Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Plodni dani nakon poroda

Plodni dani nakon poroda
HTeam / Shutterstock

Gotovo svakodnevno u kliničkoj praksi ginekolozi se susreću s pitanjima o plodnim danima i plodnosti nakon porođaja, i onih vaginalnih i onih dovršenih operativno, tj. carskim rezom.

Naoko jednostavno pitanje, često nije tako jednostavno jer je podložno i ovisno o različitim individualnim osobinama rodilje, kao i o stilu života. Kada pričamo o stilu života, prije svega mislimo na način ishrane novorođenčeta, tj. doji li rodilja svoje dijete i koliko često.

 

Je li dojenje sigurna metoda kontracepcije?

Dogmatična razmišljanja poput onog kako je dojenje sigurna metoda kontracepcije, u puno navrata su se pokazala netočnima, pa se često može čuti u praksi kako su braća ili sestre koji su međusobno mlađi od godine dana začeti pod takvim pretpostavkama. Važno je napomenuti kako su znanstvena istraživanja pokazala kako je vremenski razmak od barem dvije godine između porođaja optimalan u smislu boljih perinatalnih ishoda i za majku i za dijete, čak i ako se radi o oba vaginalna porođaja.

U slučaju završetka trudnoće carskim rezom takve preporuke su još sugestivnije obzirom na potrebu zacjeljivanja ožiljka od operativnog zahvata na maternici i drugim tkivima kako bi takav ožiljak mogao izdržati povećanje sadržaja maternice radi napredovanja trudnoće.

Oporavak majčinog tijela između trudnoća je važan i radi metaboličkog i hormonskog oporavka kako bi u najboljoj mogućoj kondiciji žena mogla iznijeti sljedeću trudnoću, a studije su pokazala kako djeca iz trudnoća s vremenskim oporavkom imaju kasnije bolji psihofizički i neurološki razvoj.

Laktacija, tj. dojenje može biti učinkovita kontracepcijska metoda za pojedine žene, iako je sigurnost takve metode vrlo individualna. Koliko je laktacija učinkovita u sprečavanju trudnoće ovisi o količini izdojenog mlijeka, kao i o učestalosti podoja. Što majka više doji manja će biti šansa za ovulaciju, a time i za mogućnost nove trudnoće.

Možemo reći kako je dojenje učinkovito u sprečavanju nove trudnoće ako je dijete mlađe od 6 mjeseci, ako je isključivo dojeno (bez mliječnih formula i drugih nadohrana), ako se dijete ne doji po rasporedu, već prema zahtjevu, ako se doji minimalno 6 puta na dan, u trajanju od 60 minuta i ako se doji po noći.

Fragilnost ovakve metode vidi se iz činjenice da bilo koje odstupanje od djetetove rutine, poput preskakanja noćnog obroka, poremetnji sna, bolesti, stresa u obitelji mogu biti okidač za pokretanje ovulacije, a samim tim i menstrualnog ciklusa. S obzirom na to kako se pokretanje ciklusa događa prije pojave menstrualnog krvarenja, jasno je kako žena može imati ovulaciju i ostvariti trudnoću prije menstruacije. U navedenim slučajevima često žene ne primijete rane znakove trudnoće, pa se takva trudnoća otkrije kasnije i u ranom razdoblju je često bez liječničkog nadzora.

 

Povratak plodnih dana nakon porođaja

Osim o laktaciji, ovisi i o drugim osobinama rodilje kao što su dob, povišena ili smanjena tjelesna kilaža, pušenje, izloženost stresu, te o drugim osobinama ženinog ginekološkog i endokrinološkog sustava.

Studije su pokazale kako i žene koje ne doje, najvjerojatnije neće imati ovulaciju barem 6 tjedana nakon porođaja, a srednji dan za nastupanje ovulacije je 74 dana nakon porođaja, uz velike individualne varijacije. Ako u račun uzmemo u obzir vrijeme preživljavanja spermija u ženskom spolnom sustavu (u idealnim uvjetima do 5 dana), kao i vrijeme preživljavanja jajne stanice (12-24 sata) postaje jasno kako će žene koje ne doje imati plodne dane u najvećem broju slučajeva od 69. do 75. dana nakon porođaja.

Ovakav izračun vrijedi za plodne žene u generativnom razdoblju, bez dodatnih patoloških smetnji plodnosti. Treba se napomenuti kako su studije pokazale povećanje plodnosti nakon jednog porođaja za žene koje su prethodno imale poteškoće sa zatrudnjivanjem, a najviše se to odnosi na parove s nerazjašnjenom plodnošću, kao i za pacijentice sa sindromom policističnih jajnika, kao i manjih strukturalnih abnormalnosti.

 

Znakovi plodnih dana nakon porođaja

Praćenje znakova prirodne plodnosti, kao što je praćenje plodne sluzi ili mjerenje bazalne temperature može biti otežano u postpartalnom periodu radi promjena u porođajnom kanalu, nemogućnosti praćenja sluzi radi lohija koje su normalne u razdoblju babinja, ali i često promijenjenim ritmom budnosti i spavanja koji su preduvjet za pouzdanost mjerenja bazalne temperature.

 

Kada možemo očekivati prve plodne dane nakon porođaja?

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako većina žena neće imati plodne dane prvih 6 tjedana nakon porođaja ako ne doje, dok se pojava plodnih dana kod dojilja može znatno teže ustanoviti s obzirom na to da jako ovisi o osobinama dojenja, kao i navikama novorođenčeta. Svaka bi rodilja trebala biti upoznata s mogućnostima začeća u razdoblju poslije porođaja kako bi mogla adekvatno, u suradnji sa suprugom ili partnerom, planirati brojnost svoje obitelji.