Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Žgaravica tijekom trudnoće

Žgaravica tijekom trudnoće
Natalia Deriabina / Shutterstock

Zašto se pojavljuje ova dosadna pojava tijekom trudnoće i kako postupati s njom te kako je sprječavati…

Zašto žgaravica tijekom trudnoće?

Žgaravica je pojava kada se želučana kiselina ne zadržava u želucu nego se podiže do jednjaka ili ezofagusa. Žgaravica je vrlo česta u trudnoći zbog progesterona, glavnog hormona u trudnoći koji usporava probavu a to zajedno s pritiskom koji vrši beba povećava mogućnost da se želučana kiselina penje prema gore u jednjak i uzrokuje neugodnu žgaravicu. .

Koji su znaci žgaravice u trudnoći?

Najuobičajeniji znak je osjećaj žarenja i pečenja u vašem grlu ili gornjem dijelu prsišta. Možete osjetiti i lagani osjet za povraćanje tj. nauzeju (morska bolest, mučnina). Podrigivanje i povrat želučanog sadržaja također može biti znak žgaravice.

Postoje li neki testovi za žgaravicu?

U većini slučajeva žgaravica tijekom trudnoće se obično potvrdi po simptomima koje smo opisali, ali ako vam taj problem ostane i nakon trudnoće vaš će vas liječnik uputiti na dodatne pretrage uključujući gornju endoskopiju tj. pregled jednjaka, pretraga kojom se izravno može vidjeti unutrašnjost jednjaka i samim time otkriti uzrok žgaravice.

Koliko je žgaravica česta tijekom trudnoće?

Žgaravica je vrlo česta pojava u trudnica. U prosijeku, svaka druga trudnica pati od ove ne baš ugodne pojave.

Kako sam dobila žgaravicu tijekom trudnoće?

Zato što je vaša probava sada usporena i vaša beba zauzima dosta prostora u vašoj utrobi što dovodi do toga da organi imaju manje prostora, pa tako i vaš želudac iz tog razloga želučana kiselina odlazi gore u jednjak i dovodi do žgaravice.

Utječe li žgaravica na moju bebu?

Ova neugodna pojava nema nikakve posljedice za vašu bebu, ali zato vama može pogtovo u većem stupnju trudnoće uzrokovati muke, pogotovo navečer kad legnete možete osjetiti neugodne simptome žgaravice.

Kako si pomoći smanjiti žgaravicu?

Izbjegavanje masne i začinjene hrane može pomoći kod sprječavanja žgaravice, posebno prije spavanja jer dok ste u ležećem položaju vaš želudac je u takvom položaju da se želučane kiseline lakše izliju i izazovu žgaravicu. Važno je da unosite dovoljnu količinu tekućine i jedete češće, ali manje obroke. Vodite evidenciju koja hrana vam izaziva žgaravicu i izbjegavajte ju.