Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prehrambeni savjeti u ishrani pri višestrukoj trudnoći

Prehrambeni savjeti u ishrani pri višestrukoj trudnoći
Valeriy Velikov

Trebate li mijenjati svoje prehrambene navike ako imate višestruku trudnoću? Odgovore vam donosimo u ovom članku!

Da! Ukoliko nosite više beba ne samo da jedete za dvoje nego i za troje, četvero! To znači da ćete morati jesti više kako bi pridonijeli zdravijoj trudnoći, da ćete morati dobiti više na težini za zdraviju trudnoću jer nosite više beba. Ukoliko nosite dvojčeke udebljati ćete se skoro 12 kg više u 12 tjedana trudnoće što će vas spasiti od prijevremenog porođaja. Žene koje nose dvojčeke će se udebljati od 17 do 23 kg tijekom trudnoće a mame koje očekuju trojčeke će se udebljati čak i do 25-30 kg.

Trudnica na tepihu
didon/Shutterstock.com

Mame koje nose dvojčeke dobiti će 2-4 kg u prvom tromjesečju i do 1 kg za svaki tjedan tijekom drugog tromjesečja. Ako očekujete trojčeke dobit ćete do 1kg  svakog tjeda do kraja trudnoće.

Vjerojatno će vam se popraviti apetit kako biste održali ovu težinu ali možete se pridržavati i nekih savjeta u prehrani:

  • Jedite najmanje 6 obroka dnevno -  tako ćete dobiti dovoljno kalorija bez prejedanja a naročito konzumirajte hranu bogatu ugljičnim hidratima (karbohidratima) i orašastim plodovima
  • Koristite hranu bogatu proteinima i vlaknima a naročito zeleno povrće, žitarice, maslac od kikirikija, jaja i biljna ulja. Kao pri normalnoj trudnoći budite oprezni s ribom i mesnim prerađevinama. Crveno meso, ako je propisno kuhano je odlično jer sadrži velike količine željeza koje je vrlo važno kroz cijelu vašu trudnoću. Jedite sir, jaja i mliječne proizvode prije spavanja kako ne biste gladovali do jutarnjeg obroka.