Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Priprema za drugu bebu

Priprema za drugu bebu
Losevsky Pavel

Vaš prvorođenac donio je u vaš život ogromnu količinu ljubavi i sreće a sada očekujete i drugu bebu...

Iako ste prošli i trudnoću i porođaj sada više pažnje poklanjate odgovornosti i značenju nove trudnoće i sve pripreme koje ona nosi sa sobom. Prije svega trebate pomoći starijem djetetu, što očekujete od njega i pripremiti ga za sve promjene koje će donijeti idući događaj. Ipak vodeći brigu o dvoje djece može u početku biti jako zahtjevno za vas, vaše će vrijeme biti ograničeno i imati ćete više poslova. Vrijeme spavanja i hranjenja mnogo će utjecti i ovisit će o dobi vašeg djeteta, zato prije nego dođe prinova morate se dobro organizirati.

Nemojte se iznenaditi činjenicom da ćete u drugoj trudnoći biti više umorniji nego tijekom prve jer za voditi brigu za starije dijete treba vam dosta energije. Prvih 6-8 tjedana nakon porođaja mogu biti jako zahtjevni jer će vaš glavni posao biti briga oko nove bebe, hranjenje, spavanje a istovremeno to isto morate uskladiti sa potrebama starijeg djeteta i promjenu njegova raspoloženja i emocija.

Postoje i neke pozitivne promjene rođenjem i brigom oko drugog djeteta. Potrebni su vam samopouzdanje u vaše sposobnosti, znanje i iskustvo, nešto što se možda razlikuje od prvog djeteta kao što su dojenje, mijenjanje pelena, briga i njega tijekom bolesti što će svakako biti manje napornije nego kod prvog djeteta. Upamtite da, ako vi i vaš partner sada manje provodite vremena zajedno, izađite ponekad van kad se malo oslobodite i zađete u rutinu.