Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Komplikacije u trudnoći

Komplikacije u trudnoći
Mathom

Većina trudnoća prođe bez većih komplikacija, ali nažalost postoje i trudnoće koje nisu idealne i problemi s kojima se mogu suočiti buduće mame.

Vaš liječnik će vas savjetovati kako smanjiti mogućnost komplikacija, ako dođe do njih će vam pomoći da ih prebrodite. Metode kojima se služe najčešće su fizikalne provjere, laboratorijski testovi i ultrazvuk. Vrlo je važno da odradite sve kontrole kako bi preventivno spriječili moguće komplikacije tijekom trudnoće.

Vanmaternična trudnoća

Kada se jajna stanica razvija van maternice, tada dolazi do komplikacije poznatije kao vanmaternična trudnoća. Pošto se većina vanmaterničnih trudnoća dogodi u jajovodu, često nosi naziv jajovodna trudnoća.

Vrlo je važno da je ova komplikacija otkrije na vrijeme kako ne bi došlo do unutarnjeg krvarenja koje može izazvati ozbiljne probleme za ženu. Pošto ne postoji načina da se vanmaternična trudnoća prebaci u maternicu, prijevremeni kraj trudnoće je jedina opcija.

Gubitak bebe

Pobačaj je gubitak fetusa u prvih 20 tjedana trudnoće. Čak 20% trudnoća završi pobačajem, a oko 80% svih pobačaja dogodi se u prvih 12 tjedana trudnoće. Za većinu pobačaja koji se dogode u prvom tromjesečju vjeruje se da su uzrokovani kromosomskim abnormalnostima oplođenog jajaša. Ove abnormalnosti spriječavaju pravilan razvoj embrija.

Krvarenje je prvi znak da bi moglo doći do gubitka bebe, stoga ako zamjetite krvarenje iz vagine odmah o tome obavjestite liječnika. Nemojte se pri krvarenju odmah uzrujavati, lagano krvarenje uobičajeno je u ranoj trudnoći. Ako vaš liječnik sumnja na pobačaj, odmah će vas uputiti na ultrazvuk kako bi vidio što se zapravo događa u vašoj maternici, te će vas poslati na sve potrebne pretrage kako bi se uvjerio da je sve u redu.

Prijevremeni trudovi i porođaj

Ako počnete imati redovite trudove koji uzrokuju da se vaš vrat maternice počne otvarati (širiti), ili se pak stanjio, prije nego uđete u 37. tjedan trudnoće, tada počinje preuranjeni porođaj. Kada se dijete rodi prije nego se napuni 37 tjedana, to dijete je nedonošće i treba posebnu skrb.

Oko 12% svjetskih beba su rođene prerano. Prijevremeni porođaj može uzrokovati velike probleme koji ponekad mogu biti i fatalni ako se nedonošće rodi prerano. Što je dijete duže u maternici to su veće šanse da će preživjeti i biti zdravo.

Premalo plodne vode (oligohidramnija)

Amnionska tekućina tzv. plodna voda počne puniti aminonsku vrećicu i tako stvara zaštitni sloj oko vaše bebe i pomaže joj u rastu i razvoju. Kada bude premalo amnionske tekućine, dolazi do komplikacije poznate pod nazivom oligohidramnija.

Svjetski stručnjaci su ustvrdili da oko 4% trudnih žena diljem svijeta imaju niske razine amniotske tekućine u nekom razdoblju trudnoće. Ovo se najčešće događa u zadnja tri mjeseca trudnoće. Ako vam se pak ovo dogodi, tada će vaš osobni liječnik pomno pratiti rast i razvoj vašeg djeteta kako bi se izbjegle daljnje komplikacije, te da bi se vaše dijete rodilo bez ikakvih poteškoća. Ako ste pak pred kraj trudnoće, možete osjetiti trudove.

Preeklampsija

Preeklampsija je kompleksni poremećaj koji utječe na oko 5% trudnih žena diljem svijeta. Ako vam je dijagnosticirana preeklampsija to znači da imate vrlo visok krvni tlak i višak proteina u vašoj morkaći. Preeklampsija se otkriva u prvih 20 tjedana trudnoće. Preeklampsija ne bi trebala predstavljati prevelik problem ako se otkrije na vrijeme i njeguje, tako da većina majki i novorođenih beba uz pravilnu njegu budu dobro.

Preeklampsija može imati vrlo loš utjecaj na unutrašnje organe ako se pravilno ne liječi ili se ne otkrije na vrijeme. Ova komplikacija ponekad može imati i za život opasne posljedice. Žene kojima se preeklampsija počne pogoršavati moraju se poroditi u što kraćem vremenskom roku je to moguće.

Gestacijski dijabetes

Oko 10% trudnicna diljem svijeta ima problema s gestacijskim dijabetesom. Ovo možda ne zvuči kao velika brojka, ali ovo stanje je uobičajeno i vrlo opasno.  Vrlo je važno da između 24. i 28. tjedna trudnoće odete testirati razinu glukoze u krvi. Ako se uoči prisutnost gestacijskog dijabetesa, tada će liječnik pomnije pratiti vašu trudnoću.

Većina žena koja drže razinu šećera pod kontrolom vežbanjem i pravilnom prehranom nemaju inače problema s gestacijskim dijabetesom. Ako ne vodite računa o mogućnosti pojave dijabetesa tada možete sebe i svoje dijete izložiti vrlo velikim problemima. Za majke koje dobiju gestacijski dijabetes postoje velike šanse da kasnije u životu imaju problema s dijabetesom tipa II. Ovo se može izbjeći pravilnom brigom o prehrani.