoroida u trudnoći.

Promjene u fizičkim odnosima maternice i susjednih organa također djeluju na slabljenje gastrokoličnog refleksa, tj. potrebe za žurnom defekacijom nakon obilnijeg obroka koji je kod trudnica smanjenog intenziteta.

Ako svemu navedenom pridodamo i smanjenu aktivnost trudnica (često kao liječnička preporuka radi različitih komplikacija), te učestalu suplementaciju preparatima željeza postaje jasno koliko negativnih faktora djeluje na učinkovitu probavu tijekom trudnoće.

 

Žgaravice u trudnoći

Relaksiranje mišićnog sloja probavnih organa pogađa i sfinkterski mišić na dnu jednjaka čime se smanjuje učinkovitost sprečavanja povrata želučanog sadržaja u jednjak. Pritisak povećane maternice na želudac i jednjak dodatno pridonosi povećanju povratka hrane iz želudca u jednjak.

Navedeni mehanizam uzrokuje češće pojave žgaravice, nadutosti i podrigivanja u trudnoći. Iako se refluks želučane hrane u jednjak viđa češće u trudnoći, pojave ulkusa ili čireva su rjeđe jer se u trudnoći ipak stvara manje želučane kiseline.

 

Utjecaj hormona na žuč i pojava kamenaca

Hormonski utjecaj trudnoće ne zaobilazi niti žučni mjehur, te njegovo usporeno ispražnjavanje također može uzrokovati češću pojavu upale mjehura, te pojavu kamenaca.

Estrogen u trudnoći povećava lučenje kolesterola u žuč čime ona postaje hipersaturirana, dok progesteron smanjuje lučenje žučnih kiselina što oboje pridonosi pojavi žučnih kamenaca i tegoba vezanih uz njih. Navedeno je nešto češće kod starijih trudnica i onih s viškom u tjelesnoj masi. Trudnoća je inače razdoblje u kojem je razina kolesterola i triglicerida u cirkulaciji povećana, što dodatno pridonosi većoj učestalosti oboljenja žučnog mjehura.

 

Česte mučnine u trudnoći

Trudnoća je i razdoblje čestih mučnina koje pogađaju polovinu svih trudnica, dok se njih trećina susreće s ekstenzivnim povraćanjima naročito u prvom tromjesečju. Osjetila okusa i njuha su također često promijenjeni u trudnoći što dodatno može pogoršati pravilnu opskrbu trudnice hranljivim tvarima.

Kod djela trudnica pojavljuje se i povećano stvaranje sline što dodatno pogoršava osjećaj mučnine i otežava pravilnu ishranu.

Navedene promjene vjerojatno ontogenetski povećavaju zaštitu ploda u najranjivijem razdoblju organogeneze, tj. prvog tromjesečja, iako se točni uzročni mehanizmi ne mogu utvrditi. Trudnice koje puše, koriste određene lijekove ili imaju probleme sa štitnom žlijezdom češće imaju probleme s povraćanjem i mučninom, a te tegobe ponekada traju kroz cijelu trudnoću.

 

Kako prevenirati probavne smetnje u trudnoći?

U zaključku možemo reći kako je bitno voditi računa o pravilnoj ishrani tijekom trudnoće kako bi se prevenirale mnoge tegobe koje mogu umanjiti kvalitetu života trudnica.

Osim raznovrsne prehrane koja se inače preporučuje, neobično je važno unositi dovoljno vlaknastih tvari i tekućine kako bi peristaltika i redovito pražnjenje crijeva bilo očuvano.

Svakako je bitno ne unositi pretjerano masnu hranu i previše šećera, te paziti na prirast tjelesne mase koji ne bi smio biti veći od 13 kilograma do porođaja u jednoplodnim trudnoćama. Također je preporučljivo unositi više manjih obroka i manje obilnu večeru kako bi se smanjila pojava žgaravice, nadutosti i drugih tegoba.

Trudnoća treba biti razdoblje unošenja zdravih namirnica, a ne razdoblje hranjenja za dvoje što nažalost još uvijek prakticiraju mnoge trudnice povećavajući rizike i za sebe i za svoje novorođenče.