Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Ljetovanje u trudnoći: Kako uživati u ljetnim radostima

Ljetovanje u trudnoći: Kako uživati u ljetnim radostima

Ljeto je vrijeme odmora, sunca i mora, ali što ako ste trudni? Iako se možda pitate je li sigurno i mudro putovati ili ljetovati u trudnoći, istina je da su mnoge trudnice uživale u ljetnim aktivnostima uz odgovarajuće planiranje i savjetovanje sa stručnjacima.

 Evo nekoliko savjeta kako uživati u ljetu dok nosite vaše maleno čudo.

Razmatranje faze trudnoće:

 Prvo tromjesečje

U ovom razdoblju, mnoge trudnice se suočavaju s mučninama, umorom i promjenama raspoloženja. Stoga, putovanje može biti izazovno. Preporučljivo je ostati u blizini svog doma i izbjegavati dugačka putovanja. No, kratki izleti u okolna mjesta mogu biti osvježavajući i ne previše naporni.

Drugo tromjesečje

Ovo je najčešće najugodnije razdoblje za putovanja. Većina trudnica se osjeća bolje nakon prvog tromjesečja, a još nisu ušle u kasnu fazu trudnoće. Osjećat ćete se energičnije i manje osjetljivo na promjene u okolini, stoga je ovo idealno vrijeme za uživanje u ljetu.

Treće tromjesečje

U kasnijim fazama trudnoće, putovanje može postati malo složenije, posebno ako planirate zračno putovanje. Mnoge aviokompanije imaju restrikcije za trudnice nakon određenog tjedna trudnoće, stoga svakako provjerite uvjete putovanja prije planiranja leta. Ako se osjećate dobro i vaša trudnoća je uredna, putovanje automobilom ili vlakom unutar razumne udaljenosti može biti prihvatljiva opcija.

 

Ono što je jako važno

  • unosite minimalno 2,5litre tekućine
  • jedite što više voća i povrća
  • izbjegavajte jako sunce
  • nakon izlaska iz mora obavezno se presvucite u suhi kupaći kostim

 

Zaštita od sunca

Neka vam sunce ne ometa uživanje u ljetu, ali budite oprezni s dugotrajnim izlaganjem suncu, posebno u vrućim podnevnim satima. Nosite laganu, prozračnu odjeću koja će vas zaštiti od UV zraka. Koristite šešire s širokim obodom kako biste zaštitili lice i vrat od izravnog sunca.

Ne zaboravite nanošenje visokog faktora zaštite od sunca na kožu i redovito se hidratizirajte.

 

Tijekom ljeta, vrućine mogu biti intenzivne i izazvati nelagodu trudnicama. Održavajte se hidratiziranima pijenjem dovoljno vode tijekom dana. Izbjegavajte duže izlaske na jakom suncu i prilagodite aktivnosti ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada je temperatura niža.

Uzmite pauze i odmorite se tijekom dana kako biste izbjegli pregrijavanje i prekomjerno naprezanje.

Kako biste spriječili oticanje nogu i nelagodu, redovito podižite noge u viši položaj kad god je to moguće. To će potaknuti cirkulaciju i olakšati nelagodu.

 

Ljetovanje u trudnoći može biti ugodno iskustvo ako se pridržavate određenih smjernica i savjeta. Osigurajte da ste dobro informirani o uvjetima putovanja, slušajte svoje tijelo i prilagodite aktivnosti svojim potrebama.

Uživajte u ljetu, opustite se i stvarajte predivne uspomene sa svojim partnerom ili obitelji prije dolaska novog člana obitelji.