Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Pretrage u trudnoći

Pretrage u trudnoći
wavebreakmedia ltd / Shutterstock.com

Pozitivnim testom većina trudnica odlazi i ginekologu kako bi i ultrazvučno potvrdili svoju trudnoću. Tijekom trudnoće trudnica obavlja cijeli niz pretraga. Neke su redovite i obavljaju se pri svakom posjetu ginekologu, dok druge, samo u određenim trenutcima.

Svaka trudnica svoje preglede najčešće započinje kućnim testom na trudnoću. Pozitivnim testom većina trudnica odlazi i ginekologu kako bi i ultrazvučno potvrdili svoju trudnoću. Tijekom trudnoće trudnica obavlja cijeli niz pretraga. Neke su redovite i obavljaju se pri svakom posjetu ginekologu, dok druge, samo u određenim trenutcima.

Prvi preged

Kod prvog se pregleda utvrđuje trudnoća i njezino točno trajanje. Na tom se pregledu osim klasičnog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda obalja i PAPA test. Uz to se trudnici daju preporuke za nužne vitaminske nadopune tijekom trudnoće i neke druge nužne laboratorijske pretrage. Tijekom prvih dvanaest tjedana trudnoće, trudnicama se preporuča od vitaminskih nadopuna uzimati samo folnu kiselinu (od 400 do 800 µg dnevno) dok se kasnije preporuča uzimati kompletnu vitaminsko-mineralnu formulu (osim ukoliko tijekom prethodne trudnoće dijagnosticirana neka od komplikacija zatvaranja neuralne cijevi).

Ostali pregledi

Trudnicama koje prije trudnoće nisu odradile briseve vrata maternice, između 12. i 16. tjedna trudnoće zbog otkrivanja uzročnika koji mogu dovesti do gubitka bebe preporuča se obavljanje brisa vrata maternice na klamidiju.Trudnica na svoj drugi pregled obično ide između 11. i 14. tjedna trudnoće, a najidealnije u 12. tjednu trudnoće. Na ovom se pregledu radi kombinirani probir (kombinirani praćenje i otkrivanje ultrazvučnih biljega) i to, maksilarna jezgra, nosna kost, nuhalni nabor, doplerski protok u ductusu venosusu i trikuspidalna regurgitacija (određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG). Pomoću rezultata kombiniranog probira i starosnom dobi trudnice moguće je individualizirano odrediti procjenu rizika kromosomopatije (niski, srednji i visoki rizik) s točnošću od 90% do 95%.

Ukoliko trudnica tijekom prvog tromjesječja ne stigne obaviti kombinirani probir, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testovia i u drugom tromjesečju, s time da je njihova preciznost procjene rizika od Downovog sindroma daleko manje od testova iz prvog tromjesečja. Biokemijski testovi drugog tromjesječja obuhvaćaju tripleruplet i quadruplet test. Kombinacija testova iz prvog i drugog tromjesečja čine sekvencijski probir (rezultat testa se trudnici priopćava nakon svakog učinjenog testa) ili integrirani probir (rezultat testa se trudnici priopćava nakon integracije rezultata u drugom tromjesječju).

Po potrebi se zbog prisustva rizičnih čimbenika trudnoće, u 20. tjednu trudnoće radi test opterećenja šećerom (OGTT), a između 20. i 24. tjedna radi se i 3D anomaly scan - 3D ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne abnormalnosti fetusa.

Ulaskom trudnice u 28. tjedan trudnoće ponavljaju se laboratorijske pretrage, dok se između 35. i 37. tjedna preporuča obaviti bris rodnice i perineuma na ß-hemolitički strptokok. Ova bakerija može tijekom poroda prijeći na novorođenče i tako dovesti do rane forme novorođenačke sepse. Otkrivanjem ove bakterije trudnica kreće s tretmanom liječenja antibioticima.

Kod svakog se pregleda trudnica izvaže, mjeri joj se krvni tlak i trakom joj se provjerava urin. S 35. tjedana trudnoće trudnici se radi prvi CTG zapis te se razmatraju osobni rizici za porod. Do 28. tjedna trudnoće trudnica odlazi na preglede svakih 4 tjedna. Od 28. do 36. tjedna trudnoće trudnica odlazi na preglede svaka tri tjedna a od 36. do 38. tjedna trudnoće pregledi su svakih dva tjedna. Ulaskom u 38. tjedan trudnoće, trudnica odlazi na pregled svakih tjedan dana. Zadnja se dva pregleda obično trebaju obaviti u bolnicama u kojoj bi trudnica trebala roditi.