Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako podnijeti gubitak bebe

Kako podnijeti gubitak bebe
Wavebreakmedia ltd

Bez obzira izgubili bebu u 6 ili 26 tjednu trudnoće prolazit ćete kroz vrlo burno emocionalno stanje. Ovdje ćete naći nekoliko savjeta kako ćete savladati bol i oporaviti se.

Petnaest do dvadeset  posto svih trudnoća završi gubitkom bebe i prva stvar je da niste jedini slučaj. O ovome mnoge žene ne vole razgovarati obzirom da je za mnoge to osobna, intimna stvar i događaj ili to smatraju tabu temom.

Osjećaj krivnje

Gubitak bebe je nešto što vam se, eto dogodilo, nešto što vi niste željeli učiniti. Mi svi želimo držati stvari pod nekom kontrolom čak i kad sami sebe osuđujemo i kažnjavamo. Ali istina je ta da trudnice vrlo malo mogu utjecati na ishod i kontrolu kako će se sve u trudnoći odvijati. Priroda se potrudila to uzeti u svoje ruke. Preporučljivo je da jednostavno prestanete ispitivati jete li vi ili vaš partner pogriješio u nečemu? Naravno da ne. Ponašajte se prema sebi s onim poštovanjem i ljubavlju koju pružate onima koje i volite.

Pomozite i vašem partneru prebroditi gubitak djeteta

I vaš partner može jednako patiti kao i vi. On može čak reagirati na način koji se vama i ne sviđa. Nemojte od partnera očekivati da će istovjetno reagirati poput vas jer nema istog načina žalovanja i ako ga optužujete na bilo koji način neće vam to pomoći. Pa iako vaš partner ne plače i žaluje poput vas i ako nije pao u depresiju to ne znači da i on stvarno ne pati (itekako pati)! Ali on jednostavno reagira na drugačiji način.

Koliko dugo treba pričekati do ponovne trudnoće?

Još jedno uobičajeno pitanje! Kada ponovno začeti? Ako to partner poželi prije vas i prije nego li ste vi spremni to ne znači da je on nestrpljiv i bezosjećajan. on se jednostavno želi riješiti svog žalovanja i misli na budući događaj. Nemojte se opterećivati svojim osjećajima gubitka nego se pokušajte usuglasiti u tome. Budući da ste sada izuzetno potrebni jedan drugome ostanite na istoj strani i zadatku!

Vrijeme između gubitka i ponovnog zatrudnjivanja ovisi o vašem fizičkom i emocionalnom stanju i psihološki gledano ne trebate svaki mjesec gledati kao "jednu godinu". Ako se još uvijek osjećate ranjivom, dobro bi bilo da dobijete malo više partnerove podrške, a i još malo pričekati. Podršku možete dobiti na više načina: u krugu vaših prijatelja i prijateljica, tražeći profesionalnu pomoć, sami organizirati grupnu podršku ženama koje su također izgubile bebu, a da ste spremni na novu trudnoću znati ćete onda kada se ponovno budete tjelesno i emocionalno osjećali dobro i kada ste sigurni da će ovog puta sve biti u najboljem redu!

Kraj tugovanja

Teško je prihvatiti emocionalnu činjenicu bez da ne kažemo e sad je sve gotovo i faza tugovanja je završila. To je završetak nečega. Ali nema ni krivog ni pravog načina da se to završi. Bitno je koliko je vama važno da se ta faza tugovanja završi i ne trebate se uspoređivati sa drugima i kako su to drugi riješili. Vi ste tu najvažniji. Možda se tog žalovanja želite riješiti jednom zabavom ili oproštajnom ceremonijom, napisati oproštajno pismo ili ništa od toga ne želite učiniti. Sami odlučite kako ćete prihvatiti (zaboraviti) to što vam se dogodilo - ovisi što vi smatrate da je najbolji način za vas.

Koliko dugo ću se tako osjećati?

Vremensko trajanje trudnoće nije mjerodavno za dužinu vašeg žalovanja. Nemojte se sramiti svog žalovanja čak i ako ste bili trudni samo jedan dan, nemojte se opterećivati ni činjenicom da je to i logična biološka posljedica nečega i nekog poremećaja. Nema pravila. Vi ćete to riješiti sami sa sobom na svoj svojstveni način i sve će biti u redu.