Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što se sve događa u zadnja četiri tjedna trudnoće?

Što se sve događa u zadnja četiri tjedna trudnoće?
4 PM production / Shutterstock

Spuštanje bebe je proces u kojem se bebina glava spušta u zdjelicu kako bi se pripremila za prolazak kroz vaginalni kanal tijekom porođaja.

Za mnoge žene, ovo spuštanje može donijeti olakšanje jer se smanjuje pritisak na dijafragmu, što dovodi do lakšeg disanja i rješava probleme poput žgaravice koji su bili prisutni tijekom trudnoće.

Međutim, spuštanje bebe također može uzrokovati nove neugodnosti i bolove. Zdjelične kosti se šire kako bi se stvorio dovoljan prostor za prolazak bebe, ali to također može utjecati na druge zglobove u tijelu. Neki žene mogu osjetiti bolove u ručnim zglobovima, skočnim zglobovima, koljenima, ramenima, laktovima i kukovima. Ovi simptomi su normalni i obično su privremeni.

Važno je napomenuti da neke žene možda ne primijete značajne promjene povezane sa spuštanjem bebe. To može biti slučaj ako je beba već nisko u zdjelici ili ako nisu imale posebne probleme s disanjem ili žgaravicom tijekom trudnoće. Stoga je najpouzdaniji način potvrde spuštanja bebe posjet liječniku koji može obaviti vaginalni pregled i provjeriti položaj glave u zdjelici.

Iako je spuštanje bebe znak da se porođaj približava, točno vrijeme početka porođaja još uvijek nije moguće predvidjeti s potpunom sigurnošću. Tijelo ima složen mehanizam koji pokreće porođaj, ali znanstvenici još uvijek nisu potpuno shvatili sve detalje tog procesa. Stoga, iako se spuštanje bebe smatra jednim od znakova da će porođaj uskoro početi, svaka trudnoća je jedinstvena, pa je teško dati precizne prognoze o vremenu porođaja.

Pored spuštanja bebe u zdjelicu, postoji nekoliko drugih simptoma i znakova koji mogu ukazivati na to da se porod približava. Među njima su:

 

Grčevi

Kontrakcije maternice postaju sve češće, dulje i jače kako se porođaj bliži. Možete primijetiti osjećaj pritiska ili stezanja u donjem dijelu trbuha, s povremenim bolnim kontrakcijama. Kontrakcije će se vjerojatno postupno povećavati u učestalosti i intenzitetu.

 

Gubitak sluznog čepa

Sluzni čep je gusta sluzava tvar koja je blokirala cerviks tijekom trudnoće kako bi se spriječio ulazak bakterija u maternicu. Nekoliko dana ili tjedana prije porođaja, možete primijetiti gubitak sluznog čepa kao smeđe ili ružičaste sluzi koja može biti prožeta krvlju. To može biti znak da se cerviks priprema za otvaranje.

   

Ruptura vodenjaka

Ruptura amnionske vrećice koja sadrži plodnu vodu može biti jasan znak da se porođaj približava. Može se dogoditi kao iznenadno prskanje vode ili kao sporiji gubitak tekućine. Ako primijetite curenje iz vagine, trebali biste odmah obavijestiti svog liječnika.

   

Nestabilnost raspoloženja

Hormonalne promjene tijekom završnih tjedana trudnoće mogu dovesti do promjena u raspoloženju. Osjećaji tjeskobe, nemira, uzbuđenja i promjene raspoloženja česte su kod žena koje se približavaju porođaju.

 

Pojačano uriniranje

Kako se beba spušta niže u zdjelicu, to može vršiti pritisak na mjehur, što može rezultirati češćim nagonom za mokrenjem.

 

Promjene cerviksa

Tijekom približavanja porođaja, cerviks se počinje mijenjati kako bi se pripremio za otvaranje. Može se postepeno omekšati, skratiti i otvarati, a ove promjene mogu biti primijećene tijekom pregleda liječnika.

Važno je napomenuti da je svaka trudnoća jedinstvena i da simptomi i znakovi mogu varirati kod svake žene. Ako imate bilo kakve sumnje obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.