Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prosječna tjelesna težina tijekom trudnoće

Prosječna tjelesna težina tijekom trudnoće
Lana K

Tijekom trudnoće je normalno da dobijete na težini, ali nemojte pretjerivati. Kada čujete izraz: „sad moraš jesti za dvoje“, nemojte ga doslovno shvatiti.

U svoju prehranu u prosjeku trebate dodati oko 300 kalorija. Tijekom drugog tromjesečja ta će se brojka popeti na 340 kalorija, dok tijekom zadnjeg tromjesečja unos kalorija će biti veći od 450.

Težina u trudnoći
Valeriy Velikov_shutterstock/Shutterstock.com

Stoga se postavlja pitanje koliko ćete zaista dobiti kilograma tijekom trudnoće. Ako ste normalne težine i vaš indeks tjelesne mase je između 18.5 i 24.9, tada žena u prosjeku dobije 11 do 15 kilograma. Ako ste izrazito mršavi, vaš indeks tjelesne mase ne prelazi 18.5, prosječno ćete dobiti 14 do 18 kilograma. Dok ako imate višak kilograma, te je vaš indeks tjelesne mase veći od 24, očekujte u trudnoći 4 do 9 kilograma.

Što ako nosite blizance? U ovom slučaju prosječno ćete dobiti 17 do 24 kilograma ( ovo je samo u slučaju ako ste normalne težine i ne spadate u skupinu osoba sa premalo ili previše kilograma). Unos kalorija kod žene koja nosi blizance treba biti između 3000 i 3500 na dnevnoj bazi.

U prvom tromjesečju možete očekivati povećanje tjelesne težine za 1 do 2 kilograma, nakon kojeg ćete prosječno svaki tjedan dobivati pola kilograma na težini.

Kako imati idealnu težinu tijekom trudnoće?

Ako ste zabrinuti oko toga da li ćete jesti previše ili premalo i time ugroziti zdravlje vašeg ne rođenog djeteta, pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da održite prosječnu težinu tijekom trudnoće.

  • Jedite često, ali u manjoj količini. Najbolje bi bilo da jedete 6 manjih obroka dnevno

  • Povedite računa da jedete samo zdravu hranu, no nemojte se suzdržavati ako se poželite hamburger ili slično.

  • Povedite računa da vam se svaki obrok sastoji od raznolike hrane kao što je kruh, tjestenina, riža, pahuljice, voće, povrće, meso, riba i mliječni proizvodi.