Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Glavobolja u trudnoći

Glavobolja u trudnoći
Valeriya Anufriyeva / Shutterstock

Glavobolja u trudnoći najčešće je nastavak epizoda migrenoznih glavobolja ili je popratni simptom nekih drugih bolesti koje su postojale prije trudnoće (npr. kronična upala sinusa, srednjeg uha, zubi i sl.).

Glavobolja u trudnoći najčešće je nastavak epizoda migrenoznih glavobolja ili je popratni simptom nekih drugih bolesti koje su postojale prije trudnoće (npr. kronična upala sinusa, srednjeg uha, zubi i sl.). Ove glavobolje zovemo primarne glavobolje.

Nerijetko, posebno ako trudnica ranije nije imala migrene, glavobolja može biti prvi znak neke druge ozbiljne bolesti. To su sekundarne glavobolje. Najčešće glavobolja prati cerebrovaskularni inzult, trombozu moždanih vena, subarahnoidalno krvarenje, intrakranijske tumore, eklampsiju i preeklampsiju, javlja se uz idiopatsku intrakranijsku hipertenziju i sindrom reverzibilne intrakranijske vazokonstrikcije. 

Migrena koja je postojala prije trudnoće može biti shvaćena rizikom za neke druge komplikacije s krvožiljem u trudnoći.
Iznenadna pak pojava glavobolje kod žene koja ih ranije nije imala može biti prvi znak neke od ozbiljnih bolesti i njih uvijek valja isključiti i to žurnom dijagnostičkom obradom: slikovnom dijagnostikom intrakranijskih struktura, procjenom protoka kroz krvne žile mozga i vrata, pregledom očne pozadine i lumbalnom punkcijom.

Treba imati na umu da promjena osobitosti „kvalitete“ glavobolje, lokalizacije ili jačine glavobolje uvijek može ukazivati na novu, ozbiljnu patologiju i u žena koje od ranije pate od migrena ili glavobolja zbog drugog poznatog uzroka.

Liječenje bi uvijek trebalo biti ponajprije nefarmakološko, ako je to moguće, posebno tijekom prvih tjedana trudnoće. Izbjegavanje kemijskih supstanci, posebno neprovjerenih u trudnica, oduvijek je poznato pravilo i preporuka postupanja. Međutim, ako zbog stalnih glavobolja trudnica ima problema sa spavanjem, prehranom i uopće normalnim funkcioniranjem, može se ordinirati neki od lijekova koji su dovoljno dugo u uporabi i čije se nepovoljno djelovanje na trudnoću može isključiti ili dati neki drugi lijek uz pažljivu procjenu odnosa koristi i rizika.

 

Primarne glavobolje: migrene i tzv „tenzijske glavobolje“

U trudnoći nerijetko mijenjaju osobitosti; npr. pojava aure koja prije trudnoće nije postojala, ili njen izostanak u trudnoći, a ranije je u pravilu najavljivala nastup bola. Tipična migrena može se u trudnoći manifestirati prvi put u životu. Uobičajeno je, posebno u prve trudnoće, da su migrene rjeđe i slabije u trudnoći. Kod idućih pak trudnoća, nerijetko su češće i jače.

Tenzijske glavobolje ne povezuju se s poremetnjama tijeka i ishoda trudnoće.

 

Sekundarne glavobolje

Sekundarne glavobolje prate komplikacije vezane ili nevezane za trudnoću: najčešće su vezane uz hipertenzivne komplikacije tipične za trudnoću (preeklampsija, eklampsija), reverzibilne vazokonstrikcije i akutne hipertenzivne atake. 

Pojava glavobolje ili promjena način kako se glavobolja javlja ili osjeća može pak biti znakom ozbiljnih intrakranijskih krvožilnih komplikacija ili tumora.

Posebno opasni znakovi, oni koji mogu uputiti na komplikaciju su

  •     Glavobolja koja se naglo pogoršava
  •     Novi tip bola
  •     Bol koji se mijenja s promjenom položaja
  •     Bol koja probudi trudnicu
  •     Bol koja se javlja uz kašalj, napor, smijeh
  •     Glavobolja u žene s trombofilijom visokog rizika, uz neurološke simptome, uz traumu, temperaturu, epi atake, poznati malignom, bolest hipofize, infekciju, ranije poznatu hipertenziju ili nakon povratka s putovanja…..

U svih žena kod kojih se glavobolja javi po prvi put tijekom trudnoće, posebno uz gore navedene znakove, obrada mora biti promptna i ozbiljna.

Po postavljenoj dijagnozi osnovna bolest se liječi po preporukama i specifičnostima za svaku bolest. Glavobolje pak bez poznatog i otkrivenog uzroka trebaju biti kontrolirane dostupnim nefarmakološkim sredstvima.

Brojni su dostupni lijekovi kojima se glavobolja može kontrolirati, ali zbog nuspojava i moguće teratogenosti ili nepovoljnog djelovanja na dijete ili trudnoću, nisu dopuštenu trudnoći, posebno u početnoj trudnoći. Premda ni jedan od navedenih lijekova nije potpuno siguran, u trudnica je dopušten aspirin (niske doze do 100 mg), paracetamol (500 mg), metoklopramid (10 mg), kafein (niske doze), tramadol (50 mg), neki nesteroidni antiupalni lijekovi kao što je ibuprofen, naproksen i diklofenak i to u drugom trimestru.

Među antihipertenzivima, posebno u profilaksi migrene, dopušteni su blokatori beta receptora:metoprolol i propranolol, uz prekid u trećem trimestru, lizinopril i verapamil. U nas još uvijek najčešće dajemo metildopu i nismo uočili ozbiljnih nuspojava ili posljedica za dijete. U profilaksi migrene može se koristiti i amitriptilin.