Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Neobične želje u trudnoći

Neobične želje u trudnoći
Marie C Fields

Imate neobične želje tijekom trudnoće. Žudite za nečim što prije niste mogli ni pomirisati? Morate biti svjesni činjenice da hormoni rade svoje i rezultat je taj da odjednom žudite za određenom hranom ili (nespojivim) kombinacijama različitih namirnica.

Kiseli krastavci i sladoled. Sarma i nutella. Neobične želje u trudnoći mogu djelovati kao klišej, ali neosporna je činjenica da se takve žudnje ipak događaju. Da bi saznali više o ovim trudničkim žudnjama, odlučili smo saznati mišljenja dvoje američkih stručnjaka iz tog područja ali da bi cijelu stvar potkrijepili stvarnim žudnjama upitali smo i naše mame na Facebook društvenoj mreži o njihovim neobičnim žudnjama...

Kiseli krastavi
"Kiseli krastavci" (flickr, simplyla)

Za čime žudimo?

  • "Mislim da bi trenutno bila prihvatljiva sarma s nutellom :D zapravo već danima venem za lubenicom. Sinoć sam u skoro ponoć kuhala palentu... i ne bi to bilo toliko neobično nego to inače do trudnoće nisam voljela jesti. Trudnoća mi posve promijenila jelovnik, ono što do sada nisam jela nikako sada je predmet žudnje pa tako palenta, sarma, grah, marcipan, ... :)" - Maja
  • "Lješnjak čokolino...kiseli krastavci" - Senka
  • "Zamrznute višnje i kiseli kupus...U izobilju" - Josipa
  • "Čajna i naranče u enormnim količinama" - Vedrana
  • "Ananas... ne mogu opisati koliko bih ananasa mogla pojesti... i sve vrste sira. Kad počnem maštati čak mi i zamirišu... Dakle, mliječni proizvodi mi ne mogu dosaditi." - Jelena
  • Lubenice u ogromnim količinama - Ana

Kisele krastavce nismo niti spomenuli u ovom nabrajanju jer su oni žudnja većine mama tako da se oni zapravo mogu shvatiti i kao obavezna žudnja u trudnoći :)

Ali... Zašto nam se javlja žudnja?

Pommes frites
flickr, Zuggup

Zašto sladoled? Zašto kiseli krastavci? Zapravo nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći pravi razlog ali Brian Wansink, američki liječnik i znanstvenik u svojoj knjizi "Jesti bez pameti" ("Mindless eating") tu žudnju pojašnjava ovako: - "Objašnjenje neobičnih žudnji možemo shvatiti kao nedostatak određenog minerala ili elementa u našem organizmu.". Žudnja za pommes fritesom? Najvjerojatnije se radi o manjku kalija ili vitamina A unutar vašeg organizma. OK, ali zašto baš žudimo za pommes fritesom? To Brian Wansink objašnjava ovako: "Naše tijelo uvijek žudi za onom hranom koja sadrži najveću koncentraciju onog minerala ili elementa koji mu nedostaje". Drugim riječima, organizam ukazuje na potrebu za određenim mineralom, signal dolazi do mozga koji dalje "naređuje" osobi da unese određenu namirnicu. S druge strane, osobe koje nemaju previše žudnji tijekom trudnoće, najvjerojatnije imaju balansiranu prehranu.

Može li ovo onda objasniti neopisivu žudnju za čokoladnim shake-om? Naravno, to je veliki izvor kalcija, a uz to je i fini :) Julia Hormes, specijalizantica na pensilvanijskom sveučilištu ima svoje teorije o trudničkim žudnjama. "Neke žudnje su (usudimo li se to priznati) ipak samo isprika za višak kilograma. Npr. žudite za krafnama jer ŽELITE krafne. Ako ste prije željeli pojesti krafnu, možda ste se sami spriječili pa ste pojeli bananu ali sada ste trudni, vaše tijelo prolazi kroz štošta toga i baš želite - krafnu!". Među mamama na našem Facebook profilu bilo je i mama koje se slažu s mišljenjem Julie Hormes:

  • "Iskreno, apsolutno ništa mi se posebno nije jelo niti sam imala tih nekih želja nemogućih a što ih čovjek nema kad nije u drugom stanju tako da ne razumijem te trudnice i moje mišljenje je da je to samo pekmezenje trudnica i isprika u višku kilograma" - Alma

(Napomena: Ako vam se javi žudnja za ne-jestivim stvarima kao što su blato, ugljen ili glina, nemojte ih jesti! Najvjerojatnije se radi o pika poremećaju prehrane koji se manifestira konzumiranjem nenutritivnih tvari u trajanju od mjesec dana ili duže. Osobe koje imaju ovaj poremećaj jedu nejestive tvari poput boje, plastelina, prašine, leda ili sredstva za štirkanje rublja a uglavnom se javlja kod male djece, trudnica ali se isto tako može javiti i kod potpuno zdravih, odraslih ljudi. Sve u svemu, morate se oduprijeti tom nagonu i odmah se javiti vašem liječniku. On bi trebao biti u mogućnosti pomoći vam...)