Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Što je to amniocenteza?

Što je to amniocenteza?
Reflekta

Ima nekoliko razloga zbog kojih se trudnice podvrgavaju ovoj pretrazi i nije svejedno kada se ona obavlja.

Amniocenteza je operacijski pregled  kojim se iglom ulazi do plodne vode. Budući da igla pri pregledu prolazi kroz plodnu vodu amnion i korion, dakle to podrazumijeva probijanje kože, potkožnog tkiva, mišića trbušne stijenke, potrbušnice i maternice.Pritom se pazi da, iako su igle tanke i iznimno oštre da ne dođe do oštećenja tkiva.


Reflekta/Shutterstock.com

Da bi se izbjegla bilo kakva povreda ploda danas se amniocenteza radi isključivo pod ultrazvučnom kontrolom koja omogućuje da se vide sva spomenuta tkiva, položaj djeteta, posteljica, pupkovina i na taj način se iglom može ući u takozvani slobodni džep plodne vode.

Ranom amniocentezom se u razdoblju od 15 i 18 tjedna trudnoće mogu pronaći eventualne kromosomske nepravilnosti ploda i bolesti. Kasnija amniocenteza izvodi se u trećem tromjesečju između 24 i 42 tjedna trudnoće i pregledava se plodna voda.

Najčešće se izvodi rana amniocenteza, a cilj joj je pregled djetetovih kromosoma da bi se dobio uvid u izgled i broj svih kromosoma. Nalaz iz tog razdoblja mora biti gotov do 22 tjedna trudnoće koji je ujedno i zakonski rok za dozvoljeni prekid trudnoće. Dokazano je da one trudnice koje imaju više od 35 godina u njihovim trudnoćama veća je vjerojatnost kromosomskih poremećaja i tada je najčešća trisomija 21 ili Down sindrom, ali se može javiti i trisomija 18 tj Edwardsov sindrom, trisomija 13 ili Patauov sindrom, te monosomija -x ili Turnerov sindrom, što znači da su tromosomije bolesti koje podrazumijevaju jedan kromosom viška u određenom paru kromosoma.

Što je trudnica starija rizici su povećani tako da u trudnica u dobi od 25godina šanse da se rodi dijete s trisomijom su 1:2500 tj. oko 0,04% dok je za trudnicu od 35 godina taj rizik 1:250 ili 0,4% što je već 10 puta veći rizik, a što se veže uz starost jajne stanice jer sve stanice koje žena nosi u sebi stare su upravo koliko i ona sama i zato je u starijim jajnim stanicama proces poremećaja broja i izgleda kromosoma vjerojatniji nego u mlađoj dobi.

Radi toga se provodi amniocenteza da bi se pravovremeno moglo uočiti bilo kakvo odstupanje u razvoju ploda. Stoga  će liječnik potanko izložiti medicinske i etičke razloge „za“ i „protiv“ amniocenteze, a na trudnici je da odluči hoće li se podvrgnuti tom zahvatu ili ne.