Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Savjeti za dobar san tijekom trudnoće

Savjeti za dobar san tijekom trudnoće
Dmitry Melnikov

Gotovo svaka trudnica ima bol u leđima, međutim, ta se bol ublažuje kvalitetnim snom. No, što ako nemate kvalitetan san? Riješenje vaših problema leži u krevetu... mijenjajte ga!

Mnoge žene žale se na bolove u leđima i uzimaju to zdravo za gotovo. Prema raznim istraživanjima gotovo 69% trudnica priznaje da imaju bolove u donjem dijelu leđa ali samo njih 28% ne poduzima ništa u svezi tog problema. I tako većina njih trpi bolove. Nedavna istraživanja u Americi pokazala su da 80 posto trudnica s bolovima u leđima spava manje od 4 sata noću.

Dobar san je neophodan za zdravlje i kondiciju tijekom trudnoće i malo sna ili njegovo prekidanje ne dozvoljava trudnom tijelu da se odmori i obnovi. Da bi naše tijelo bilo u najzdravijoj formi treba nam ujednačena prehrana, vježbanje i okrepljujući san. Zbog toga bi dobar madrac bio idealna odluka za majčin dobar san. Ljudi su različite građe i veličine i imaju svoje određene navike što se tiče ugođaja i odmora a to još više dolazi do izražaja u trudnoći jer se vaše tijelo tada stalno mijenja.

Kako izabrati krevet po mjeri trudnice?

  • Istražite ponude prije nego se odlučite za kupnju. Budući da provodite 1 trećinu života ležeći dobar izbor ovisi o tome kako i od čega je ležaj napravljen i što je vašem tijelu potrebito za vrijeme i poslije trudnoće. Provjeravajući krevet trebat će vam najmanje 10 minuta za provjeru svakog modela. Zatvorite oči i usredotočite vašu pažnju na svaki pritisak koje će vaše tijelo osjetiti tijekom isprobavanja ležaja i to od glave sve do nožnih prstiju a naročito pripazite na leđnu zaobljenost.
  • Vaš krevet mora imati mogućnost ravnomjerne distribucije težine. Krevet mora 'prepoznati' da je raspoređenost težine u tijelu malo izvan 'balansa'. Kako će se vaše proporcije mijenjati tijekom trudnoće, trebao bi imati neki mehanizam po kojem bi mogao ravnomjerno rasporediti težinu te tako dati pravilan otpor vašem tijelu.
  • Vaš krevet vam mora pružiti pravilnu podršku podređenu samo vašem tijelu. Vaš osjećaj na ležaju je vrlo važan ali to je samo jedan dio odgovora za vaš dobar noćni odmor. Ne kupujte krevet samo radi kreveta i jer se osjećate u njemu ugodno već u obzir uzmite i činjenicu koliko će vam taj krevet dati podrške i stabilnosti.
  • Vaš krevet ne smije ometati san vašeg partnera. Odaberite krevet koji će dati vama i vašem partneru dovoljno osobnog ugođaja i stabilnosti jer nema kreveta jedne jedinstvene veličine čak ni u odabiru madraca. Oni modeli koji su napravljeni za različita tijela sigurno će pridonijeti boljem noćnom odmoru za svaku osobu ponaosob. Krevet mora voditi brigu i o vašem mijenjanju položaja tijekom spavanja.
  • Vaš krevet ne smije imati točke pritiska već mora minimalizirati ili eliminirati svaki jači pritisak na tijelu, naročito područje oko kukova i ramena i omogućiti dovoljnu stabilnost u donjem dijelu leđa da bi se ojačala pozicija kralježnice koja jako trpi tijekom trudnoće.
  • Vaš krevet trebao bi vam trajati tijekom trudnoće ali i idućih deset godina ili više obzirom da će se i vaše tijelo nastaviti polako mijenjati. Dakle trebao bi trajati dobrih 10 godina jer uistinu dobar krevet  je onaj koji vam je bio i u trudnoći dobar a i ubuduće bi to trebao biti.