Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

"Rekao je ŠTO u rađaonici?!"

"Rekao je ŠTO u rađaonici?!"
Gorodenkoff / Shutterstock

Dragi budući tate, znamo da ste prestrašeni od same pomisli na rađaonu (iako to vjerojatno nikada nećete priznati), ali iskreno, vaša vas supruga treba u tom trenutku da joj budete potpora (ne moramo niti spomenuti da će u toj 'sobi' biti i prvi susret vaše bebe i vas).

Ono što je najbitnije je da budete sabrani i da budete podrška. Znamo da savjeta na temu "tata u rađaoni" ima u jako puno, to se više mogu shvatiti kao sugestije što bi budući tate trebali raditi u rađaoni, i kako bi se trebali ponašati. Ali što je s pravim ispovijestima, pravih tata? Donosimo vam nekoliko ispovijesti tata koji su prisustvovali porodu:

Bol u leđima
Diego Cervo / Shutterstock.com

Kaže tata: "Ona se nije požalila niti jednom a ja sam bio opterećen s bolom u leđima koja je bila uzrokovana mojim pogrbljenim stavom. Sada se osjećam kao slabić..."

Savjet #1: U rađaoni se nikada ne žalite na vašu bol!

Zašto? Velika je vjerojatnost da vaša supruga leži i tiska satima, i pita se kada će bol početi popuštati, kad će epiduralna početi djelovati, i ono najbitnije, kada će sve završiti i kada će zagrliti svoju bebu. Sada nikako nije vrijeme da se požalite na neku vašu bol; na bolove u leđima (od stajanja); na bolove u ruci (jer ste jučer istegnuli mišić); ili bilo koju drugu vrstu 'isprike' da vas boli. Budite svjesni da nju sigurno boli više i zato je morate bodriti i biti tu za nju, uz nju! Ako vas i uštipne jače, ako vas počupa za kosu, istrpite! Znajte da je to sve iz ljubavi...
 

Kaže tata: "Da vidim tog liječnika koji će mi ispljuskati dijete!"

Savjet #2: Budite oprezni s humorom!

Zašto? Svi znamo da beba, čim se rodi - dobije svoje prve 'batine' - dobije po guzi malo da proplače... E sad, iako vaša supruga zna kakav je vaš smisao za humor, osoblje bolnice to ne mora nužno znati - i može biti čak i šokirano vašim izjavama. Ne želite valjda da vam netko od osoblja pozove socijalnu skrb već prvi dan?! Ukoliko vas nitko ne moli da ispričate vic ili šalu, odgodite ih za neko drugo, prikladnije vrijeme.
 

Kaže tata: "Ako vaša supruga mora ići na carski rez i ako vam osoblje kaže da ne gledate preko paravana, onda ih poslušajte - ne gledajte preko paravana. Ja ih nisam poslušao i zamalo se onesvijestio."

Savjet #3: Pazite kuda hodate!

Zašto? Postoje tate koji od samog početka žele biti prisutni u rađaoni, ali postoje i oni koji od samog početka to odbijaju pa na kraju ipak pristanu. Međutim, svi su tamo nervozni - i mame i tate. Samo što tate ne boli ništa pa stignu razmišljati o glupostima koje ih čine još nervoznijima :) Jednom se paru dogodilo da je liječnik slučajno srušio sterilne instrumente na pod i suprug se samoinicijativno ponudio pokupiti ih s poda. Prvo je zapeo za kabel nadzornog instrumenta, zatim je pokupio sve instrumente s poda i vratio ih na sterilni stol. U tom su trenutku svi povikali na njega da ne čini to, ali on tada od nervoze nije niti shvatio zašto svi viču na njega.

Prvi zagrljaj s bebom
"Prvi zagrljaj" (flickr, Raphael Goetter)

Kaže tata: "Nakon što je liječnik porodio posteljicu, u šoku sam rekao supruzi: «Izgleda kao da si porodila trbuh»"

Savjet #4: Zadržite čuđenje za sebe!

Zašto? Vjerujemo da će većina nas ostati iznenađena s mnogim stvarima vezanim uz rođenje bebe, ali, u rađaoni, a i kasnije, svim tim iznenađenjima se treba samo diviti! Jedan je suprug bio iznenađen količinom plodne vode koja je izlazila da je dao komentar da je mogao napuniti cijelu bačvu. Hmm... ako to i je jest tako, zar nije to za diviti se tome?! Vaša je zadaća tu da budete podrška vašoj partnerici - sve preko 'Draga, to si odlično odradila' je najvjerojatnije previše... Zato za kraj našim supruzima imamo za poručiti samo ovo: "Imate pravo na šutnju! Sve što kažete, moći će se upotrijebiti protiv vas..." :)