Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prehrana za zdravu trudnoću

Prehrana za zdravu trudnoću
Hannes Eichinger

Sada kada ste trudni trebate se hraniti zdravo, ne samo radi vašeg zdravlja, nego i radi zdravlja vaše bebe. U tom planu prehrane bi biti namirnice koje će pomoći razvitku vašeg djeteta.

Ponajviše trebate voditi računa o unosu proteina, određenih vitamina i minerala, kao što je željezno i folna kiselina, te kalorije (za energiju). Morat ćete jesti nutritivne i ujednačene obroke.

Upamtite, jesti bolje ne znači jesti više. Većina žena treba dnevno oko 300 kalorija više nego su jele prije trudnoće kako bi zadržali zdravu težinu za vrijeme trudnoće.

Zdrava prehrana u trudnoći
Hannes Eichinger/Shutterstock.com

Izbjegavajte sirovu i nepasteriziranu hranu

Izbjegavajte morske plodove, nepasterizirano mlijeko ili meki sir, paštetu, te sirov ili nedovoljno skuhan obrok. Glavni razlog izbjegavanja je to što je ona možda izvor bakterija koje mogu ugroziti vaše dijete. Zapamtite, vaša beba „jede“ ono što vi jedete. Probajte zamijeniti ove namirnice s drugima, kao što su obrano mlijeko, stopostotni sok od voća te vodom u kojoj je iscijeđen limun.

 

Vitamini i minerali

Dodatak vitamin i minerala se također preporučuje ženama koje trebaju nutritivne vrijednosti za vrijeme trudnoće. Striktni vegetarijanci , žene sa medicinskim stanjima kao što je dijabetes, gestacijski dijabetes ili anemija , te one koje su rodile djecu sa malom težinom trebaju se savjetovati s liječnikom o dodacima koji su im prijeko potrebni.

 

Rizik kofeina i alkohola

Najbolje je izbjeći konzumaciju alkohola. Pijenje tijekom trudnoće mogu uzrokovati mentalne defekte, umanjenu sposobnost učenja, te emocionalne probleme kod djece. Također najbolje je izbjeći unos kofeina. Pretjerana konzumacija može uzrokovati malu težinu novorođene bebe, pobačaj te sindrom iznenadne smrti.

 

Redoviti pregledi

Ne morate se odreći omiljene hrane samo zato što ste trudni. No prerađena hrana, pakirane grickalice i deserti sa većim postotkom šećera bi trebala bit uklonjena iz plana vaše prehrane. Ovu hranu zamijenite drugom, zdravijom hranom.