Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što očekivati nakon dilatacije i evakuacije ili kiretaže

Što očekivati nakon dilatacije i evakuacije ili kiretaže
Cloki

Sve što trebate znati o dilataciji i evakuaciji ili kiretaži.

Ukoliko ćete biti podvrgnuti jednom od ovih zahvata trebate znati da će to biti obavljeno u bolnici ili nekom drugom kirurškom centru i ukoliko nemate nekih komplikacija najvjerojatnije da ćete bolnicu napustiti još istog dana. Vaš liječnik će vam preporučiti neko sredstvo protiv bolova iako će većina žena dobiti i opću anesteziju i tijekom zahvata neće osjetiti ništa. Razgovarajte sa svojim liječnikom što je najbolje od toga za vas. Ako odlučite da tijekom operativnog zahvata ostanete budni možda ćete osjetiti manju nelagodu i laganu bol ali to je normalno. Budite samo mirni i opušteni što više možete i sve će proći u najboljem redu.

Dilatacija i kiretaža

Dilatacija i kiretaža se obično rade tijekom prvog tromjesečja vaše trudnoće nakon spontanog gubitka bebe. Liječnik će vam prvo proširiti cerviks da bi se tkivo moglo odvojiti od maternice a tada može odstraniti na dva načina: ili zaobljenom kiretom ili kiretom na bazi usisne snage koja djeluje kao vakuum.

Dilatacija i evakuacija

Dilatacija i evakuacija se obično rade tijekom drugog tromjesečja. Postupak je sličan kiretaži ali se tu koristi vakuum ekstraktor ili aspirator i još neki drugi instrumenti poput forcepsa ili kliješta da bi se u potpunosti odstranio sadržaj maternice. Budući da se taj zahvat izvodi u višem stadiju trudnoće, samim time je kompliciraniji i može potrajati i malo duže (i do 30-ak minuta).

Ovdje je nekoliko savjeta kojih ćete se pridržavati nakon ovih operativnih zahvata:

  • Opustite se! Svakako da nećete biti u mogućnosti sami se odvesti kući stoga zamolite vašeg partnera ili nekog bližeg da dođe po vas. Ne samo da vas odveze kući već da vam pruži i moralnu i emocionalnu podršku. Nakon 24 sata možete početi s aktivnostima koje vas neće zamarati i nakon nekoliko dana bit ćete opet u svojoj dobroj formi.
  • Vaš liječnik će vam prepisati određenu dozu antibiotika i možete uzeti nešto protiv bolova. Ukoliko ćete osjetiti neku grčevitu bol pa čak i ako osjetite jaku grčevitu bol u prva 24 sata nakon zahvata, nemojte paničariti i bojati se jer je to normalna pojava nakon takvog zahvata. Takvo bolno stanje može potrajati i do 2 tjedna!
  • Koristite uloške a ne tampone ukoliko imate bilo kakvo krvarenje, koje može isto tako potrajati do 2 tjedna nakon zahvata.
  • Suzdržavajte se od seksualnih odnosa ili ispiranja vagine barem tijekom iduća 2 tjedna, jer sjetite se, ipak ste imali operaciju na tom području!