Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prehrana za zdraviju trudnoću

Prehrana za zdraviju trudnoću
Helder Almeida

Sad kada ste trudni trebate jest zdravo, ne samo zbog sebe, nego i zbog djeteta koje se razvija u vama. Postoji određena hrana koja će pomoći da rodite zdravo dijete.

Zdrava prehrana

Sad kada ste trudni trebate jest zdravo, ne samo zbog sebe, nego i zbog djeteta koje se razvija u vama. Postoji određena hrana koja će pomoći da rodite zdravo dijete. Posebno ćete trebati povećati unos proteina, određenih vitamina i minerala, kao što je folna kiselina, željezo te kalorije (za snagu). Ako su vam obroci bili omanji i siromašni, to se mora promijeniti tako da jedete zdravu i uravnoteženu hranu.

Upamtite, jesti bolje ne znači jesti više. Većini žena dnevno je potrebno otprilike 300 kalorija više otkako su trudne. Normalna doza je 1800 do 2200 kalorija dnevno da bi se održalo zdravo stanje kroz trudnoću.

Zdrava prehrana u trudnoći
Helder Almeida / Shutterstock.com

Izbjegavajte sirovu i hranu koja nije pasterizirana

Najbolje za vas da se klonete sirovih morskih plodova, nepasteriziranog mlijeka, mekog sira, paštete i prokuhane hrane. Razlog tomu je što je ova hrana pogodno mjesto za razvitak bakterija koje mogu naškoditi vašoj bebi. Ne zaboravite da vaša beba "jede" ono što vi jedete. Probajte zamijeniti ove namirnice s obranim mlijekom, stopostotnim sokom od svježeg voća ili vodom u koju ste iscijedili limun.

Vitaminski mineralni dodaci

Ovaj dodatak iznimno je koristan sastojak u prehrani trudnice. Pogotovo za žene s medicinskim poteškoćama kao što je dijabetes illi anemija, pa čak i za one koje su rađale djecu sa iznimno malom težinom. Raspitajte se kod liječnika koji bi vam dodatak bio najbolji.

Rizik kofeina i alkohola

Najbolje bi bilo da uopće ne konzumirate alkohol. Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može uzrokovati psihičke nedostatke, umanjenu sposobnost učenja i emocionalne probleme kod djece. Ako možete, izbjegnite ili smanjite unos kofeina. Pretjerana količina kofeina može uzrokovati premalu kilažu kod novorođenčadi, abortus i iznenadnu smrt djeteta.

Konzultirajte se s liječnikom

Ne morate se odreći sve svoje omiljene hrane samo zato što ste trudni. Razgovarajte s liječnikom koju hranu trebate izbaciti a koja može ostati i ne predstavlja prijetnju vašoj nerođenoj bebi.