Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Simptomi trudnoće ili PMS

Simptomi trudnoće ili PMS
Wavebreakmedia ltd

Neki simptomi trudnoće mogu nas ponekad zavarati i 'uvjeriti' nas da se radi o PMS-u međutim, realnost je ipak drugačija. Radi se o ranim simptomima trudnoće...

Ponekad trudnoća i predmensrualni sindrom mogu imati iste simptome što za ženu može biti zbunjujuće.U mnogim slučajevima znaci trudnoće pojavljuju se i prije zakašnjele menstruacije i u tom vremenu, iščekujući menstruaciju, žena ih može vrlo lako zamijeniti za prve promjene i rane znake trudnoće. Neobične pojave u PMS kao i one koje se mogu pojaviti puno ranije, može u ženi izazvati sumnju u trudnoću ili ne. To se događa zbog toga što se slični hormoni izmjenjuju kao u trudnoći tako i prije menstruacije.

Osjećaj slabosti i glavobolja

Stanje umora ili iscrpljenosti je uvijek izazvano povećanom razinom progesterona tijekom rane trudnoće. Počinju se javljati osjećaj slabosti i glavobolja. Neki znanstvenici smatraju da se to događa zbog povećanog obujma krvi u trudnoći a to je onda razlogom niskog krvnog tlaka jer srce treba pumpati veću količinu krvi u tom vremenu. Glavni razlog glavobolje je povećana cirkulacija krvi. Tijekom PMSa neke žene osjećaju glavobolju zbog hormonskih promjena i zato je dosta teško razlikovati što je PMS a što trudnoća, tako da žena može imati istovremeno i glavobolju i slabost odmah prvi tjedan nakon začeća.

Promjene u dojkama

Osjetljivost u dojkama kao i njihovo povećanje i nadutost smatraju se simptomima i rane trudnoće kao i PMS pojave. Ako ženi izostane mjesečnica povećanje dojki je izraženije i one su osjetljivije što može ukazivati na ranu trudnoću. To se događa zbog toga što se razina hormona povećava 2 tjedna nakon začeća. Ukoliko žena ne uočava PMS simptome tijekom mjesečnice kao što su nabrekle dojke ona i ne pomišlja na trudnoću kao uzrokom ove pojave.

Mrlje i lagano krvavljenje

PMS se pojavljuje prije nego što se unutrašnjost maternice ne pripremi za prihvat oplođenog jajašca na stjenku maternice. Ponekad žene mogu dobiti lagano mrljasto krvarenje ili grčeve kada se oplođeno jajašce prihvati za stjenku maternice i to se uvijek događa 12 dana nakon začeća. To se zove implantacijsko krvarenje i sve ga žene ne osjete kao simptomom trudnoće. Grčevi tijekom mjesečnice kao i mrlje pripisuju se unutrašnjem sloju maternice koja je bila pripremljena za prihvat oplođenog jajašca tijekom trudnoće i unutrašnji sloj uterusa će ostati i prihvatiti jajašce i pomoći će u njegovom zadržavanju unutra maternice.