Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako izbjeći strije i proširene vene

Kako izbjeći strije i proširene vene
Yuri Arcurs / shutterstock

Mnoge su žene opterećene brigom zbog pojave takozvanih strija, koje se obično pojave na grudima i po trbuhu, uslijed povećanja njihovog obujma tijekom trudnoće, što rezultira pucanjem potkožnog tkiva.

Ah, te strije

Mnoge su žene opterećene brigom zbog pojave takozvanih strija, koje se obično pojave na grudima i po trbuhu, uslijed povećanja njihovog obujma tijekom trudnoće, što rezultira pucanjem potkožnog tkiva. Strije se manifestiraju u obliku sićušnih pukotina - u početku su crvenkaste a kasnije pobijele. Ako se već ništa ne može učiniti da nestanu, moguće je ipak spriječiti njihovu pojavu. Jedno od uspješnih sredstava protiv strija je svakodnevno trljanje grudi i trbuha bademovim uljem, čime se povećava elastičnost kože. I medicinski propisane vježbe za trudnoću, koje aktiviraju prsne i trbušne mišiće, vrlo su korisne - žene koje imaju slabe trbušne mišiće trebaju nositi rastezljivi pojas, koji ne smije stezati već samo pridržavati trbuh.

Njega kose tijekom trudnoće

Trudnoća često zahtijeva promjenu ne samo načina šminkanja nego i češljanja, jer pored toga što je izmijenjena boja kože, promijenjen je i oblik lica, koje je postalo punije. Trudnica ne smije zaboraviti redovno četkati kosu i masirati kožu glave. Kosu prati jednom tjedno vodeći računa o tome da, ako je postala masnija ili suha, treba promijeniti šampon. Kosa je često lomljiva i krhka, što je zapravo uzrokovano utjecajem trudnoće, koja isušuje kožu. Zbog toga za vrijeme trudnoće nikako ne dolazi u obzir topla trajna ondulacija a još manje bojenje kose. Uobičajeno navijanje kose i hladna ondulacija je međutim, dopuštena.

Zdravlje zubi

Kako se ne bi obistinila narodna uzrečica "za svako dijete ode po jedan majčin zub", trudnica izuzetnu pažnju mora posvetiti svojim zubima. Prije svega, ne bi trebala propustiti pranje zubi nakon svakog jela. Pored toga, u prehrani joj ne smije nedostajati kalcij. Tijekom trudnoće beba u razvoju koristi kalcij u velikoj mjeri za izgradnju svojeg koštanog sustava i time trudnici prijeti dekalcifikacija njenih zuba. Da bi ih održala zdravima, trudnica već od prvih dana trudnoće mora redovno odlaziti zubaru, i to svakih dva do tri mjeseca, ne čekajući da osjeti zubobolju!

Svako kvarenje zuba morate izliječiti što je prije moguće - od jednostavne neuralgije (bol od oštećenja živca) do karijesa - nije pitanje samo estetike već i zdravlja. Pokvareni zubi su pravi izvor zaraze i mogu izazvati oboljenja i na vrlo važnim organima, ugrožavajući tako i trudnoću i zdravlje novorođenčeta. Pored toga, žena bez zuba slabo žvače hranu te zbog toga je nedovoljno i apsorbira, čime svojoj bebi uskraćuje neophodne hranjive sastojke. Treba znati da ne postoje kontraindikacije za liječenje zuba (podrazumijevajući i vađenje zuba) tijekom trudnoće, osim u rijetkim slučajevima. Inače, ukoliko morate raditi RTG zuba, postoji mogućnost da to neće liječnici odraditi jer postoji potencijalna opasnost od zračenja bebe...

Proširene vene

Proširene vene na nogama predstavljaju još jednu brigu za čuvanje lijepog izgleda. Kako se maternica postepeno razvija, ona sve više opterećuje glavne vene koje odvode krv iz nogu i predjela zdjelice. Uslijed toga glavne vene su izložene pritisku, cirkulacija krvi je ometena, a krv se taloži u venama proširujući ih u ovisnosti od porasta ukupne količine krvi tijekom trudnoće. Zbog toga se na nogama trudnice često vide proširene vene. One su u toliko izraženije ukoliko je trudnoća viša i samim time maternica teža. Češći su slučajevi njihovog javljanja u drugoj i trećoj nego u prvoj trudnoći.

Da bi se spriječilo proširenje vena, mora se poboljšati cirkulacija krvi u nogama. Evo nekoliko savjeta:

  • hodati bez zamaranja
  • izbjegavati predugo stajanje na nogama ili sjedenje
  • koristiti gumene podvezice, pojaseve i drugo rublje koje steže trbuh ili noge
  • odmarati se ležeći na krevetu 5-10 minuta sa nekoliko jastuka stavljenih pod noge ili još bolje, podići ih uz naslon, tako da čine pravi kut s ostatkom tijela
  • ako su vene izrazito proširene, treba koristiti gumene čarape odgovarajuće veličine, s time što se oblače ujutro a skidaju navečer.

Ukoliko se ovim savjetima ne riješite proširenih vena tijekom kraćeg vremena, slobodno nastavite s vježbanjem i jednostavno se nemojte opterećivati s proširenim venama previše - postoji velika vjerojatnost da se nakon poroda proširene vene dobrim dijelom i povuku.

Na kraju možemo zaključiti da, zahvaljujući napretku higijene i preventivne medicine, postoje mnogo povoljniji uvjeti da trudnoća protekne uspješno za novorođenče a da istovremeno ne naruši zdravlje ni ljepotu majke. Prema tome, ako danas mnogo više nego jučer, dijete ima šanse da na svet dođe zdravo, a figura iscrpljene majke postaje slika prošlosti, to je prije svega, uvjetovano higijenom trudnoće i kontrolom liječnika. Davnih dana je prošlo vrijeme u kojem je vladalo shvaćanje da "priroda čini svoje", i da mi tu ne možemo ništa. Za naše zdravlje i ljepotu smo odgovorni sami i imamo i sredstva i znanja da budemo i zdravi i lijepi!