Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Hemoroidi u trudnoći - simptomi i liječenje

Hemoroidi u trudnoći - simptomi i liječenje
Africa Studio / Shutterstock

Hemoroidi su proširene vene unutar izlaznog debelog crijeva i na samom analnom otvoru. Proširenja vena unutar rektuma su unutrašnji, a na samom anusu vanjski hemoroidi.

Što su hemeroidi?

Hemoroidi su proširene vene unutar izlaznog debelog crijeva i na samom analnom otvoru. Proširenja vena unutar rektuma su unutrašnji, a na samom anusu vanjski hemoroidi. To je zapravo isto kao i varikozne vene ekstremiteta ili drugdje u i na tijelu.

 

Simptomi hemeroida

Proširene vene dijelom, katkad i gotovo potpuno zatvaraju rektum i čine probleme prolasku crijevnog sadržaja do i iz analnog otvora što stvara neugodnosti.

Neki pacijenti imaju ozbiljne tegobe: bolove, svrbež, kroničan zatvor, nerijetko i blaža ili obilnija krvarenja. Krv je svijetla i nije zgrušana.

Tegobe su nerijetko individualno različite. Varikoziteti mogu izaći kroz analni otvor zajedno sa stolicom i biti ukliješteni sfinkterom, što je izrazito bolno.

Uzroci su najčešće stalni proljevi ili zatvor, pretjerano napinjanje kod stolice, analni odnosi, debljina i, vrlo često trudnoća. Nastanku hemoroida može pogodovati i dugotrajno sjedenje na toaletu ili podizanje teških predmeta.

 

Tegobe i dijagnoza

Unutrašnje hemoroide ne vidimo izvana, katkad ih je teško napipati digitalnim pregledom. Najčešće ne čine probleme, no to se može promijeniti uz npr. zatvor ili povećanje pritiska na vene u zdjelici ili uz kralježnicu.

Najčešći najraniji znak njihova postojanja je bezbolno krvarenje svijetlom krvlju; stolica je poprskana svježom krvlju ili zapažate svježu krv u školjci ili na toaletnom papiru.

Vanjski hemoroidi se vide, pipaju i čine probleme.

U koliko se krv unutar proširenja zgruša hemoroidi su trombozirani i tada su tegobe posebno neugodne.

 

Prevencija

Poznato je da se nastanak hemoroida može odgoditi i problemi ublažiti regulacijom stolice, načinom prehrane (što više svježeg povrća, voća, hranom bogatom vlaknima), pijenjem dovoljno vode (bar 2 l dnevno), izbjegavanjem napinjanja kod stolice, izbjegavanje sjedenja općenito i uz što više hodanja. Naravno, trebalo bi i  održavati tjelesnu težinu optimalnom.

 

Zašto su trudnice sklone hemoroidima?

U trudnoći se u tijelu žene mnogo toga mijenja, posebno tlakovi i „situacija“ u trbuhu i to je izravno uzrokom pojave hemoroida u žena koje ih nisu ranije imale ili pogoršanja postojećih hemoroida. Uz povišene koncentracije steroida dolazi do relaksacije glatkih mišića krvnih žila i proširenja njihova lumena, usporava se i peristaltike crijeva jer je i crijevo građeno od glatkog mišićja. To olakšava pojavu zatvora i tvrde stolice, pa to onda povećava pritisak na vene zdjelice.

Rast djeteta i maternice dodatno pojačava pritisak na vene zdjelice i venu cavu.  Hemoroidi se, međutim, ne moraju pojaviti kod svake žene, a ako se jave, to je obično negdje koncem drugog i posebno tijekom trećeg tromjesečja.

Najčešće je nelagoda tijekom stolice, osjećaj pritiska, svrbež, ali i krvarenje. Tip tegoba individualan je kao i okolnosti koje te tegobe olakšavaju ili pogoršavaju. Hemoroidi su najčešći kod tzv. „vezivnih slabića“; osoba koje su sklone spuštenim stopalima, skoliozi, proširenim venama i sl.

Najvažnije je ukloniti srah kod trudnice da bi hemoroidi mogli biti u kakvoj svezi s nepovoljnim ishodom trudnoće ili dugoročnim zdravljem za dijete i nju. Hemoroidi neće poremetiti trudnoću i nisu ni u kom slučaju opasnost za dijete.

 

Postupak kod hemoroida u trudnoći

U mjere za sprečavanje nastanka i ublažavanje tegoba, liječenje hemoroida može biti konzervativno ili operacijsko.

U trudnoći operacijsko liječenje obično nije potrebno. Tijekom mojih desetljeća rada s trudnicama i tisuća žena s hemoroidima u trudnoći, ni jednu nismo morali poslati na operaciju. Liječenje je, dakle, konzervativno i sastoji se od brojnih preventivnih postupaka i samog liječenja.

   

1. Preventivni postupci

    • Promjena načina prehrane i regulacije stolice ( u tu svrhu u prehranu se mogu uključiti tvari bogate vlaknima, npr. psilium ljuskice)
    • Upute kako izbjeći pretjeran porast na tjelesnoj težini
    • Unos najmanje 2 l vode dnevno
    • Pravilna higijena i izbjegavanje iritirajućih sapuna i drugih kozmetičkih preparata, nošenje dovoljno prostrane odjeće. Koristiti rublje od prirodnih materijala (pamuk) i predloške od pamuka i bez dodane kemije
    • Treba biti fizički aktivna i dovoljno hodati jer se tim putem regulira probava i izbjegava zatvor

  

  2. Liječenje

    • Kreme s dodanim lokalnim anestetikom ili bez njega
    • Čepići istog sastava koji se uvode u rektum

Neophodno je kremu i čepiće uzimati zajedno jer su hemoroidi kod trudnica obično kombinirani, postoje vanjski i unutrašnji istodobno.
Uz konvencionalne preparate preporučuju se i brojni neopasni i individualizirani homeopatski tretmani. Pravo sredstvo izabire se sukladno specifičnostima osobe i tegoba koje ima.

 

Hemoroidi nakon poroda

Problemi s hemoroidima smanjuju se nakon poroda i obično nestaju s prolaskom babinja. U žena koje su u trudnoću ušle s postojećim hemoroidima obično će problem postojati i dalje. Potrebno ih je uputiti specijalisti proktologu s kojim će raspraviti sve okolnosti problema i odabrati liječenje prema težini problema i osobnim preferencijama.