Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Faktori koji povećavaju mogućnost prekida trudnoće

Faktori koji povećavaju mogućnost prekida trudnoće
Piotr Marcinski / Shutterstock

Iako svaka žena može izgubiti bebu, neke žene imaju veći rizik gubitka bebe od drugih.

Neki od faktora koji mogu uzrokovati gubitak bebe su:

  • Ako ste već ranije imali gubitak bebe – žene koje su u prošlosti imale tri ili više prekinute trudnoće za redom imaju puno veće šanse da izgube bebu.
  • Dob – što je žena starija veća je vjerojatnost kromosomskih abnormalnosti, što na kraju može završiti s gubitkom bebe. Provedena su brojna istraživanja koja dokazuju da žene koje su napunile četrdeset godina imaju dvostruko veće šanse da izgube bebu  od dvadesetogodišnjih majki.
  • Pušenje cigareta i alkohol – za vrijeme trudnoće također može drastično povećati rizik za gubitkom bebe.
  • Kofein - studije su također pokazale izravnu povezanosti između unošenja povećih količina kofeina u organizam i povećan rizik od gubitka bebe u ranoj trudnoći.
  • Ako koristite lijekove – neki lijekovi su povezani s povećanom mogućnosti da dođe do prekida trudnoće. Upravo zbog toga je vrlo važno da se konzultirate s liječnikom oko sigurnosti i nuspojava bilo kojih lijekova koje uzimate, pa čak i kada pokušavate začeti.
  • Oblik maternice – ako imate određeni oblik abnormalnosti maternice, može doći do gubitka bebe.
  • Očinski faktori – malo je poznata činjenica koliko zapravo očevo stanje može doprinijeti riziku od prekida trudnoće. Ovaj rizik se povećava što je otac stariji. Istraživanja su dokazala da očeva sperma može biti zatrovana različitim toksinima, no isto tako može bez problema oploditi jajašce. Neke studije su došle do saznanja da do pobačaja može doći ako je otac strastveni pušač ili je bio izložen živi, olovu i nekim drugim industrijskim kemikalijama.
  • Dijagnostički postupci – postoji povećani rizik od pobačaja nakon biopsije korionskih resica ili amniocenteze.
  • Pretilost – stručnjaci si proveli istraživanja i došli do izravne povezanosti između pretilosti majke i gubitka bebe. Ako imate višak kilograma ili ste pretili vrlo je važno redovito kontroliranje razvoja zametka kako ne bi došlo do gubitka bebe.